Nyomtatás
2018. december 27., csütörtök 15:32

Horvát borpüspökök szentelték fel a csurgói borokat a János napi boráldáson Kiemelt

Ilia Csaba borkeresztapa (balról) a borpüspökök és a tolmács társaságában

A János-napi borszentelés szokása még ma is sok hazai és szomszédos ország bortermelő vidékén élő hagyomány. Ezen a napon a szőlősgazdák egy kis üveg bort visznek a templomba, a főoltár jobb oldalán álló asztalkára teszik, majd a megszentelt borból megkínálják egymást, a maradékból pedig a pincében minden hordóba öntenek egy keveset, hogy ne romoljon meg a hegy leve.

Az elmúlt évek hagyományai szerint december 27-én, Csurgón is János napi borszentelésre, boráldásra került sor a Szentlélek templomban. A rendezvény a Szent László Lovagrend, a Csurgói Csokonai Borlovagrend és a lelkészek bevonulásával vette kezdetét.

A szentmise keretében Göndics János plébános Smidéliusz Zoltán, nyugalmazott evangélikus esperest kérte fel az ünnepi ige elmondására. Ezt követően a lelkészek hálát és köszönetet mondva megáldották a borokat.

Majd a szentmise utána boros gazdák horvát vendégeikkel együtt átvonultak a közeli Csokonai pincébe, ahol a Csurgói Csokonai Borlovagrend szervezésében nem mindennapi, tréfás horvát szokás bemutatására került sor.

A horvátországi bor püspökök, úgymint Branko Sobota, Nagy Mester, Martinski (Szent Márton) püspök, valamint Zeljko Horvat és Branko Patacko Martinski püspökök egy horvát néphagyomány szokásai szerint megáldották és felszentelték a borokat.

A tréfás keresztelés menetében keresztapának, ahogy ők mondják, komának fogadták Ilia Csaba borlovagot, megígértetve vele, hogy vigyázza, és jó gazda módjára gondozza és kínálja a borokat.

Eztán némi harapnivaló, és egy kellemes beszélgetés mellett a boros gazdák jó szívvel kínálgatták kóstolásra illatos és zamatos boraikat egymás örömére és egészségére.

Vargáné Hegedűs Magdolna

Megjelent: 1099 alkalommal