Nyomtatás
2019. március 06., szerda 10:28

Horvát-magyar versfordító versenyt tartottak Csurgón Kiemelt

Szabó Sándor alpolgármester köszönti a megjelenteket

Amatőr irodalmi fordítóverseny Csokonai és Preradović munkásságának fordítása című versenyen vettek részt magyar és horvát diákok. A határon átnyúló horvát-magyar rendezvényre 2019. március 5-én Csurgón, a Csokonai Közösségi Ház nagytermében került sor. A Csurgó Város Önkormányzata szervezésében, a “Preradović & Csokonai - celebration of romantic poets of the cross-border area” (HUHR/0601/212/0011) című projekt keretén belül megrendezett eseményen Szabó Sándor Csurgó város alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket. Köszöntőjében kiemelte: a pályázat egyik célja az, hogy a nyelvi nehézségek ellenére is szót tudjunk érteni egymással. A mai rendezvényen irodalmi magasságokban, versfordításokkal és azok előadásával próbáljuk megtalálni a közös nyelvet, ugyanakkor mindezt olyan költőnagyságok művein keresztül tesszük, mint a horvát Petar Preradović, valamint a magyar Csokonai Vitéz Mihály – tette hozzá.

A pályázati felhívásra 4 magyar és 6 horvát versfordítás érkezett be, melyek előzetes zsűrizésen estek át, így a versenyzők feladata a helyszínen, a saját maguk által fordított vers előadása volt. Az előadásmóddal további pontokat gyűjthettek a versenyzők.

A versfordítások értékelését követően Szabó Sándor alpolgármester, valamint a három tagú zsűri okleveleket és díjakat adott át a versenyzőknek. Az esemény állófogadással zárult. A rendezvényt Petar Preradović, továbbá Csokonai Vitéz Mihály megzenésített verseinek lejátszása színesítette.

 

Megjelent: 1031 alkalommal