Nyomtatás
2020. október 29., csütörtök 10:13

Bűnmegelőzési tanácsok Mindenszentekre és Halottak Napjára Kiemelt

Közeleg Mindenszentek és Halottak Napja, amikor a temetőkben az emberek meglátogatják elhunyt szeretteik sírját.

Szomorú tapasztalat, hogy a kegyelet napjaiban a temetőkben és közvetlen környezetükben gyakrabban fordulhat elő zseblopás, gépkocsi-feltörés, kerékpárlopás, valamint a sírokról történő virág és koszorú eltulajdonítás, továbbá az ingatlantulajdonos távollétét kihasználva lakásbetörés, illetve besurranás.

Kérjük Önöket, hogy:

  • Távollétük idejére kérjenek meg egy megbízható szomszédot, ismerőst, hogy kísérje figyelemmel házukat, lakásukat. Természetesen ezt majd Önök is viszonozhatják. Távozáskor gondosan zárjanak be minden nyílászárót, kertkaput, használják a meglévő vagyonvédelmi eszközöket, berendezéseket otthonuk védelmében!
  • Gépkocsijukkal a temetők környékén lehetőség szerint kivilágított helyen parkoljanak, azt minden esetben zárják be!
  • Ne hagyjanak személyes iratokat, telefont, bankkártyát, lakáskulcsot, táskát az autó utasterében! A személygépkocsi nem biztonságos tárolóeszköz!
  • Okmányaikat, értékeiket mindig táskájuk vagy kabátjuk belső zsebeiben tartsák!
  • Fokozottan figyeljenek értékeikre autóbuszon, továbbá ha tömegben tartózkodnak!
  • Soha ne hagyják őrizetlenül táskájukat miközben a sírt rendezik!
  • Lehetőség szerint családtagokkal, rokonokkal, barátokkal menjenek a sírkertekbe! Az idősebb korosztály egyedül inkább a nappali órákban látogasson ki a temetőbe!
  • Égő gyertyát vagy mécsest ne hagyjanak felügyelet nélkül, mert tüzet okozhat!
  • A temetők környékén számoljanak a megnövekvő gyalogos és gépjárműforgalommal! Akár gépkocsival, akár gyalogosan közlekednek, tegyék ezt még nagyobb körültekintéssel!
  • Ideiglenesen forgalomkorlátozások és elterelések várhatók, a kialakult forgalom függvényében, már elindulás előtt tájékozódjanak a várható változásokról!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válik, vagy a fentiekben ismertetett jogsértéseket tapasztal, azonnal értesítse a Rendőrséget a díjmentesen hívható 112-es vagy 107-es segélyhívó telefonszámokon!

A Rendőrség ez évben is megkülönböztetett figyelmet fordít a kegyelet napjaira, azonban az áldozattá válás megelőzése érdekében kérjük fokozott odafigyelésüket!

SOMOGY MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG

Bűnmegelőzési Osztály

 

7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14/c. Pf.:121

TEL:82/502-700-2732, FAX:82/502-700-2772

E-mail:bunmeg@somogy.police.hu

Megjelent: 618 alkalommal