Nyomtatás
2021. január 11., hétfő 13:44

A veszélyhelyzet végéig nem változnak az égetés szabályai Kiemelt

Tájékoztatunk minden érintettet, hogy 2021. január 1. napjától tilos az avar és kerti hulladék égetése! Ugyanakkor elfogadásra került egy jogszabály ami alapján átmenetileg, a veszélyhelyzet végéig a helyi önkormányzatok rendelkezhetnek ettől eltérő módon. Csurgó Város polgármestere élt ezen lehetőséggel és a Képviselő-testület támogatásával rendeletet alkotott az égetés szabályairól, amely a korábbi szabályozással azonos, így a korábbi szabályok meghosszabbításra kerültek a veszélyhelyzet végéig az alábbiak szerint:


1. § (1) Csurgó Város területén tilos a levegőterheltségi szint határértékeiről és a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről szóló 4/2011. (I. 14.) VM rendeletben meghatározott levegőterheltségi és légszennyezőanyag-kibocsátási határértéket meghaladó légszennyezést, illetve légszennyezettséget okozó tevékenység folytatása.

(2) Az avar és a kerti hulladék megsemmisítése elsősorban komposztálással történjen.

(3) Avart és kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakó helyen és telken szabad égetni úgy, hogy az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.

(4) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, vagy ipari eredetű hulladékot (PVC, veszélyes hulladék).

(5) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy lehet, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.

(6) A szabadban a tüzet és az üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

(7) A tüzelés, a tüzelőberendezés használatának helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, a tűz eloltható.

(8) A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.

(9) Avar és kerti hulladékok égetésénél figyelembe kell venni, hogy

a) kizárólag kis nedvességtartalmú anyagok égethetők,

b) égetés csak szélcsendes időben (5 m/s-nál kisebb szélsebesség),

c) tűzvédelmi előírások betartásával végezhető.

(10) Tűzgyújtás és égetés hétfői és csütörtöki munkanapokon 9.00-18.00 óra között, szélcsendes időben megengedett, tartós füstölés viszont nem megengedett.

(11) Tilos nyílt téren vagy bármilyen berendezésben veszélyes hulladékot, vagy égetése során veszélyessé váló anyagot (műanyag, gumi, fáradt olaj, vegyszeres és festékes göngyöleg, gyógyszermaradványok, száraz elem stb.) égetni.

2. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Csurgó Város Önkormányzata Képviselő-testülete a környezetvédelemről és a közterületek használatáról szóló 18/2013. (XI.29.) önkormányzati rendeletének 9. alcíme és 11. §-a.

(3) Hatályát veszti ez a rendelet a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet megszűnését követő napon.

A rendelet teljes szövegezése megtekinthető az alábbi linkre kattintva:

http://njt.hu/njtonkorm.php?njtcp=eh6eg1ed6dr1eo2dt7ee0em5cj0ca9cc6cb5bw0ce1bz2h


Az erről szóló előterjesztés az alábbi linkre kattintva érhető el:


 

 

Megjelent: 3969 alkalommal Utoljára frissítve: 2021. január 12., kedd 21:52