Elemek szűrése dátum szerint: február 2017
2017. február 27., hétfő 09:40

Farsangi maskarádé a Festetics majorban

Hagyományteremtő szándékkal hívtak farsangi jelmezversenyre, és egy tél temető, vidám délutánra kicsiket és nagyokat az óvárosi intézmény munkatársai. Az előzetesen jelentkező nagy számú résztvevő áradata, talán a szabadba csalogató tavaszias időjárás miatt nehezen indult meg, de kis késéssel elkezdődhetett a 13 jelmezes szereplő bemutatkozása és felvonulása a zsűri elé. A helyezések elbírálásánál elsődleges szempont a házilag készült öltözet és az egyénies ötletesség volt.

Így aztán 3. helyen Pap Gergő szerepelt Narancs Henry lovag jelmezében, míg 2. helyezést Pápa Kristóf kapta Kalóz maskarájában, megosztva a jutalmat a szintén jelmezbe öltözött két testvérével, Zsófival és Domonkossal.

Első díjat kapott Radák Réka Négy évszak című rendkívül ötletes és igényes jelmeze. Mindhárom helyezett egy-egy üveg gyermek pezsgőt és tortát vehetett át jutalmul.

Közben az asztaloknál folyamatosan készülhetek a szebbnél szebb busóálarcok, bohócos ceruzatartók és kiszebábok, mialatt az Őszirózsa Nyugdíjas Klub tagjainak jóvoltából finom, szalagos farsangi fánkokat is kóstolhattak a program résztvevői.

A délután fénypontjaként a miskolci Vaga Banda Gólyalábasok előadása szórakoztatta a nézőket, melybe a szülőket és a gyermekeket is aktívan bevonták. A színvonalas, vidám előadásban jelképes kiszebáb égetéssel zárták le a farsangi ünnepkört és űzték el végleg a telet.

Vargáné Hegedűs Magdolna

 

Kategória: Hírek
2017. február 27., hétfő 07:26

Jubilált a Csurgói Nemzetközi Borverseny

Huszadik alkalommal rendeztek nemzetközi borversenyt Csurgón. A Csurgói Csokonai Borlovagrend február 25-i versenyére négy ország 21 településéről összesen 135 minta érkezett a 16 tagú zsűri elé. A szakavatott külföldi és magyar borbírók nemzetközi szabvány szerint, 20 pontos rendszerrel bíráltak, értékelve a beérkezett minták színét, tisztaságát, illatát és összbenyomását.

Nehéz év volt a tavalyi, de azért nagyon szép eredmények születtek. A zsűri boldog volt és nagy örömmel végezte a munkáját, hiszen kevés helyen lehet a borfajtáknak ilyen széles palettáját egyszerre kóstolni - árulta el Ilia Csaba főszervező.

Számos termelőhelyről érkeztek minták, így Erdélyből, Szlovákiából, az Istriáról, Gyurgyevácról, Székesfehérvár környékéről, Bolhóról, továbbá a Drávamelléke magyar oldaláról és természetesen a helyi borok is részt vettek a megmérettetésen.

A XX. Csurgói Nemzetközi Borversenyen végül fehérbor kategóriában a legmagasabb pontszámmal arany helyezést ért el Zlatko Sonenšajn Đurđevac termelőhelyről érkezett, 2015-ös évjáratú Traminac Ledena Berba-ja. Vörösbor kategóriában a legmagasabb pontszámmal arany helyezést ért el Vina Laguna Istria termelőhelyről érkezett, 2013-as évjáratú Festigia Merlot-ja. Rosé kategóriában egy arany helyezés született, melyet Horváth Vilmos Iharos termelőhelyről érkezett, 2016-os évjáratú Cabernet Kékfrankos rosé-ja kapott.

A versenyen a magyar borok is szépen teljesítettek. Fehérbor kategóriában a legmagasabb pontszámmal arany helyezést ért el Ureczky Attila Csurgó termelőhelyről érkezett 2016-os évjáratú Királyleánykája. Vörösbor kategóriában a legmagasabb pontszámmal ezüst helyezést ért el Ureczky Attila Csurgó termelőhelyről érkezett, 2016-os évjáratú Cabernet Sauvignon-ja. Rosé kategóriában a magyar aranyon túl, Hudák Tibor Bolhó termelőhelyről érkezett, 2016-os évjáratú Merlot rosé-ja kapta a legmagasabb pontszámú ezüst helyezést.

- Az elmúlt húsz év nagyon sok szép és kellemes dologgal telt el, melyben mindig a szőlészet, borászat állt a központba. Ennek alapján az itt élő embereket próbáltuk segíteni, hogy milyen fajta szőlőt telepítsenek, próbáltuk megismertetni velük a legújabb szőlő- és bortechnológiák használatát. Ennek érdekében kiállításokra, vásárokra jártunk el. Voltunk és vittünk embereket képzésekre, tanfolyamokra. Pályázati támogatásból is sikerült projekteket megvalósítani, így például a város múzeumában állandó szőlészeti és borászati kiállítást alakítottunk ki. A szőlőhegyben a szabadidőpincét újítottuk fel. Nemrég pedig egy emlékhelyet, egy keresztet állítottunk a szőlőhegybe. A villamosítás terveit is elkészíttettük. Ezen túlmenően, ami nagyon fontos, hogy az elmúlt húsz év borversenyei mind-mind arra sarkalták azokat az embereket, akik egy kicsit figyeltek ránk, hogy évről évre jobb és jobb bort készítsenek és ez itt most nagyon jól megmutatkozott - összegezte Ilia Csaba.

SZB

Kategória: Hírek
2017. február 24., péntek 09:13

A kommunizmus áldozataira emlékezett Csurgó

Avatóünnepséggel kezdődött február 23-án a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából tartott megemlékező rendezvény Csurgón. Az 1956-os forradalom és szabadságharc csurgói eseményeinek vezéralakja, Kovács Andor tiszteletére Csurgó Város Önkormányzata emléktáblát helyezett el a Református templomnál. Szászfalvi László országgyűlési képviselő avatóbeszédét követően Dr. Rétvári Bence EMMI miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár és Szászfalvi László leleplezte az emléktáblát. Az esemény koszorúzással folytatódott. A rendezvényt ezt követően a Városháza épületénél, a Hortobágyra kitelepítettek emléktáblájának koszorúzása követte. A rendezvény a Csokonai Közösségi Házban tartott megemlékezéssel folytatódott. Szabó Sándor alpolgármester köszöntője után Dr. Rétvári Bence mondott ünnepi beszédet, melyet követően a Csurgó 1956: történelem és megemlékezés esszépályázat pályamunkáinak díjazása következett. Az esemény állófogadással zárult.

 

Kategória: Hírek
2017. február 20., hétfő 12:12

Búcsú May Győzőné Thőrész Vilmától

Január 9-én hosszas betegség után elhunyt May Győzőné Thőrész Vilma. Ezentúl már sohasem állhat össze, a SZISAQUA. Felkérésre négyen jöttek Csurgóra 33 évvel ezelőtt, a May és a Horváth házaspár, hogy zeneiskolát alapítsanak. Önálló zeneiskola lett Csurgón, amely a város messze földön híres diákja, Réti József nevét vette fel. Mivel a színház világából jöttek, itteni közszerepléseiket végigkísérte a szimfónikus-szalonzenei quartett.

Thőrész Vilma a fuvola tanszakot vezette. Mozgékony, közéleti ember volt. Házat vásároltak Csurgón. Noha 1992-ben Iharosberénybe költöztek, munkájuk ide kötötte őket. A rendezvényeken, az utcán, a nap bármely szakában találkozhattunk velük. Ha nem is voltunk közvetlen munkakapcsolatban, ismertük, tiszteltük egymást. Nem mindenkihez mer az ember váratlan kéréssel fordulni, Vilmához lehetett, Tevékeny, mozgalmas, figyelmes ember volt. 33 évet, egy emberöltőnyi időt töltött köztünk. Betegsége alatt is dolgozott.

1947-ben született Miskolcon. A művészettel ötéves korában mint balett-táncos növendék került kapcsolatba, amikor a Miskolci Nemzeti Színház Balettiskolájába nyert felvételt. 1956-ban apját Sztálinvárosba helyezték a Vaskohászati Kemenceépítő Vállalathoz. 3. osztályos korától itt folytatta a tánctanulmányokat. Zeneiskolai tanulmányait 1961-ben kezdte el trombitán, majd hamarosan áttért a fuvolára. A következő félévben bekerült a Dunaújvárosi Szimfónikus Zenekarba és a helyi fúvószenekarba is. 1966-ban érettségizett, és még ebben az évben a Pécsi Zeneművészeti Szakiskola hallgatója lett. Azonnal bekerült a Pécsi Nemzeti Színházhoz és a Filharmóniához. A zenekari munka mellett a szigetvári zeneiskolában tanított. 1967-től a KISZÖV zenekar első fuvolása lett. 1968-tól 1972-ig a Liszt Ferenc Zeneakadémia Pécsi Kihelyezett Tagozatának fuvola tanszékére járt. 1967-ben férjhez ment, 1970-ben lánya született. 1972-ben elvált, és a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött mint I. fuvolás. 1975-ben mellékfoglalkozást vállalt a Nagyatádi Állami Zeneiskolában, ahol a fuvola tanszak megszervezésével és megalapításával bízták meg. Számos versenyen vett részt tanszakával és sok jeles helyezést értek el. 1983-ban elhagyta a kaposvári Csiky Gergely Színházat, és a Nagyatádi Állami Zeneiskola fuvola tanszakát vezette főállásban, mellette a Csurgói Kihelyezett Tagozat fuvola tanszakát irányította. Időközben 1979-ben újra férjhez ment. 1985-től a Csurgói Zeneiskola alapító tagjaként részt vett a zeneiskola, majd a Réti József Zeneiskola programjában, minden képességével ezt a közösséget szolgálta. Növendékei magasabb iskolába is felvételt nyertek. A Csurgói Zeneiskola színeit országos fuvolaversenyen képviselte, és Balassagyarmaton egy nemzetközi fuvola- duó versenyen kiemelkedő eredménnyel vettek részt. A SISAQUA kvartettben fuvolával, piccolóval szerepelt.

H. J.

Kategória: Hírek

Jelmezbe öltözve, vidáman mulatozva búcsúztatták a telet a Napsugár Szociális Intézmény ellátottjai. Közel százan gyűltek össze február 18-án a farsang jegyében, ahol a zenés-táncos felvonulás mellett a szendvics, süti vásárlás, valamint a tombola sorsolás sem maradhatott el.

- Immár hatodik alkalommal rendeztük meg farsangi bálunkat a Csurgói Napsugár Egyesület, valamint a Napsugár Szociális Intézmény közös összefogásával. Örömmel tapasztalom, hogy egyre nagyobb az érdeklődés és hogy egy ilyen közösségben is van lehetőség és élnek is a lehetőséggel az emberek. Évről évre fiatalok, felnőttek és idősek is egyre többen ruhába öltöznek, hogy együtt örüljenek, mulatozzanak a sérült, fogyatékkal élő emberek az egészséges emberekkel. Nagyon pozitív visszajelzés számunkra, hogy minden korosztály, a csecsemőtől egészen nyolcvan éves korig jelen van és azt tapasztalom, hogy minden család egyre több embert hoz magával, rokonokat, barátokat – összegezte Vassné Huszics Bernadett intézményvezető, elnök.

A csurgói kistérség 18 települését kiszolgáló Napsugár Szociális Intézménynek jelenleg 13 ellátottja van 18-tól 48 éves korig Somogyudvarhely, Gyékényes, Somogycsicsó, Pogányszentpéter és Csurgóról. Az intézmény azonban nem csak az intézményben lévő fogyatékkal élőkkel, valamint családjaikkal foglalkoznak, hanem ezen kívül körülbelül 50-60 érintett családdal van kapcsolatuk.

SZB

Kategória: Hírek
2017. február 09., csütörtök 11:39

Tájékoztatás a bölcsődei beiratásról

Értesítjük a Tisztelt Szülőket, hogy a Városi Bölcsődében a 2017/2018-as nevelési évre beíratást tartunk 2017. február 22-én 8-16 óráig és 2017. február 23-án 8-12 óráig.
Beíratás helye: Városi Bölcsőde (8840 Csurgó, Baksay utca 9.)

Bölcsődébe azon gyermekek vehetők fel, akiknek szülei, nevelői, gondozói (munkavégzésük, munkaerő-piaci részvételt elősegítő programban, képzésben való részvételük, betegségük, vagy egyéb ok miatt) napközbeni ellátásukról nem tudnak gondoskodni és igazolni tudják, hogy ők és gyermekük (gyermekeik) Csurgó, Csurgónagymarton, Somogycsicsó, Szenta, Porrog, Porrogszentkirály, Porrogszentpál, Somogybükkösd településeken lakhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek.

A beiratkozáshoz szükség van: a gyermek születési anyakönyvi kivonatára, TAJ kártyájára, a lakcím igazolására, valamint a szülő lakcímkártyájára. A felvétel elbírálásához szükséges egyéb információkat a szülőknek a helyszínen írásos formában kell benyújtaniuk. A felvételre a gyermeket nem kell a szülőknek magukkal hozniuk.
Bölcsődébe a gyermek húszhetes korától harmadik életévének, fogyatékos gyermek az ötödik életévének betöltéséig, illetve annak az évnek a december 31-éig vehető fel, amelyben a gyermek a harmadik életévét, a fogyatékos gyermek az ötödik életévét betölti. Ha a gyermek a harmadik életévét betöltötte, de testi vagy szellemi fejlettségi szintje alapján még nem érett az óvodai nevelésre és óvodai jelentkezését a bölcsőde orvosa, vagy házi orvosa nem javasolja, bölcsődében gondozható negyedik életévének betöltését követő augusztus 31-ig.
Az újonnan jelentkező gyermekek fogadására a bölcsődei nevelési évben folyamatosan van lehetőség, amennyiben a gyermek a huszadik hetet betöltötte.

A bölcsődei beíratás kapcsán felmerülő kérdésekkel Fábián Barbara bölcsődevezető kereshető (8840 Csurgó, Baksay utca 9. Tel: 82/201-402)

Egyidejűleg tájékoztatjuk a kedves szülőket, hogy a bölcsődében 2017. február 21-én nyílt napot tartunk annak érdekében, hogy lehetőséget teremtsünk arra, hogy megismerkedjenek gyermekük leendő bölcsődéjével.

Tisztelettel: Zabundia Szilvia
intézményvezető

Kategória: Hírek

Események

K ápr. 30 @ 2:00PM - 03:00PM
Csokonai Közösségi Ház megnyitó

Eseménynaptár

Előző hónap Április 2024 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 14 1 2 3 4 5 6 7
week 15 8 9 10 11 12 13 14
week 16 15 16 17 18 19 20 21
week 17 22 23 24 25 26 27 28
week 18 29 30

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C