Elemek szűrése dátum szerint: augusztus 2017

A Csurgói Jézus Szíve Karitász Csoport szeptember 2-án, szombaton reggel 9 órától 12 óráig jótékonysági napot tart a Csokonai Közösségi Házban, ahol a rászorulók ingyenesen kaphatnak gyermek- és felnőttruhát adományozóik jóvoltából. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

caritas

Kategória: Hírek
2017. augusztus 29., kedd 07:39

40 éves a Csurgói Női Kézilabda Club

Kategória: Hírek
2017. augusztus 28., hétfő 18:15

Közvilágítási hiba bejelentési lehetősége

Tájékoztatjuk a Tisztelt lakosságot, hogy városunkban is lehetőség van a közvilágítási hibák lakossági bejelentésére a KOVIKA Közvilágítási hibabejelentő portálon, melynek elérhetősége:

https://kozvilhiba.hu

Kérjük, hogy aki a környezetében közvilágítási hibát tapasztal, éljen a lehetőséggel, vagy jelentse azt a 82/471-388 telefon 147 –es mellékén.

Köszönjük!

 

Csurgói Közös Önkormányzati Hivatal
Beruházási és Műszaki Iroda
8840. Csurgó, Széchenyi tér 2.
Telefon: 47l-388
Fax: 471-095

 

 

Kategória: Hírek
2017. augusztus 21., hétfő 09:13

2017. augusztus 20. - Városi Ünnepség

Kategória: Hírek
2017. augusztus 21., hétfő 08:37

A csurgói termálvíz jótékony hatásai

Mióta Hippokratész és Galenus, ókori gyógyítók megállapították a meleg, magas ásványianyag-tartalommal rendelkező gyógyvizek emberi szervezetre gyakorolt pompás hatásait, sok nép épített ki magas fürdőkultúrát Európában.

A kevés területek egyike, ahol Magyarország ma nagyhatalomnak számít: a termálvíz. Az ország kiváló hidrogeológiai helyzete a Pannon-tenger maradványának köszönhető. Míg általánosan azokat, a föld mélyéről feltörő ásványvizeket nevezik termálvíznek, melyek hőmérséklete a 20 °C-ot meghaladja, addig nálunk - a bőség zavarával küzdve - csak a 30 °C feletti hőmérsékletű vizeket tartják termálvíznek. Ezek jó része ráadásul gyógyvíz, melyek meghatározott betegségekre vonatkozó gyógyhatását orvosi vizsgálatok bizonyították. A listára most Csurgó városa is feliratkozott. A termál- és gyógyvizek elsősorban a bennük oldott ásványi anyagok révén, a bőrön keresztül felszívódva az idegpályáinkon fejtik ki hatásukat. A felszívódott ásványi anyagok bekerülnek a vérkeringésbe, a nyirokerekbe, ezáltal hatnak az idegrendszerre, erősítik az immunrendszert és kedvezően befolyásolják a szervezet reakcióképességét. Regeneráló, felépítő folyamatokat indítanak el a szervezetben. Ivókúraként is alkalmazhatók.

DSC 5762

Ám az emberi test számára önmagában is különleges közeg a víz, még ha nem is bír gyógyhatással. Mivel felhajtóereje nagyobb, mint megszokott közegünké, a vízbe merülő test súlya mintegy tizedére csökken. Így a mozgás sokkal könnyebbé válik, a vízben a sérült, kopott ízületek is megmozgathatók. A meleg vízben való fürdőzés pedig az erek kitágulását serkenti, ami szintén jótékony hatású a keringésre, a ma népbetegségnek számító, magas vérnyomás csökkenéséhez vezet.

A fürdőhelyek mikroklímája és a fürdőzéssel lelassult életritmus pedig stresszoldó, idegnyugtató hatású.

Az első csurgói termálkút (B-17) a régi strand területén került feltárásra, amelyben 65 fokos vizet találtak, napi 1000 köbméter a vízhozammal, 1250 méteres mélységben. A város még 2000-ben kért szakértői véleményt, ami alapján sikeresen pályázott a Széchényi tervhez, a tervekre és a megvalósíthatósági tanulmányokra: japán, török, római és klasszikus monarchiabeli fürdőket képzeltek el. Befektetők híján az ötletek nem valósultak meg.

DSC 5751

2008-ban a város vezetése elhatározta, hogy a termálkút vizét az ÁNTSZ-el hivatalosan gyógyvízzé minősíttetik, ehhez akkor összesen hatvanhét beteggel két medencében végeztek tesztet. A vizsgálat célja az volt, hogy megállapítsák a víz milyen hatással van a mozgásszervi megbetegedésekre. Tizenötször harminc percet kellett mindenkinek a vízben töltenie, amit 36 fokosra lehűtöttek. Mindezt orvosi vizsgálat előzte meg, s a fürdetés befejezése után másfél hónappal újra vizsgálták a résztvevőket. A vizsgálatok eredményként a termálvizet gyógyvízzé minősítették. Ilyen előzmények után a "Csurgói Sótonyi László Sport és Szabadidőcentrum felújítása és bővítése" beruházás keretében a csarnok mellett új kutat fúrtak.

A 1270 méter mélységű meleg vizes kút folyamatos vízhozama 1200 liter percenként, amely 67 C˚-os vizet biztosít a felszínen.

A víz összetétele meghatározza, hogy milyen betegségek kezelésére ajánlott. Mivel a vizsgálatok alapján feltételezhető, hogy azonos rétegből származik, mint a régi strand területén fúrt kút, összetételében is egyezhet, így remény van a gyógyvízzé nyilvánítására.

DSC 5814

Ez alapján a városi uszoda termálvize közepes ásványi anyag tartalmú, nátrium-hidrogén-karbonátos jellegű, igen lány víz, amely tartalmaz még klórt, káliumot, vasat és ammóniát. Ezen összetevők alapján gyógyító hatása lehet a gyomor-, bélhurutos, gyomorsav-túltengéses, légúti hurutos állapotokra, reumatológiai és női szervek betegségeire, de kiváló lehetőség a stresszoldásra, nyirokkeringés serkentésére és a vizenyők eltüntetésére, vastartalma miatt ivókúraként is több szervre alkalmazható.

Az uszoda területén két termálvizes medence található, amelyek közül az egyik 38 C˚os, míg a másik, élményelemekkel gazdagítva 36 C˚-os vízével várja a felfrissülni, gyógyulni vágyókat.

BV

Kategória: Hírek
2017. augusztus 17., csütörtök 08:57

Újabb elfogadóhelyekkel bővült a Csurgó Kártya

Kettő elfogadóhellyel bővült a Csurgó Kártya, melyekkel már tíz helyszínen, számos szolgáltatást kedvezményesen vehetnek igénybe a kártyabirtokosok.

Új elfogadóhelyek és a kedvezmények mértéke:

  • Csurgó város helyi autóbuszjáratai 20%
  • Gyékényesi Poszeidon Panzió mellett működő teniszpálya, strandröplabdapálya és homokfocipálya használata 100 %

Csurgó Város Önkormányzata Csurgó város honlapján, Facebook oldalán naprakészen tájékoztatja a városkártya birtokosokat a Csurgó Kártyával kedvezményesen igénybe vehető szolgáltatások köréről és a szolgáltatások igénybe vétele során érvényesíthető regisztrált kedvezmény mértékéről. Iratkozzon fel honlapunk alján található hírlevelünkre is, melyet követően e-mail-ben is aktuális információkat küldünk!

Részletes információk a Csurgó Kártyával kapcsolatban:

http://csurgo.hu/hu/turizmus/csurgo-kartya

Kategória: Hírek

A 424-es Bivaly gőzmozdony

145 évvel ezelőtt, ha nem is éppen Kanizsára, de Csurgóra mindenképpen elindult, és meg is érkezett 1872. augusztus 14-én az első gőzmozdony vezette szerelvény. Emlékezetes dátum kell, hogy legyen ez a nap, hiszen a vonatközlekedés beindulása óriási változást jelentett Csurgó gazdasági, társadalmi és szellemi fejlődésében egyaránt.

A magyarországi vasúthálózat kiépítésére az 1836-os országgyűlés 13 vasútvonalat sorolt fel, melyek között másodikként szerepelt a „Pestről a magyar tengeri révpartokig” vezető, később Pest – Dombóvár – Kaposvár – Csurgó – Zákány, majd Fiuméig lefutó vonalszakasz. Az országos tervek megvalósulásának első szakasza 1846. július15-én kezdődött el a Pest-Vác közötti első lokomotív elindulásával.

Az Osztálymérnökség és a Vasútállomás egy régi képeslapon
Az Osztálymérnökség és a Vasútállomás egy régi képeslapon

A Csurgót is érintő Dombóvár – Zákány szakasz építését 1870. augusztus 10-én engedélyezte a kormány, azzal a kikötéssel, hogy az adott szakasznak 2 éven belül el kell készülnie. Az állomások helyének kijelölésére az illetékesek terep bejárásokat tettek. A helyszínek kijelölését gyakran befolyásolták a környező nagybirtokosok, akik birtokaikhoz a legközelebb szerették volna elhelyeztetni az egyes állomásokat és megállóhelyeket. Így alakulhatott ki, a máig is bonyodalmakat okozó Zákányban lévő Gyékényesi vasútállomás helyzete is.

1871 nyarán aztán a bécsi Springer bankház kivitelezésével elkezdődtek a vasútépítési munkálatok. A töltésekre a zákányi kavicsot, a talpfáknak pedig a Dráva menti tölgyfákat használták fel. A síneket a Bécs közeli Ternitzer gyár és a gráci Déli Vasút üzeme gyártotta le. Közben folyamatosan készültek a hálózat kiszolgáló épületei is. A műszaki átvétel az apróbb hibák kijavítása után rendben megtörtént.

1872. augusztus 14-én aztán történelem íródott, mikor is óriási érdeklődés és lelkes éljenzések ünnepélyes keretei között elindult a Duna-Drávai Vasút első szakaszának Dombóvár – Zákány közötti vonalán az első gőzmozdony. A vonal hossza 100 kilométer volt, melynek 9 állomása várta a fel és leszálló utazó közönséget.

A vasútállomás egy gőzmozdonnyal
A vasútállomás egy gőzmozdonnyal

Ez a 145 évvel ezelőtti nap átformálta Csurgó addigi életét. Kinyitotta az itt lakók és az ide érkezők lehetőségeit. Jól fizető munkahelyeket teremtett, ezáltal vasutas generációknak adott biztos megélhetést. Elindította a szabad áru és személymozgást, így a kereskedelem és a pénzforgalom növekedését is. Nagyban megkönnyítette a Csurgón tanuló főként gimnáziumi és tanító képzős vidéki diákok utazását.

A csurgói állomás téglából készült, egy emeletes épületében Zsifkovits Titusz állomásfőnök teljesített elsőként szolgálatot. Naponta 3 vonatot kellett felügyelnie, melyek 9 óra 31 perc alatt tették meg az utat a két végállomás között.

Azonban az időjárás gyakran tartogatott meglepetéseket és még hosszabb útidőt az utazóközönség számára. Volt, hogy nyaranta a rendkívüli nagy hőség miatt szinte elhajoltak a sínek, és ezért késtek a vonatok. Míg 1874 decemberében, a Csurgó és Zákány közötti vonalon több szerelvényt is betemetett a nagy havazás. A hóban rekedtek segítségére 38 katona indult el, akik a sikeres akció után az utasokkal együtt 16 szánnal vonultak be Csurgóra.

A vasútállomás épülete egy beálló tehervonattal
A vasútállomás épülete egy beálló tehervonattal

10 évvel később, 1882. november 16-án indult el az első szerelvény Kelenföldről Dombóvárra, a vasútvonal folyamatosságával biztosítva Csurgó és környéke utazóközönségének az eljutást egészen a fővárosig.

A Budapest – Fiume gyorsvonat a horvát szakaszok kiépülése után, az 1890-es években indult el. A Csurgó és Vidéke hetilap 1907 júniusában tudósított arról, hogy már a Magyar Királyi Államvasutak 1001. és 1002. számú gyorsvonatai június 1-től Csurgón is megállnak.

1913. március 15-én Bója László vasúti főmérnök avatta fel a vasútállomáshoz közeli Osztálymérnökség máig álló egyemeletes épületét. A Weiss Oscar tervezte, akkoriban kiemelkedően szép épület felavatására még az Állam Vasutak zágrábi üzletvezetősége is megjelent. Az épület földszintjén a vasúti mérnökök irodái, míg az emeleten a mérnökök és családjaik korszerű, modern otthonai kaptak helyet.

Ugyanezen a napon a gyékényesi vasútállomáson, a Fleiner Szállodában, a „Magyar határszéli vasutasok Dalköre” adott hazafias műsoros dalestet, bizonyítva, hogy a vasútnak mily nagyszámú, rangos és elhivatott dolgozói közössége van.

A Csurgón át közlekedő egykori gőzmozdonyok közül leghosszabb ideig a 424-es, Bivalynak keresztelt gépek jártak. Érkezésükre gyermekek serege tolongott a vasútállomáson, hogy megcsodálhassa a vígan füttyögő, gőzt fujtató, híres vasparipákat.

A sípoló vasparipák ideje már napjainkra már lejárt. Manapság villanymozdonyok húzzák a kocsikat, melyekben sajnos egyre kevesebb az utas. A gumikerekű személyi közlekedés kiszorította a vaskerekek jelentőségét.

Azonban a kötött pályás közlekedés 145 évvel ezelőtti elindulása újkori történelmet írt Csurgónak. Olyan lehetőségeket hozott és nyitott az akkori körülmények között, melyek hosszú időn biztosították a település polgárosodó, dinamikus anyagi és szellemi fejlődését.

Vargáné Hegedűs Magdolna

Kategória: Hírek
2017. augusztus 15., kedd 06:20

Hirdetmény - erdőlátogatási tilalom

Hirdetmény

A KASZÓ Zrt. tájékoztatása alapján

2017. augusztus 20-tól november 20-ig délután 15:00 órától - reggel 09:00 óráig

a társaság teljes erdő és vadászterületére erdőlátogatási korlátozás van érvényben, a vadgazdálkodási állomány hasznosítási tervek teljesítéséhez kapcsolódó, intenzív vadászati tevékenység során felmerülő balesetveszély elkerülése miatt.

Felhívjuk továbbá a figyelmet arra, hogy a közforgalom céljára megnyitott szilárd burkolatú utakról az erdei földutakra bármely időpontban történő járművel – kerékpárral is – való behajtást határozatlan időtartamra megtiltva, behajtani csak az Erdőgazdaság által kiadott írásos behajtási engedéllyel lehet.
Kutyát az erdőben póráz nélkül sétáltatni tilos!

A tiltott időben, vagy az erdőgazdaság gépjárműforgalom elől elzárt területén jogosulatlanul ott tartózkodó személy ellen szabálysértési eljárás indítható.

Tóth Sándor sk.
irodavezető

Kategória: Hírek
2017. augusztus 11., péntek 06:14

12. éve Csurgón: Városi Anyatejes Nap

A WHO 1993-ban nyilvánította augusztus 1-jét az anyatej, egyben a szoptatás világnapjává, az azt követő napokat pedig anyatejes világhétté. A világon évente több millió csecsemő hal meg, illetve válik fogyatékossá, mert nem jut anyatejhez. Sok országban mégis mind kevesebb nő szoptatja a gyermekét. Ezért indította el az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF átfogó programját a csecsemők egészséges táplálására, melyben célul tűzték ki, hogy 2027-re minden második gyermek részesüljön anyatejes táplálásban. Augusztus 11.-én 10 órától várta a Csurgói Védőnői Szolgálat az általuk ellátott körzet kismamáit és az édesanyákat, gyermekeikkel együtt, az idén 12. éve megrendezett Anyatejes Napra. A rendezvényen megjelenő több, mint ötven résztvevőt és a meghívott vendégeket Polaneczkyné Tavaszi Gyöngyi köszöntötte, majd Váradi Andrea járási vezető védőnő előadását hallgathatták meg az anyatejes táplálásról. Többek között elmondta, hogy anyatejben olyan semmivel sem pótolható anyagok találhatók, amelyek védettséget nyújtanak a fertőzésekkel szemben, erősítik az immunrendszert. Emellett a szoptatás az anyának is jót tesz, mert csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát, bensőséges anya-gyermek kapcsolat alakul ki áltata. Az a legegészségesebb, ha a csecsemők féléves korukig csak anyatejet kapnak. A WHO ajánlása szerint a szoptatás legalább kétéves korig javasolt, de ideális esetben addig folytatódik, amíg a kisbaba magától abba nem hagyja. Ezt követően oklevéllel ismerték el azokat az édesanyákat, akik gyermeküket hosszan táplálták anyatejjel. A program Vajda Margit „Kerekítő” foglalkozásával folytatódott, ahol a gyerekek, szüleikkel együtt vidáman szórakoztak. A rendezvény alatt a kisebbek sógyúrmázhattak, lufit hajtogathattak, színezhettek és az előre kikészítetett játékokkal játszhattak. Az édesanyáknak ezt követően Balogh Veronika tréner ismertette a Kriston Intim Torna előnyeit, felhívva a figyelmet a különösen szülés után jelentkező problémákra jelezve, hogy a tornának minden életszakaszban megvannak az áldásos hatásai. A résztvevő kismamák, édesanyák ezen kívül betekinthettek az újraélesztés gyakorlatába, és számos babaápolási és táplálási újdonsággal ismerkedhettek meg. Az Anyatejes Nap tombolasorsolással zárult.

BV

Kategória: Hírek
1. oldal / 2

Eseménynaptár

Előző hónap Március 2024 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 9 1 2 3
week 10 4 5 6 7 8 9 10
week 11 11 12 13 14 15 16 17
week 12 18 19 20 21 22 23 24
week 13 25 26 27 28 29 30 31

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C