Elemek szűrése dátum szerint: február 2018
2018. február 26., hétfő 08:55

A kommunizmus áldozataira emlékezett Csurgó

A kommunizmus áldozataira emlékezett Csurgó február 25-én. A Csokonai Közösségi Házban megtartott eseményen Szabó Sándor alpolgármester köszöntőbeszédét Wass Albert Átoksori Kísértetek című munkájából idézve kezdte: "Egy új, gyökértelen társadalmi osztály veszi rendre kezébe a világ irányítását mindenütt. Egy osztály, melynek nincsenek tradíciói, s ezért ellene van minden tradíciónak. Egy osztály, melynek nincs múltja, nincs hite, melynek nincsenek erkölcsi értékei sem. Ezért üldözi a múltat, kineveti a hitet, gúnyt űz minden erkölcsi értékből. Mit törődnek a kommunisták azzal, hogy mi lesz az országgal holnap, vagy a jövő évben, vagy tíz év múlva. Ők csak saját magukkal törődnek. S mert tisztában vannak azzal, hogy uralkodásuk bármely pillanatban véget érhet, egyetlen gondjuk az, hogy miképpen használhatják ki a jelen perceit a legjobban és leggazdaságosabban a maguk egyéni céljaira."

A rendezvényen közreműködtek a Kolping Nagyváthy János Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai.

28580304 715075235547019 1776692933 o

28580381 715075482213661 328962396 o

Kategória: Hírek

Sajtótájékoztató keretén belül számolt be az elmúlt nyolc év során a mezőgazdaság, illetve a vidékfejlesztés területén elért eredményekről február 22-én, Szászfalvi László országgyűlési képviselő, valamint Horváth István államtitkár megyei jogú városok fejlesztésének koordinációjáért felelős államtitkár.

Szászfalvi László országgyűlési képviselő elmondta: Nagyon fontos ebben a választókerületben is a mezőgazdáknak, a gazdálkodóknak a helyzete és a vidékfejlesztésnek a teljes komplex rendszere, hiszen a vidékfejlesztésbe nagyon sok mindent beleértünk az élelmiszeripar fejlesztését, feldolgozóipar fejlesztését, önkormányzati fejlesztéseket és a gazdák, gazdálkodók számára elérhető fejlesztéseket. A térségünkben nem csak a múltat jelenti a mezőgazdaság, hanem reménység szerint a jövőt is. Ezért nagyon fontos szerepe van azoknak a fejlesztéseknek részben uniós forrásból, részben pedig hazai forrásból, amelyek a mezőgazdaság hatékonyságát fogják segíteni, illetve a vidékfejlesztési támogatásokkal pedig a vidék lakosság megtartó erejét fogják növelni.

Horváth István államtitkár megyei jogú városok fejlesztésének koordinációjáért felelős államtitkár kiemelte: 2010-ben a kormány első döntései közé tartozott, hogy stratégiai partnerként kezeli a vidéket és a mezőgazdaságból élőket. 2010 előtt nagyon sok gazdatüntetés volt, az egész ágazatszerkezet a problémákról szólt. A partnerség egyik fontos eleme volt, hogy az újonnan megalakult Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával stratégiai megállapodást kötött a kormány. 2010-hez képest 2016-ban mintegy másfélszeresére nőtt a magyar mezőgazdaság agrárkibocsátása. 60 százalékkal nőtt a mezőgazdasági kibocsátás és mintegy 40 százalékkal nőtt az állattenyésztés kibocsátása. A nemzeti támogatásokat megsokszoroztuk az elmúlt időszakban. Mindehhez a politikai bátorság mellett gazdasági erőre is szükség volt. A 2010-es évhez képest több mint megháromszoroztuk a nemzeti forrásból lévő állattenyésztési támogatásokat. Növekedett az állattartási kedv. Nagyon komoly vidékfejlesztési programot hoztunk létre. 2010-hez képest 2016-ban 75 ezer fővel nőtt a mezőgazdaságból, vagy mezőgazdasággal kapcsolatos foglalkoztatások aránya. Jelentős eredmény a magyar termékek becsületének visszaadása is, továbbá az ágazat kifehérítése, mely átláthatóságot és a versenyképességet eredményezett.

SZB

Kategória: Hírek

A mai napon több forrásból is elterjedt a hír, miszerint a Csurgó Városi Konyhán ételfertőzés gyanúja merült fel. Az ügy mielőbbi, szakszerű kivizsgálása érdekében a konyhát üzemeltető Csurgói Városgazdálkodási Kft. azonnali ellenőrzést rendelt el.

Káplár István ügyvezető a kialakult helyzet megoldása érdekében a Somogy Megyei Kormányhivatal Nagyatádi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályának vezetője, valamint az ÁNTSZ munkatársa segítségét kérte, akik a mai napon több vizsgálatot is lefolytattak és a helyszíni vizsgálatok során mindent rendben találtak. Megállapították, hogy az üzemeltető az előírások (például: higiéniai-, az ételek kezelésével-, az alapanyagok tárolásával kapcsolatos szabályok, stb.) betartásával biztosítja a szolgáltatást. Ezek alapján a városi konyha továbbra is zavartalanul üzemelhet.

A vizsgálati protokoll részeként – minden további kétséget kizárandó – az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály vezetője ételmintákat küldött Budapestre, központi vizsgálatra, ennek azonban csak később, várhatóan néhány napon belül lesz eredménye.

A vizsgálatok jelen állása alapján nem valószínű, hogy ételfertőzés történt, inkább valamilyen más, vírusos megbetegedésről lehet szó. A vizsgálat végleges eredményéről természetesen azonnal tájékoztatni fogjuk a lakosságot.

Kategória: Hírek

2018. február 10-től ismét megnyitotta kültéri termálmedencéit a Csurgó Városi Uszoda.

 

 

Cikk ajánló: http://csurgo.hu/hu/hirek/1-hirek/426-a-csurgoi-termalviz-jotekony-hatasai

Kategória: Hírek

Hangulatos, hagyományőrző farsangolásra hívta a Csurgói Napsugár Egyesület, valamint a Csurgói Napsugár Szociális Intézmény az érdeklődőket február 9-én.

A Csokonai Közösségi Házban megrendezett farsangi mulattság sokszínű programjai között megtalálható volt a San Dance Stúdió táncbemutatója, álarcos felvonulás, kiszebáb égetés, táncház Füstös Gáborral, farsangi mulatozás az Édes Kettessel, továbbá lehetőség volt farsangi álarc-, valamint csillámtetoválás készítésére is.

- A Csurgói Napsugár Egyesület, illetve a Csurgói Napsugár Szociális Intézmény közös összefogásában immáron sokadik alkalommal kerül megrendezésre farsangi összejövetel. Évről-évre elmondható, hogy egyre több létszámmal bővül az intézményünk, valamint ezáltal a rendezvényeinken is egyre több résztvevőt köszönthetünk. Ez olyannyira így van, hogy a Kossuth utca 1. alatti intézményünkben már nem fértünk el és ezért kértük a Csokonai Közösségi Ház vezetőségét, hogy had tartsuk meg itt a farsangi rendezvényünket. Úgy döntöttük, hogy idén tovább gondoljuk ezt a farsangot és a városban is elkezdjük hirdetni és mindenkinek lehetőséget adunk arra, hogy részt vehessen ezen a télűző eseményen. Ahogy arra számítottunk is, az iskolás korosztálytól egészen a nyugdíjas korosztályig mindenki látható a rendezvényen. A fellépéseket követően a kiszebáb égetés és táncház következett, de nem hiányozhattak a farsangi finomságok, tombolasorosolás, valamint zsákbamacska sem. Azt gondolom, hogy kellőképpen méltó ünnepséget sikerült rendezni a tél elűzésére,
a hagyományok őrzésére - összegezte tapasztalatait Vassné Huszics Bernadett intézményvezető.

SZB

Kategória: Hírek
2018. február 08., csütörtök 09:58

Tájékoztatás a Bölcsődei beiratkozásról

Csurgói Városi Szociális Intézmény
Városi Bölcsőde
8840 Csurgó Baksay u. 9.

Tájékoztatás a Bölcsődei beiratkozásról

Értesítjük a Tisztelt Szülőket, hogy a Csurgói Városi Bölcsődében a 2018/2019-es nevelési évre való beiratkozásra egész évben lehetőség van.
A beiratkozás helye: Csurgói Városi Bölcsőde (8840 Csurgó, Baksay u. 9.)

A bölcsődébe azon gyermekek vehetők fel, akiknek a szülei, nevelői, gondozói (munkavégzésük, munkaerő-piaci programban-, képzésben való részvételük, betegségük, szociális, vagy egyéb ok miatt) napközbeni ellátásukról nem tudnak gondoskodni, illetve igazolni tudják, hogy ők és gyermekük (gyermekeik) Csurgó, Csurgónagymarton, Somogycsicsó, Szenta, Porrog, Porrogszentkirály, Porrogszentpál, Somogybükkösd települések egyikén lakhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek.

A beiratkozáshoz szükséges: a gyermek születési anyakönyvi kivonatára, TAJ kártyájára, lakcím igazolásra, valamint a szülő lakcímkártyájára. A felvételhez szükséges egyéb információkat a szülőknek a helyszínen írásos formában kell benyújtaniuk.
A beiratkozásra a gyermeket a szülőnek nem szükséges magával hoznia.

A gyermek húsz hetes korától három éves koráig jogosult bölcsődei ellátásra, illetve annak a nevelési évnek a végéig, vagyis augusztus 31-ig.
Az újonnan jelentkező gyermekek fogadására a nevelési évben folyamatosan van lehetőség a felszabadult férőhelyek számától függően.
A bölcsődei beíratás kapcsán felmerülő kérdésekkel, illetve további információval Fábián Barbara bölcsődevezető kereshető. (8840 Csurgó, Baksay u. 9. Tel.: 82/201-402, E-mail: csurgoi.bolcsode@gmail.com )

Egyidejűleg tájékoztatjuk a szülőket, hogy a bölcsődében 2018. március 1- én nyílt napot tartunk annak érdekében, hogy lehetőséget teremtsünk a szülőknek és gyermekeknek, hogy megismerkedjenek a bölcsődével, illetve bölcsődei gondozókkal.

Tisztelettel:

Kelt.: 2018. 02. 07.

Fábián Barbara
bölcsődevezető

Kategória: Hírek

Jelmezversennyel kezdődött az idei farsangi mulattság a Történelmi Parkban. A február 3-án megtartott rendezvényen a szervezők vidám és sokszínű programokkal készültek kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

- A zsűri értékelte a jelmezeseket, akik finom tortát és süteményt kaptak jutalmul. Ezt követően a gyerekeknek lehetőségük volt különböző kézműves foglalkozásokon részt venni. Közben pedig megérkezett az Őszirózsa Nyugdíjas Klub által készített finom farsangi fánk, amiből mindenki kóstolhatott. Ezt követően kezdetét vette a salsa táncbemutató Horváth András és Adrienn közreműködésével. A legnagyobb attrakció pedig a délután négy órakor kezdőtött miskolcról érkezett Vaga Banda vidám, téltemető műsora volt. Gólyalábasok és tűzzsonglőrök mutatkoztak be, épp oly kiváló színvonalon mint tavaly. A rendezvényre sokkal több csurgóira számítottunk. Lehet, hogy a rossz időjárás is az oka volt, de sajnos még a regisztráltak közül sem érkezett meg mindenki. Szerencsére azonban jöttek olyanok is, akik előzetesen nem jelentkeztek - összegezte Violáné Bakonyi Ibolya, a Történelmi Park munkatársa.

SZB

Kategória: Hírek
2018. február 02., péntek 09:31

Névadójukra emlékezetek az Eötvös iskolások

Aracsi Luca 6. B. és Csire Barnabás István 4. A. osztályból az Eötvös Iskola Gyermekeiért Alapítvány kitüntető Eötvös-díjában részesült.

Minden évben, február 2-án, báró Eötvös József, egykori vallás- és közoktatási miniszter 1871. február 2-i halálának évfordulóján tartja névadójáról történő megemlékezését az Eötvös iskola közössége.

Az idei rendezvény a virágok osztályonkénti elhelyezésével kezdődött. A rendkívül sikeres, Eötvös József életét és munkásságát bemutató ünnepi műsorra Tímárné Mikola Erzsébet tanárnő készítette fel a diákokat, melyben Andik Anikó tanárnő irányításával az iskola énekkara, valamint az Overtones Alapfokú Művészeti Iskola Eötvös iskolás táncos diákjai is szerepeltek.

Simon Mihály igazgató úr köszöntő beszéde után az Eötvös-napi tanulmányi versenyek eredményhirdetésére és a jutalmak átadására került sor.

Ebben az évben először az óvodásokat is bevonták a versenybe. Ugyanis, a nagycsoportos, iskolát kezdő gyermekeknek: Ilyennek képzelem az iskolát! címmel rajzpályázatot hirdettek meg. A 3 legszebb rajzot oklevéllel és könyvvel jutalmazták.

Az alsó tagozaton 9, a felső tagozaton 16 különböző tantárgyi versenyen indulhattak az iskola tanulói. A verseny eredményességét bizonyítja, hogy az Eötvös nap keretében összesen 193 oklevél került kiosztásra. Az alsós osztályokban 62 oklevél és 4 különdíj, míg a
felsős osztályokban 121 oklevél és 3 különdíj

Az alsó tagozatosok kiváló eredményeikért jutalomkönyvet, a felsősök pedig az elért helyezésükhöz igazodó értékű ajándékutalványt kaptak.

Az intézmény két legsikeresebb tanulója, Csire Barnabás István 4. A., és Aracsi Luca 6. B. osztályból az elmúlt évek hagyományai alapján az Eötvös Iskola Gyermekeiért Alapítvány kitüntető Eötvös-díját vehette át.

Az Eötvös-nap délutánján még egy bűvész és egy zenekar produkcióját élvezhették a tanulók. Az utóbbira az iskola-óvoda kapcsolat ápolására meghívták a nagycsoportos óvodásokat is. A felsőbb osztálybeli diákok pedig egy filmvetítés megtekintésével zárhatták le az Eötvös napi eseményeket.

VARGÁNÉ HEGEDŰS MAGDOLNA

Kategória: Hírek

Eseménynaptár

Előző hónap Március 2024 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 9 1 2 3
week 10 4 5 6 7 8 9 10
week 11 11 12 13 14 15 16 17
week 12 18 19 20 21 22 23 24
week 13 25 26 27 28 29 30 31

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C