Elemek szűrése dátum szerint: március 2018

12 000 köbméter hengeresfa, valamint 9000 köbméter szelvényáru feldolgozását tervezi a SEFAG Zrt. újonnan felépített, 1200 négyzetméteres, hőszigetelt üzemcsarnokában, amelyet /2018. március 28-án/ szerda délelőtt adtak át a Csurgói Faipari Gyár területén. Az ünnepség után a résztvevők – így az Erdő-Mező csapata is – megtekinthették, hogy miként dolgoznak az új gépek, többek között a hidrosztatikus kocsimozgatással ellátott Primultini 1300 SGF rönkhasító szalagfűrész.

A gyár története egészen 1903-ig nyúlik vissza, amikor egy Morvaországból származó takácsmester lenfeldolgozót létesített a településen, ahol néhány év elteltével már az orsó és verővetélő tömb alapanyaggyártás is megindult. A Csurgói Faipari Vállalat végül 150 fővel 1950-ben alakult meg.

csurgo fauzem 27

“A bölcsőtől a koporsóig szinte minden készült Csurgón, ami a fához köthető, egy időben pedig a parketta volt az üzem kiemelt terméke” – mondta az átadó ünnepségen Barkóczi István. A SEFAG Zrt. vezérigazgatója arról is beszélt, hogy az üzembe érkező tételek egy nagy része hárs, ám tölgyből dolgozzák fel a legtöbbet. Az elmúlt években 547 millió Ft saját forrást fordítottak a gyár fejlesztésére, aminek célja az volt, hogy a korábban kivívott elismerést megtartsa a cég, és a Csurgói Faipari Gyár továbbra is a Dél-Dunántúl kiemelt faipari egysége legyen, ezzel munkát teremtve a térségben élőknek.

csurgo fauzem 10

Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár hangsúlyozta: egy cég nem magától fejlődik, hanem az emberek miatt, akik irányítják, és akik munkájukkal hozzájárulnak a sikerekhez. “Nem mindegy, hogy a farönköt feldolgozás nélkül exportáljuk külföldre, vagy hozzáadott értékkel valamit megteremtünk, és helyben csinálunk magasabb profitot” – emelte ki a politikus a faipari tevékenység gazdasági fontosságát hangsúlyozva.

csurgo fauzem 12

Az átadón Neszményi Zsolt Somogy megyei kormánymegbízott és Szászfalvi László országgyűlési képviselő többek között arról beszélt, hogy a térségben egyre kevesebb az álláskereső, ami a SEFAG Zrt.-hez hasonló cégek érdeme is. “Csurgó az elmúlt időszak fejlesztéseinek köszönhetően ki tud kerülni a hátrányos helyzetből” – fogalmazott Szászfalvi.

csurgo fauzem 17

Füstös János, az idén 999 éves Csurgó település polgármestere röviden visszatekintett a helyben csak “fagyár”-ként emlegetett üzem múltjára. “Örülünk, hogy a SEFAG Zrt.-nek köszönhetően tovább fejlődik a gyár, és alkalmazkodik a piaci igényekhez” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy a faipari vállalat a település legnagyobb adófizetője.

Keszericze Jenő, a Csurgói Faipari Gyár igazgatója a beszédeket követően a fejlesztés részleteiről számolt be. Mint mondta, a vezérgép egy Primultini 1300 SGF rönkhasító szalagfűrész. Az innen lejövő szelvényárut a gépkezelő annak minősége szerint két irányba tudja továbbítani. A csak fríztermelésre alkalmas szélanyagok vagy belet tartalmazó darabok a görgősorról leterelve, bemáglyázva kerülnek ki a csarnokból.

csurgo fauzem 16

A szélezett fűrészáru, illetve a pontos hossz- és szélességi méretre vágott, úgynevezett dielen anyagok termelésére alkalmas szelvények eközben egy puffert is biztosító keresztszállító segítségével először szélességi majd hosszúsági optimalizáláson esnek át. Előbbit a már meglévő COSTA gyártmányú sorozatvágó, utóbbit a beruházás során vásárolt STÖRI MANTEL KP 900 Easy Cut Quick típusú hosszoptimalizáló körfűrész végzi el.

csurgo fauzem 21 768x512

Primultini 1300 SGF rönkhasító szalagfűrész

Az új csarnokban kialakított élezőműhelyben a szalagfűrészlapok élezésére egy ISELI CNC vezérlésű élező automatát és egy Primultini hengerelőt szereztek be.

Fejlesztették az anyagmozgatáshoz szükséges gépállományt is, méghozzá két STILL RX60-30L típusú, 3 tonna teherbírású elektromos targoncával és egy 3,7 tonna teherbírású Manitou teleszkópos rakodógéppel.

csurgo fauzem 8

Emellett szintén a beruházás részeként építettek és javítottak utakat, de egy új mérleget is üzembe helyeztek. A 18 méteres, 60 tonna méréshatárú, acélszerkezetes, kamerákkal felszerelt közúti mérleg az irodával wifin keresztül képes kommunikálni. Mindennek nagy szerepe van az EUTR és az EKÁER szabályok miatt.

csurgo fauzem 36

A Csurgói Faipari Gyár új üzemcsarnokának átadóját Ihárosi Péter, a SEFAG Zrt. közönségkapcsolati osztályvezetője vezényelte le. A rendezvény végén Spingár Péter, az állami erdőgazdaság termelési vezérigazgató-helyettese mondott pohárköszöntőt.

A jelen fejlesztési programban elkészült új csarnoképület 100 millió forintba került, a Primultini rönkhasító szalagfűrész további 100 millió forintot tett ki. Ehhez szervesen kapcsolódik a 90 millió forintos utófeldolgozó sor, és az összesen 52 millió forintos, korszerű anyagmozgató gépek. A modern hídmérlegre, a térburkolásra, illetve a kor követelményeinek megfelelő infrastruktúra kialakítására 30 millió forintot fordított a SEFAG Zrt.

(Gribek Dániel – Erdő-Mező Online)

Forrás: http://erdo-mezo.hu/2018/03/28/1200-negyzetmeteres-csarnokkal-bovult-a-sefag-csurgoi-faipari-gyara-kepek/

 

Kategória: Hírek

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeire emlékezett Csurgó városa március 15-én.

A 19 órakor kezdődött megemlékezés, ünnepélyes zászlófelvonással és koszorúzással vette kezdetét, melyet ünnepi műsor követett. Szászfalvi László országgyűlési képviselő ünnepi beszédet mondott, melyben arra hívta fel a figyelmet, hogy meg kell őriznünk nemzetállam mivoltunkat, mert csak így lehet jövője gyermekeinknek, unokáinknak. Fontos üzenete ennek a napnak a haza és haladás gondolata. De soha nem felejthetjük Dobó István egri várkapitány intelmét: “ A falak ereje nem a kőben van, hanem a védők lelkében!”

Ezt követően a Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium Általános Iskola és Kollégium diákjai adtak ünnepi műsort.

Az esemény fogadással zárult, melyen Füstös János Csurgó Város polgármestere mondott pohárköszöntőt.

 

Kategória: Hírek

A KEHOP-5.2.2.-16-2016-0014 jelű, „Kiemelt épületenergetikai korszerűsítések a Somogy Megyei Kormányhivatalnál” című projektben megvalósuló energetikai fejlesztést szolgáló beruházások ünnepélyes átadására került sor 2018. március 13-án Csurgón.

A kormányhivatal 48 épülete közül a projekt keretében 18 épület energetikai korszerűsítése valósult meg Somogy megyében, európai uniós forrásból, összesen 1,2 milliárd Forintból.

Csurgón, a Somogy Megyei Kormányhivatal Csurgói Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály energetikailag - homlokzati falazatok szigetelése, padlásfödém szigetelése, nyílászáró csere, elektronikus szabályozás - felújított épületét és új, napelemes rendszert adták át.

DSC 0396 netin

Köszöntő beszédet mondott Szászfalvi László országgyűlési képviselő, Füstös János polgármester és Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott.

A kormánymegbízott a beruházások mellett hangsúlyozta, hogy a kormányhivatal elkötelezett a klímavédelem és a környezetvédelem iránt, ahogy azt az energetikai felújítások is mutatják a megye számos pontján. Ezen elkötelezettséget tovább erősítve a Somogy Megyei Kormányhivatal épületeiben 2018. április 1-jével, elsőként Kaposváron, majd a megye többi pontján is szelektív hulladékgyűjtés fog megvalósulni.

Az ünnepség zárásaként az országgyűlési képviselő, a polgármester, a kormánymegbízott és Maronics Gábor járási hivatalvezető átvágták a nemzeti színű szalagot.

forrás: https://www.facebook.com/smkh.smkh.7/posts/1606005009518217

Kategória: Hírek

2018. február 19-én és 20-án hányással és hasmenéssel járó megbetegedések történtek Csurgó városában. Felmerült az ételfertőzés lehetősége, ezért a Csurgói Városgazdálkodási Kft. azonnali ellenőrzést rendelt el a Csurgói Városi Konyhán. A vizsgálati protokoll részeként – minden további kétséget kizárandó – az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály vezetője ételmintákat küldött Budapestre, központi vizsgálatra. A laboratóriumi vizsgálatok eredménye megérkezett.

A laboratórium a vizsgálati jegyzőkönyvben a beküldött élelmiszerek megfelelőségét igazolta vissza. A laboratórium a következő megállapítást tette: „A konyhatechnológia és a konyha higiéniai állapota, valamint a laboratóriumi vizsgálatok alapján a megbetegedés élelmiszer eredete kizárható.”

A fentiek alapján a hivatalos szervek is megállapították, hogy nem a Csurgói Városi Konyha, illetve nem az ott elkészített étel volt a felelős a tömeges megbetegedésekért.

 

Kapcsolódó bejegyzés:

Közlemény - A vizsgálatokat követően is tovább működhet a városi konyha

Kategória: Hírek

2018. január 16-tól gyógyvíznek minősül a csurgói termálvíz, mely egy újabb hatalmas lépés a város történetének eddigi legnagyobb turisztikai beruházásában. Csurgó így már az egészségturizmus területén is komplex szolgáltatásokat nyújthat. Minderről március 8-án, sajtótájékoztató keretében számolt be Füstös János polgármester, Szászfalvi László országgyűlési képviselő, Dr. Orbán Csaba a Csurgó Kistérségi Járóbeteg-Szakellátó Központ igazgatója, valamint Róth Zoltán a Városi Uszoda igazgatója.

Füstös János elmondta: Azt gondolom, hogy ez is egy hatalmas lépés Csurgó város életében, hiszen megalapozza a további fejlesztést, amit tovább szeretnénk vinni és 2019 nyarán befejezni. Immáron a két kültéri meleg vizes medencénk gyógyvízként funkcionál és a jövőben azon dolgozunk, hogy komplex szolgáltatásokkal várhassuk a gyógyulni vágyókat is.

Szászfalvi László kiemelte: 2013 decemberében dőlt el, hogy meg fog épülni, ekkor döntött Orbán Viktor miniszterelnök úr és a Magyar Kormány abban, hogy ezt a fejlesztést egyedi, kormányzati támogatással támogatja és ennek keretében eddig megépült egy 3,3 milliárd forintos Festetics Park felújítás, sportcsarnok fejlesztés és bővítés, illetve városi uszoda. Most kezdünk hozzá ahhoz a plusz egymilliárdos, szintén egyedi kormányzati támogatással támogatott és finanszírozott élményfürdőnek, amely a következő elemét jelenti ennek a sport és szabadidő centrumnak.

Orbán Csaba kiemelte: Az a célunk, hogy ezt a gyógyászati részt az OEP befogadja és finanszírozza. Erre készülünk. Sikerült megállapodnunk egy reumatológus szakorvossal, aki az ellátást fogja biztosítani, továbbá elindítjuk két fizioterápiás asszisztens képzését. Tehát a személyzetet úgy tűnik, hogy tudjuk biztosítani. A reumatológiai ellátás széles körű lesz. A parafinpakolástól, komplex fizioterápiás ellátás, különböző súlyfürdők, mofetta kezelés is része lesz az elérhető szolgáltatásoknak. A populáció mindenképpen olyan, hogy nagy szükség van erre. Ez ugyanakkor bővülést jelent az Egészségügyi Központ számára is. Az idős populáció sok mozgásszervi betegséggel rendelkezik, azt gondolom, hogy sok embernek fog ez enyhülést, megoldást jelenteni. Másrészt úgy gondolom, hogy hozzá tudunk járulni a gyógyturizmus fejlesztéséhez is ezzel a plusz ellátással. Lelkesen készülünk és várjuk a folytatást.

Róth Zoltán a wellness komplexum vezetője elmondta: A gyógyvíz jótékonyhatása mellett a gyógyvíznek környezetbarát tényezője is van, ugyanis itt nem csak a medencék fűtésére használjuk, hanem a levegő fűtésére is. Tehát a padló fűtés, medencék, zuhanyok fűtése és egyáltalán a kellemes klíma megteremtése az, amit még egyéb jótékony hatása mellett is használhatunk a fürdőben. Nagy örömmel és várakozással nézünk mi is a jövőbeni fejlesztések elé, hogy itt a gyógyászattal, az uszodával, illetve a szállodával, sportcsarnokkal együtt egy komplex, nagy és valóban jelentős létesítmény legyünk.

SZB

Kategória: Hírek
2018. március 03., szombat 07:04

Fiumei Emléknap volt Csurgón

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, Neszményi Zsolt kormánymegbízott, Szászfalvi László országgyűlési képviselő, Biró Norbert a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke is jelen volt 2018. március 2-án Csurgón, a Csurgói Fiumei Emléknapon.

A dél-somogyi kis város már az elmúlt századokban is kapcsolatban állt a tengermelléki magyar város intézményeivel ‒ írta a Somogy Megyei Kormányhivatal. A Fiume Barátai Egyesület ügyvezetője azzal a céllal kereste meg a Csurgó városának vezetőit, hogy legyenek gesztor önkormányzat a céljaik megvalósításában. Miután Csurgó több szálon is kötődött a történelme során az adriai városhoz, örömmel tettek eleget ennek a felkérésnek.

A rendezvényen köszöntőt mondott a miniszterelnök-helyettes, mint az esemény fővédnöke, aki hangsúlyozta, hogy személyes kötődése is van Csurgó városához, hiszen családtagjai korábban ott végezték iskolai tanulmányaikat, valamint horvát kötődése is van, hiszen egyik nagyszülője Horvátországban született. Reméli, hogy a jövőben a horvát-magyar kapcsolat erősödni fog.

Semjén Zsolt az egykori magyarországi tengeri kikötő jelentőségéről szóló, Fiume-emléknapon tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett rá: Horvátország és Magyarország államszövetsége Szent László király uralkodása idején kezdődött, az éppen 150 évvel ezelőtti, 1868-as horvát-magyar kiegyezés pedig a két országnak, azon belül Fiume gazdasági, kulturális fellendülésének fénykora is volt.

A magyarság a Kárpát-medencében boldog lenne, ha annak az autonómiának a töredéke megilletné, mint ami a kiegyezés után Horvátországot, horvát barátainkat megillette ‒ jegyezte meg a Fiume Barátai Egyesületnek és a csurgói önkormányzatnak a Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázumban tartott eseményén.

Kitért rá: Horvátország Antall József miniszterelnöksége idején óriási segítséget kapott önvédelmi háborújához, abban pedig, hogy az ország csatlakozhatott az Európai Unióhoz, nagy szerepe van Orbán Viktornak, aki a magyar elnökséget kihasználva „keresztülpréselte” az ország felvételét a közösségbe.

Semjén Zsolt az emléknap keretében rendezett tudományos konferencián mondott beszédében utalt rá, hogy Fiume immár 100 éve nem tartozik Magyarországhoz. Felidézte, a város az Osztrák-Magyar Monarchia szétesése után öt országhoz tartozott: először egy rövid életű szabad államként működött, később Olaszország, a Harmadik Birodalom, Jugoszlávia, majd Horvátország része lett. Fiumét 1910-ben még 6500 magyar lakta, számuk 1925-re 1100-ra, mára néhány százra csökkent ‒ tette hozzá. Szólt arról, hogy a belváros a monarchia hangulatát idézi és tele van magyar emlékekkel. Példaként a kormányzópalotát, a régi raktárépületeket, Baross Gábor „vasminszter” emléktábláját, a Budapest nevét viselő rakpartszakaszt, s egyebek mellett a magyar felirattal ellátott kikötői vasbakokat említette.

Szászfalvi László kereszténydemokrata országgyűlési képviselő arról szólt, hogy az elmúlt évszázadok bizonyították: a horvát és a magyar nép mindig barátságot ápolt. Erre épülnek azok a határ menti együttműködések, amelyek célja kihasználni a közös múltban, kultúrában, természeti értékekben rejlő lehetőségeket.

Hozzáfűzte, mindkét ország kiemelten kezeli a Dráva menti területek fejlesztését, emellett fontosnak tartják a mindennapi kapcsolattartást a határ közelében működő intézmények, a horvát és magyar lakosság kapcsolattartását.

Neszményi Zsolt, Somogy megyei kormánymegbízott azt hangoztatta, hogy Magyarország, azon belül Somogy megye igyekszik mindent megtenni a Fiuméban élő magyarság megmaradásáért, Füstös János (Fidesz-KDNP), Csurgó polgármestere pedig felidézte, hogy a város gimnáziumába egykor fiumei diákok is jártak, köszönhetően a Budapest-Csurgó-Gyékényes-Rijeka vasútvonal átadásának is.

Inkei-Farkas Márton a Fiume Barátai Egyesület ügyvezetője azt mondta, a 2016-ban, Pécsett alakult szervezet szerint Fiume közös örökség, a magyar, a horvát és az olasz identitás része, megőrzését kiemelt feladatnak tekintik. Szeretnének Fiuméval kapcsolatos tudományos kutatások támogatni, továbbá elérni , hogy a városban magyar konzulátus működhessen, magyar ház nyílhasson.

Az ügyvezető az MTI-nek azt mondta: ma már kevesen tudják, hogy Fiume mennyire fontos volt Magyarországnak: azért, hogy „kijusson a tengerhez”, egykor három megyét engedett át cserébe Horvátországnak.

forrás: http://www.orientpress.hu/cikk/2018-03-02_fiumei-emleknap-volt-csurgon

 

Kategória: Hírek

Eseménynaptár

Előző hónap Március 2024 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 9 1 2 3
week 10 4 5 6 7 8 9 10
week 11 11 12 13 14 15 16 17
week 12 18 19 20 21 22 23 24
week 13 25 26 27 28 29 30 31

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C