Nyomtatás
2021. január 22., péntek 11:15

Emlékezzünk közösen a Magyar Kultúra Napján! Kiemelt

Tisztelt Csurgóiak!

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a Magyar Kultúra Napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Bár a koronavírus-járvány miatt még nincs lehetőség a személyes közös ünneplésre, legalább lélekben gondoljuk végig, hogy mire is emlékezünk a mai napon. Hiszen az ember életében vannak olyan dolgok, amelyek nélkülözhetetlenek. Ilyen a kultúra megélése, művelése, amely egy nép számára hatalmas összetartó erőt jelent. Egy település számára mindez ugyanúgy lehetőséget biztosít annak kifejezésére, hogy összetartozunk a közös múltunkkal, közös élményekkel.

Csurgó különösen gazdag kulturális múltra tekinthet vissza, hiszen a történelmét olyan nagyságok határozták meg, mint a Zrínyiek, Török Bálint, Festetics György. Városunk abban a megtisztelő helyzetben van, hogy számtalan alkotó adott hírnevet Csurgónak, akik életükkel, példájukkal, kulturális munkásságukkal visszahatottak egykori közösségükre. Az iskoláink, a városban található művészeti alkotásaink, a múzeumunk, az újabb kulturális nevezetességeink - Történelmi Park vagy a Csokonai Emlékhely - mind-mind ezt a tudatot erősíti minden csurgóiban, napjainkban is.

Ezen a napon, ebből az alkalomból arra biztatom mindnyájukat, hogy ismerjék meg alaposan a történelmünket, azt a sok híres csurgóit, akik közöttünk éltek, alkottak és büszkeségeink - kulturális nagyköveteink - lettek hazánkban vagy a világ más részein. Csokonai Vitéz Mihály, Baksay Sándor, Bertók László, Kovács Andor, Kránicz János Dr., vagy éppen a tavalyi évben ünnepi beszédet mondó Bódis József professzor, s mindazok, akik ma is köztünk vannak, és Csurgón próbálnak értéket alkotni a kultúra területén, sokszor nagy küzdelmek árán. Hála és köszönet nekik, s minden csurgóinak, aki egy kicsit is hozzájárul városunk kulturális életéhez! Sok erőt és kitartást kívánok abban bízva, hogy a következő évben már szabadon és járványmentesen, közösen ünnepelhetjük ezt a szép ünnepünket!

Füstös János sk
polgármester

 

Tekintsék meg összeállításunkban a Csurgói Városi Televízió Magyar Kultúra Napjáról készült korábbi felvételeit:

http://www.csurgotv.hu/videok/hirek-5/varosi-unnepseg-a-magyar-kultura-napja-alkalmabol-0000001527.html

http://www.csurgotv.hu/videok/hirek-5/a-magyar-kultura-napjat-unnepelte-csurgo-0000001079.html

Megjelent: 939 alkalommal Utoljára frissítve: 2021. január 22., péntek 11:41