csurgo címerszéchenyi tervnfü

Csurgó Város funkcióbővítő városrehabilitációja DDOP-4.1.1/B-09-2010-0002
Kedvezményezett neve elérhetősége: Csurgó Város Önkormányzata, 8840 Csurgó, Széchenyi tér 2.
Közreműködő szervezet neve, elérhetősége: Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft., 7621 Pécs, Mária u. 3.
Projekt támogatási szerződés szerinti kezdő időpontja: 2011.01.04.
Projekt tényleges kezdete: 2011.03.21.
Projekt tervezett zárása: 2012.06.30
Projekt tervezett összköltsége: 216.883.897.- Ft
Támogatás összege: 168.802.562.- Ft
Támogatás intenzitása (átlagos támogatási arány): 77,830841 %
Az egyes projektelemek eltérő támogatási intenzitással rendelkeznek:

 • Projekt előkészítés: 50 %
 • Építés, felújítás, bővítés: 80,716660 %
 • ESZA projektelem: 85 %
 • Projektmegvalósításhoz igénybevett külső szakmai szolgáltatás: 64,189189 %
 • Személyi jellegű költségek: 50 %

A támogatás az alábbi előirányzatokból kerül kiosztásra:

 • Regionális beruházási támogatás: 14.387.500.- Ft
 • Kulturális célú támogatás: 11.687.500.- Ft
 • Állami támogatás: 142.727.562.- Ft

Finanszírozás:
A projekt vegyes finanszírozású, egyes elemek szállítói, és vannak, melyek utófinanszírozásúak.
A projekt az alábbi 6 projektelemből tevődik össze:

Katolikus Templom

A templom előtti gyülekezeti terasz burkolatának felújítása, lépcsőszerkezet megerősítése, felújítása, a teraszra felvezető akadálymentes rámpa kialakítása, a terasz előtt kisebb gyülekezeti tér létrehozása. Járdaépítés a Petőfi téri járdarendszerhez illeszkedve a templom előtti területen. A templomkert zöldállományának frissítése, felújítása, új utcabútorok (padok, hulladékgyűjtők) kihelyezése a felújított területen.

Támogatás: 11.687.500.- Ft

varosrehab katolikus templom

Kispiac

A Petőfi téri üzletsor egy eladó épületének megvásárlásával (projekt részeként) és fedett árusítóhelyek kihelyezésével az önkormányzat a buszpályaudvarral szomszédos területen alakíthat ki a helyi gazdasági életet fellendítő őstermelői piacot.

A terület rendezése és burkolása után a jelenleg „pokrócról vásározó" piac számára biztosíthat az Önkormányzat kulturált helyszínt. 2-3 nyitott, pavilon jellegű eladóhelyen pavilononként 2 asztallal összesen 4-6 bérelhető helyet. A megvásárolt ingatlanban az üzemeltetéshez szükséges helyiségek kerülnek kialakításra.

Támogatás: 14.387.500.- Ft

varosrehab piac

Könyvtár

A meglévő könyvtárépület mögött új bejárati előcsarnok építése – akadálymentes kialakítással. Az új előcsarnokhoz kapcsolódva elektronikus könyvtár számára önálló helyiség kialakítása, internetes munkaállomások (teleház) jellegű funkcióval. Az előcsarnokhoz korszerű vizesblokk is csatlakozik majd. Erre azért van szükség, mert a jelenlegi könyvtárban egyre nagyobb igény jelentkezik a fiatalok körében az ilyen jellegű szolgáltatásra is, melyet a könyvtár jelenleg csak a meglévő olvasó terhére tud biztosítani. A könyvtárépület vizesblokkja elavult, akadálymentes része nincs. A könyvtár telkén akadálymentes gépkocsi beálló és készül.

Támogatás: 31 667 500.- Ft

varosrehab konyvtar

Petőfi tér

Ennek keretében valósulnak meg a járdaépítések a Petőfi tér nyugati oldalán a Korona szállótól a Katolikus templomig és a templomkert egy részében, a körforgalom alatt a nyugati oldalon, valamint a Baksay utcában a könyvtár előtt.

Zöldfelületek kialakítása a körforgalomhoz kapcsolódva. Intenzívebb, dekoratív növénykiültetések kialakítása az új körforgalom zöldszigeteiben.

Támogatás: 13.110.000.- Ft

varosrehab petofi ter

Széchenyi tér

A körforgalom építése jelentősen átalakította a jelenlegi tér szerkezetét. A Széchenyi tér rekonstrukciója során részben a meglévő gyalogosfelületek, részben új gyalogos – és kerékpáros – felületek kerülnek kialakításra, illeszkedve a kialakított körforgalom gyalogosrendszeréhez.

A környezetrendezéshez tartozik a zöldfelületek felújítása, kialakítása a meglévő és a tervezett emlékművek körül, az új terek és járda mellett. A tér észak-nyugati sarkában 2 akadálymentes parkoló kialakítása a közösségi ház bejárata előtt.

Utcabútorok cseréje, elhelyezése, valamint a meglévő újságárus pavilon áthelyezése.

Támogatás: 88.318.812.- Ft

varosrehab szechenyi ter

SOFT elemek

Ezen tevékenységek a városfejlesztési projekt során a lakosság, a civil szféra részére segítséget nyújtanak a közösségformálásban és a helyi identitás erősödésében. A támogatott projekt 4 „soft" típusú elemet tartalmaz:

 1. Csurgó az én városom
 2. Képzés a helyi foglalkoztatottságért
 3. Csurgói Városfejlesztési Társalgó
 4. Családi hétvége a templomkertbenCsaládi hétvége a templomkertben

Csurgó az én városom:

Ennek az elemnek a tartalma egy 5-10 perces rövidfilm készítése két kategóriában (felső tagozatosok, középiskolások) a Város egy épületéről, vagy egy adott helyéről, helyszínéről (Nem várost bemutató ismeretterjesztő film, hanem kiragadott helyszín bemutatása). A film műfaja szabadon választható (dokumentum, riport stb.). A verseny eredményhirdetése az elkészült „kisfilm" bemutatójával egybekötött városi esemény lesz. Az elkészült kisfilm a Város honlapjára is felkerül, illetve a Csurgó Tv-ben is bemutatják.

Esemény sorozat tervezett forgatókönyve:

§  Jelentkezési felhívás

§  Ingyenes oktatás- a jelentkező gyerekek személyesen is találkozhatnak a filmkészítéssel foglalkozó felnőttekkel, akik röviden ismertetik a filmmel támasztott elvárásokat, illetve tippeket adnak az elkészítéshez

§  Filmek elkészítése, leadása

§  Zsűrizés

§  Csurgó az én városom c. kisfilm elkészítése: az elkészült rövidfilmekből egy várost bemutató összeállítás készítése, szükség esetén térképek feliratok stb. beszerkesztésével

§  Eredményhirdetés – Filmbemutató. Közösség Házban tervezett program, vendégekkel, díjkiosztóval és „ősbemutatóval".

§  A film a Város honlapján és a Csurgó Tv-n kerül bemutatásra.

Képzés a helyi foglalkoztatottságért:

A képzés a Városi Könyvtárban kerülne megvalósításra, melynek keretében a helyi foglalkoztatási kezdeményezésekhez kötődő képzések kerülnek megvalósításra, 4 alkalommal. Célja elsősorban a munkanélküliek foglalkoztatásának segítése. A képzés keretében számítógépes oktatás valósulna meg. A tanfolyam alapképzést nyújtana a szövegszerkesztés, levelezés, internet használat stb. területén. Elsősorban az álláskeresésre készítene fel a képzés, így ennek során a résztvevők megismerkedhetnének többek közt az önéletrajzírás és az álláskereső oldalak rejtelmeivel.

Csurgói Városfejlesztési Társalgó:

A program célja, hogy a városfejlesztési projektről folyamatos tájékoztatást nyújtsanak a projekt iránt érdeklődők számára, valamint a lakosság véleményével visszacsatolást is nyújtson a fejlesztésekkel kapcsolatban. A sorozat révén az Önkormányzat azt várja, hogy a lakosok helyi kötődését erősítsék, valamint tudatosítsák a fejlesztésekben a társadalmi részvétel jelentőségét. A sorozat keretében negyedévente 1 alkalommal a Városi Könyvtárban, a projekt menedzsment, vagy a városvezetés képviselőivel lehet eszmét cserélni, tájékoztatást kapni a projektről. A beszélgetésekről minden alkalommal dokumentum készül: fényképek, videó felvételek, melyek Csurgó Város honlapján keresztül megtekinthetőek lesznek.

Meghívó a Csurgói Városfejlesztési Társalgó című programsorozat következő rendezvényére.

Családi hétvége a templomkertben:

A templomkert rekonstrukcióját követően, egy Családi Hétvége kerül megrendezésre az adott helyszínen, minek keretében a vendégek közvetlenül meg tudnak ismerkedni a felújítás eredményeivel. Ezen a hétvégén a következő programokat tervezik megvalósítani az érdeklődők számára:

Ki tud többet Csurgóról – játékos városismeretei vetélkedő kicsiknek és nagyoknakAkadályverseny (a városismereti verseny folytatása egyéb „akadályokkal" bővítve)Kis és nagy kukták versenye – főzőverseny kicsik és nagyok bevonásávalMeglepetés műsor – egy közismert meglepetés sztár fellépésével

Támogatás: 4.037.500.- Ft

 

Események

Nincsenek események

Eseménynaptár

Előző hónap Május 2021 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 17 1 2
week 18 3 4 5 6 7 8 9
week 19 10 11 12 13 14 15 16
week 20 17 18 19 20 21 22 23
week 21 24 25 26 27 28 29 30
week 22 31

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

 • 24 Márc 2016

  Tiszta 9°C 0°C

 • 25 Márc 2016

  Részben felhős 12°C 4°C