2020. március 17., kedd 19:26

Polgármesteri tájékoztató Csurgón a koronavírussal kapcsolatos önkormányzati intézkedésekről Kiemelt

Cikk megtekintése PDF-ben:

A sajtótájékoztató videója megtekinthető az alábbi linkre kattintva:

http://www.csurgotv.hu/videok/hirek-5/csurgo-polgarmesterenek-rendkivuli-kozlemenye-0000001492.html

Füstös János Csurgó Város polgármestere 2020. március 16-án sajtótájékoztató keretében számolt be Csurgó Város Önkormányzatának a koronavírus megakadályozása érdekében tett intézkedéseiről, és az ahhoz kapcsolódó eljárásrendről.

A település polgármestere elmondta:

Mint az önök által is ismert a magyar kormány múlt héten március 11-én veszélyhelyzetet hirdetett, illetve pénteki nap folyamán kihirdetésre került, hogy az oktatási intézményeket a diákok nem látogathatják. Nem rendeltek el tanítási szünetet, tantermen kívüli digitális oktatási munkarend lépett életbe, Csurgó város oktatási intézményéinél is. Viszont azoknál az intézményeknél, amelyeknél a város, illetve a város társulási formában a fenntartó, az önkormányzatra hagyta azt a lehetőséget és jogot, hogy ők döntsenek ezeknek az intézményeknek a további működtetéséről.

DSC 1506

Az elmúlt napokban, szombati nap folyamán - 2020. március 14. - képviselő társaimmal egyeztettünk a kialakult helyzetről, és arra a megállapodásra jutottunk, hogy a mai naptól, március 16-tól, rendkívüli szünet bevezetéséről döntöttünk a Csurgó Városi Óvodáknál, a Csurgói Városi Szociális Intézménynél, amely magában foglalja a Városi Bölcsődét, a Csokonai Közösségi Háznál, a Sótonyi László Sportcsarnoknál, Történelmi Parknál, Csokonai Vitéz Mihály Emlékhely és Kulturális Központnál, Városi Könyvtárnál, Napsugár Szociális Intézménynél, Csurgó Járási Család- és Gyermekjóléti Központ és Szolgálatnál, valamint a Csurgó Város Helytörténeti Gyűjteménynél. Ezeknél az érintett intézményeknél ezek az intézkedések március 16-tól lépnek életbe, és határozatlan ideig tartanak zárva. Bezárási idejük alatt ügyeleti rendszer működik.

Ezen túlmenően az önkormányzat feladata az étkeztetés biztosítása. Gyermek és szociális étkeztetés. E tekintetben a következő dolgokról tudok beszámolni: Mivel a diákok nem látogathatják az oktatási intézményt, iskolát, ezért egy nyilatkozat került kiküldésre mai napon az iskoláknak, akik az úgynevezett KRÉTA rendszeren keresztül nyilatkoztatni fogják a gyerekeket. Tehát nemcsak a hátrányos helyzetű gyerekeknek, hanem minden iskoláskorú gyermeknek megadjuk a lehetőséget, hogy nyilatkozzanak arról, hogy szeretnék-e kérni a napi egyszeri meleg étkeztetést. Természetesen több olyan napi problémával szembesülünk, amiket igyekszünk kezelni. Egyik oldalon Csurgó városába környékbeli településekről is járnak be diákok. A másik oldalon pedig a gyermekek nem léphetnek be az oktatási intézménybe. Most a kialakult helyzet az az, hogy jelen állás szerint ami valószínűség szerint, lehet hogy változni fog, éthordón keresztül, ablakon át tudják kiszolgálni az erre igényt mutatókat. A kistelepülésekre pedig a falugondnoki szolgálat fogja tudni biztosítani a gyermekétkeztetésnek az ellátását egyik oldalon. Tehát most megy a felmérési igény, ez nagyon fontos, az volt a kérés, hogy a mai nap 16:00-ig jelezzék a gyerekek illetve a szülők, hogy kik azok akik élnének ezzel a lehetőséggel. Amint ez a nyilatkozat beérkezik, illetve a fenntartó pontos adatot tud mondani, az alapján, úgy tekintjük, hogy erre a veszélyhelyzeti időszakra igénylik a meleg étkeztetést, és ugyanúgy ahogy eddig is, ha valaki adott napon nem szeretne élni ezzel a lehetőséggel, vissza szeretné mondani, akkor mint ahogy eddig is, az előző nap 12 óráig megteheti.

A másik oldalon a szociális területen és az idősek számára is biztosítjuk az étkeztetést. Itt ugyancsak az volt a kérés, hogy egy ügyeleti rendszer alakuljon ki, de mivel a legveszélyeztetettebb korosztálynak az idősek vannak megjelölve a vírus terjedés kapcsán, ezért különös figyelmet fordítunk az idősekre, a velük való kapcsolattartásra, a higiéniai szabályokra, illetve a meleg étkeztetés további biztosítására. Jelenleg, ahogy mondtam is, az éthordós megoldás működik, ezt követően pedig, mivel ez a megoldás nem a leghigiénikusabb eljárás, át kell térnünk az eldobható dobozokra. Illetve nemcsak az oktatási intézményekbe járóknál, hanem az óvodákba járóknál is folyamatosan egyeztetek intézményvezetőkkel. Az óvoda esetében a három tagóvodából egy óvoda, a Mókuskert Óvoda, tart nyitva, és biztosítja az ügyeleti rendszert. A mai statisztika szerint 12-en jelezték, és 7 óvodás jelent meg a mai napon az intézményben. De azt kértem ma az intézményvezetőtől, hogy ő is lehetőség szerint telefonon, vagy egyéb formában tájékozódjon arról, hogy azok az ovis vagy ovis korú gyermekek, akik nem veszik igénybe ezt az óvodai ellátás szolgáltatást, de igényt tartanának a meleg étkeztetésre, számukra is tudnánk biztosítani a meleg ételt. Jelen helyzetben tízórairól és uzsonnáról nem beszélünk, hanem az egyszeri meleg étkeztetést tudja a konyhánk biztosítani. Erre vonatkozóan kértem tőle egy pontos adatot, és várhatóan a holnapi nap folyamán, azok számára akik jelezték ezt, a szükséges étkeztetést biztosítani fogják.

Ezen túlmenően, természetesen az összes hatósággal, rendőrséggel, járási hivatallal, a városban működő valamennyi intézménnyel, kapcsolatban vagyunk. A pénteki napon még azt a tájékoztatást kaptam az uszoda vezetőjétől, hogy egyelőre még nyitva tartanának, hiszen a klór semlegesíti ezt a vírust, és a meleg víz is kifejezetten hatékony lehet ennek a terjedésének a megakadályozásában. Viszont a mai napon úgy tájékoztatott az uszoda vezetője, hogy a mai naptól, tehát március 16-tól az határozatlan ideig zárva tart.

DSC 1681

Ezen túlmenően a Volánbusz helyi kirendeltségvezetőjével is egyeztettünk, miszerint a gyermekeknek az iskolai látogatása szünettel, ezért a helyi járatokra vonatkozó kérdés kapcsán arra jutottunk, hogy mivel nagyrészt a diákok veszik igénybe a helyi járatot, illetve az idősek, akiknek a mozgását egy kicsit vissza kell fogni, így a helyi járatokat ritkítani fogjuk. Itt az idő dönti el, hogy melyek azok a járatok, amik megmaradnak majd. Természetesen részletes tájékoztatást fogunk adni.

A tankerülettel is folyamatos az egyeztetés, és a kapcsolat.

Volt kérdés a karanténnal kapcsolatban is. Jelenleg hivatalosan három személy van karanténban Csurgón. Ezzel kapcsolatosan a kormányhivatal, Nagyatádi Népegészségügyi Osztálya az eljáró hatóság, nem az önkormányzat. A rendőrség az, aki az elrendelt személyt ellenőrzi. De az a fontos, hogy a szabályokat mindenki figyelembe vegye és betartsa. A rendőrség kérése pedig az, ha valaki tud olyan személyről, aki érintett lehet a koronavírussal kapcsolatban vagy külföldön járt, külföldről tért haza, mivel sokan dolgoznak környékbeliek is szomszédos országokban a Nagyatádi Rendőrkapitányság telefonszámát, illetve a 112-es telefonszámot kell hívni, mivel a Csurgói Rendőrörs bezár. A telefonhívásoknál a rendőrség ellenőrzi, hogy van-e valós alapja.

Az önkormányzat működését illetően a kollégákkal, jegyző úrral, abban állapodtunk meg, hogy az ügyfélfogadást szüneteltetjük, néhány terület van azonban, amelyen az ügyfélfogadást muszáj a továbbiakban is működtetni. De azoknak az előírásoknak a függvényében, amelyet már mindenki jól ismer. Megfelelő távolság betartása, egy személy egy irodában, türelmesen kivárva a sort. A hagyatéki eljárás, és az anyakönyvi kivonatok készítése, közmunka, és a pénztár, ez a négy olyan terület van, ahol hétfőn, szerdán és csütörtökön, délelőtti órákban működik az ügyfélfogadás. A többi területen az ügyfélfogadási idő szünettel, és azt kérjük kollégáim nevében, hogy elektronikus úton, telefonon, e-mailen, postai úton szíveskedjenek megtenni azokat a jelzéseket, amelyek kapcsán az ügyintézésben kollégák tudnak segíteni. Mivel ez számunkra is új helyzet, közel 8 évtizede nem volt ilyen Magyarországon. Mindenkitől türelmet, megértést, együttműködést szeretnénk kérni. Bízunk a legjobbakban. Erről tudtam beszámolni 2020. Március 16-án - összegezte Füstös János.

Megjelent: 3797 alkalommal Utoljára frissítve: 2020. március 18., szerda 14:52

Események

K ápr. 30 @ 2:00PM - 03:00PM
Csokonai Közösségi Ház megnyitó

Eseménynaptár

Előző hónap Április 2024 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 14 1 2 3 4 5 6 7
week 15 8 9 10 11 12 13 14
week 16 15 16 17 18 19 20 21
week 17 22 23 24 25 26 27 28
week 18 29 30

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C