2020. április 15., szerda 17:06

Sajtótájékoztatón számolt be Füstös János polgármester Csurgó aktuális ügyeiről Kiemelt

Aktuális ügyekről számolt be Füstös János Csurgó Város polgármestere 2020. április 15-i, szerdai sajtótájékoztatóján:

Tisztelt Csurgóiak!

Nagy tisztelettel köszöntök mindenkit a mai sajtótájékoztatón. Néhány aktuális dologról szeretném tájékoztatni önöket. Először is a legfontosabb, Csurgón nincs igazolt koronavírussal fertőzött személy. Jelenleg senkinek nem áll fent járványügyi megfigyelése. Kettő főnek rendelték el a fertőzés gyanúja miatt a járványügyi elkülönítését. Egy főnek a járványügyi elkülönítését megszüntették, mivel a teszt alapján negatív lett az eredménye. A másik fő még mintavételre vár. A legfontosabb, hogy továbbra sem tudunk igazoltan koronavírussal fertőzött személyről Csurgón.

Ezentúl szeretném tájékoztatni önöket, hogy a Csurgói Egészségügyi Centrumban, a múlt héten említetteken túl, a következőkben, a héten illetve jövő héten folyamatosan újra indulnak a szakrendelések. Elsősorban, beutaló birtokában, kizárólag akut betegeket, és olyan betegeket tudnak fogadni, akiknél nagyon fontos ez a tartós egészségromlás megőrzése érdekében. Ezek a szakrendelések elfognak indulni. Illetve a héten, jövő héten, a szakrendelések a következő formában fognak elindulni: Nőgyógyászat, Belgyógyászat, Kardiológia, Reumatológia, Neurológia, Bőrgyógyászat, Urológia, Pszichiátria, Sebészet, és Röntgen diagnosztika, ami a héten újra meg fog kezdődni. Kizárólag szájmaszkot viselő betegeket fognak az egészségügyi dolgozók, asszisztencia és az orvosok megvizsgálni. Csak őket tudják fogadni, úgyhogy mindenkit kérek, erre különösképpen figyeljen. Elsősorban itt is működik a telefonos, internetes konzultáció. Amennyiben nagyon indokolt, és az egészségromlás megőrzése, elkerülése érdekében válik szükségessé a személyes találkozó, úgy lehetőség lesz rá. Részletes tájékoztatást az egészségügyi szolgáltató központ kollégái tudnak adni ezen a területen.

Szeretném tájékoztatni önöket arról is, hogy az elmúlt héten, megtörtént a város közterületein, a közparkokban, a játszótereken a fertőtlenítés. Ez volt az első ilyen volumenű fertőtlenítési beavatkozás, és a következő hetekben mindenféleképpen ezeket folyamatosan fogjuk majd elvégezni. Én azt gondolom, hogy ez is nagyon fontos annak érdekében, hogy a járvány elterjedését lassítani tudjuk, illetve amennyire lehet, próbáljuk semlegesíteni.

Tájékoztatom továbbá önöket arról is, hogy az egészségügyi szájmaszkoknak az elkészítése folyamatos. Ez idáig 630 darab maszk került kihordásra a csurgói lakosok számára, és további igénylésekre is van lehetőség. Most már, úgy mondom utolértük magunkat, és itt is szeretném megköszönni mindenkinek a munkáját, aki segített ezen a területen is, és most már vannak olyan tartalékok is, ami kapcsán lehetőség van arra, hogy viszonylag rövid időn belül megkaphassa mindenki ezeket a maszkokat, aki igényli.

DSC 2124

A kapcsolattartásunk a különböző hatóságokkal, felügyelő szervezetekkel, kormányhivatallal, ÁNTSZ-el, rendőrséggel, járási hivatallal folyamatos és állandó. És azt szeretném kérni mindenkitől, hiszen különös figyelmet szentelünk az idősekre, hogy akinek van a környezetében olyan idős ember, illetve olyan fogyatékkal élő személy, akire úgy gondolják, hogy mindenféleképpen fontos lenne, hogy még jobban odafigyeljünk, akár a gondozás, akár a házi segítségnyújtás, vagy az étkeztetés kapcsán az kérem, jelezze felénk. A Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Szervezete is egy külön intézkedési tervet juttatott el hozzánk, amelyben kéri a városban elérhető fogyatékkal élő személyeknek az összeírását. Azt kérik tőlünk, hogy fokozottan figyeljünk ezekre a személyekre is. Kérem, szíveskedjenek eljuttatni kollégáimhoz, intézményvezetőkhöz, vagy a szociális ágazatban dolgozókhoz, azoknak az elérhetőségét, akikre úgy gondolják, hogy fontos, hogy figyeljünk, és kiterjedjen a szociális intézményrendszer szolgálata, hogy mindenkinek, akinek szüksége van rá, tudjunk segíteni ebben a nehéz időszakban, és akár ezentúl is.

Az elmúlt hétvégén lezajlott a húsvéti ünnepség is, egy kicsit más módon. A kormány egy kijárási korlátozásra való jogosultságot adott az önkormányzatoknak, illetve a polgármestereknek amellett, hogy meghosszabbította a kijárási korlátozást. Néhány település vezetője élt ezzel a lehetőséggel, én nem éltem. Azt gondolom, hogy Csurgó nem olyan hely, ahol ez annyira jelentkezne, hogy különböző más településekről, hétvégén akár a húsvéti ünnepekre való tekintettel, vagy akár más hétvégére jóval nagyobb számba érkeznének több településről. Így eddig nem éltünk ezzel a lehetőséggel. Elképzelhető, hogy a következő hetekben hétvégére is lesznek ilyen jogosítványok. Figyelünk folyamatosan az idelátogatóknak és az itt élőknek a szokásaira is, és ez alapján fogjuk meghozni azt a döntést, ami mindenféleképpen jó a csurgói lakosoknak.

Ezen túlmenően valószínű, hogy a következő hetekben a járvánnyal összefüggésben a költségvetést is majd módosítani kell az önkormányzatnak. Ennek a részleteiről majd a későbbiekben tudom tájékoztatni a lakosokat. Valószínű, hogy lesznek átcsoportosítások, hiszen mindamellett, hogy vannak olyan bevételek, amelyeket a költségvetés során terveztünk, azok egy része vagy a különböző jogszabályváltozások miatt, vagy pedig a gazdasági helyzet miatt nem úgy fognak alakulni, ezért mindenféleképpen fontos lesz változtatni a költségvetési rendeleten. Ahogy mondtam ezt a későbbiek során fogom ismertetni, most annak az előkészítése zajlik, hogy melyek lesznek azok a feladatok, melyek lesznek azok a tevékenységek, amelyek a leginkább tudják szolgálni azt a célt, hogy egyrészt megfeleljünk a plusz kiadásoknak, másrészt pedig minél kevesebb dolgozónk, foglalkoztatottunk érezze ezt akár a saját bőrén is. Ezekről tehát a későbbiekben részletesen fogok tájékoztatást adni. Ami viszont biztosnak tűnik, hogy rendezvényeink közül a Csuszafesztivált - ami egy nagy sikerül rendezvénysorozat, június első hétvégéjén szoktuk mindig megtartani -, ez évben nem fogjuk megrendezni, ez már biztosra vehető. Ezt követően a többi őszi rendezvénynek a megrendezése egyelőre még körvonalazódik, ott még nem akarunk biztos kijelentést tenni. És valószínű, hogy a programok, rendezvénynaptárnak az átszerkesztése, módosítása is szükségessé válik az következőkben. Nagyon röviden ennyiről szerettem volna tájékoztatni 2020. április 15-én a csurgói lakosokat. Kitartást kívánok mindenkinek és jó egészséget! Vigyázzunk egymásra! Köszönöm szépen!

Megjelent: 1777 alkalommal

Események

Nincsenek események

Eseménynaptár

Előző hónap Május 2021 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 17 1 2
week 18 3 4 5 6 7 8 9
week 19 10 11 12 13 14 15 16
week 20 17 18 19 20 21 22 23
week 21 24 25 26 27 28 29 30
week 22 31

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C