hivatalos honlapja: http://csuszafesztival.hu/

Csurgón immár tizenegy éve kerül megrendezésre a Csurgói Csuszafesztivál elnevezésű rendezvény. A Csusza Napok a Különleges Asztali Örömök Somogyban elnevezésű rendezvénysorozatba illeszkedik bele.
A Csurgói Csuszafesztivál minden évben május végén, június elején három napon keresztül forgatja fel a város életét. A fesztivált az önkormányzat szervezi, civil szervezetek és a Közösségi Ház bevonásával.

csusza1

A körülbelül 15 program a Festetics Park területén, illetve a Közösségi Házban várja az érdeklődőket. A Csuszafesztivál programjai évről évre sok embert vonzanak. A rendezvények ingyenesek. A fesztivál nem bevételorientált, hanem a település bemutatását célozza meg.
A fesztivál programkínálatának összeállításakor arra törekednek, hogy mindenki találjon érdeklődésének megfelelőt. A rendezvény tehát nem egy korosztályt céloz meg, hanem igyekszik mindenkit megszólítani a kicsiktől a nagyokig egyaránt.
A település bemutatása mellett céljuk minél több ember csábítása a térségbe. Az érdeklődők számából kiderül, hogy a fesztiválra igénye van a környéknek. Másrészről kiválóan alkalmas a határon túli kapcsolatok ápolására is.
A fesztivál, céljait tekintve – a turizmus fellendítése, a testvérvárosokkal való kapcsolat ápolása –, sikeresnek nevezhető. Erről a magas látogatószám is tanúskodik.
A Csuszafesztivál története
Az elmúlt években a megyében több, hasonló, „falu nap" jellegű rendezvény volt. 2004-ben, a Különleges Asztali Örömök Somogyban rendezvénysorozat egyik állomásaként indult, az azóta is minden évben megrendezésre kerülő fesztivál. A Különleges Asztali Örömök Somogyban elnevezésű gasztronómiai fesztiválsorozat, a megye kiemelkedő kulináris ünnepeit, nemes gasztronómiai versengéseinek sorát tárta a közönség elé. A programok nem csak látványosságként voltak érdekesek, hanem "Somogyország" hagyományos népi ételeit, történelmi borvidékének és hegyközségeinek minőségi borait népszerűsítették. Az Asztali Örömök Somogyban rendezvénysorozat a megye számos gasztronómiai eseményét foglalta egyedülállóan sokszínű csokorba. Májustól november végéig kínált, kulturális műsorokkal egybekötött, változatos programokat a kulináris élvezetek kedvelőinek.
A rendezvénysorozatot a Dél-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság 2004-ben „Az év turisztikai rendezvénye" díjjal tüntette ki.
Minden település igyekezett valamilyen tematikát kiválasztani, hogy megkülönböztesse sajátját a többi rendezvénytől. Volt, ahol

 • egy hagyományos alapanyagra – Kukoricás ételek Fesztiválja-Gadány, Rizsfesztivál – Patalom, Kukorikú – Kukoris Fesztivál-Csurgónagymarton,
 • vagy hagyományos ételre – Halászléfőző verseny –Balatonboglár, Sütifesztivál-Som, Rétes Fesztivál- Mesztegnyő,
 • jellemző italra – Pálinkafesztivál-Magyaratád, Löszpincesori Borfesztivál, Buncek Fesztivál-Tarany,
 • főzőeszközre – Siójuti Bográcsfesztivál, Tűzoltók Tárcsán sütő Találkozója-Vörs,
 • foglalkozásra – Vadétkek sütő-főző versenye-Balatonendréd, Királyi szakácsok viadala-Nagyszakácsi,
 • vagy valamilyen jellemző gyümölcsre – Dió Fesztivál Lengyeltóti, Kadarkúti Gesztenyés nap építették fel a fesztivált.

Csurgó egy legendát választott, mely szerint Török Bálintné Pemflinger Katalin a 16. században Magyarország legszebb virágos kertjét építtette Csurgón, ahol a virágok és gyümölcsfák mellett számos gyógy- és fűszernövény is növekedett, amelyek a konyhában hasznosultak. Török Bálint szerette a hasát, és egyik kedvenc étele volt a túrós csusza csülök pörkölttel. Innen jött az ötlet, hogy az azóta is főételként, köretként és desszertként is nagyon népszerű csusza legyen az alap. Ez annál is inkább jó választásnak bizonyult, mert a fesztivál fejlődésével egyre erősödő színházi, előadó művészeti vonal is megjeleníthető a szóban – Csurgói Színházi Attrakciók".

image
image
image

Események

Nincsenek események

Eseménynaptár

Előző hónap Október 2023 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 39 1
week 40 2 3 4 5 6 7 8
week 41 9 10 11 12 13 14 15
week 42 16 17 18 19 20 21 22
week 43 23 24 25 26 27 28 29
week 44 30 31

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

 • 24 Márc 2016

  Tiszta 9°C 0°C

 • 25 Márc 2016

  Részben felhős 12°C 4°C