Elemek szűrése dátum szerint: szeptember 2020

A telefon – vagy, ahogy korábban nevezték, távbeszélő – a feltalálása óta a kommunikáció alapvető és nélkülözhetetlen eszköze lett. Nekünk, a XXI. század emberének, ez egyet jelent az okostelefonokkal, de 144 évvel ezelőtt Alexander Graham Bell találmánya korszakalkotó újdonságnak hatott, s hatalmas távlatokat nyitott meg a távközlésben.

Nagy János magángyűjtőt mindig is foglalkoztatta a téma, amely mára a hobbijává vált. 1950. május 4-én született Csurgón és itt végezte az általános iskolát is. Az érettségi után villamosipari technikusként végzett Pécsen a Pollack Mihály Főiskolán. Mellé az évek folyamán több szakmát szerzett, nem mellesleg távközlő műszerész is, a MÁV T.B.F.F.-nél vizsgázott 1969-ben. Utóbbi révén alakult ki a kötődés a telefonokhoz és nyugdíjasként a szabadideje nagy részét nekik szentelheti.

DSC 6671

Csurgó Város Helytörténeti Gyűjteménye májusban a kialakult járványhelyzet miatt sajnos, kénytelen volt elhalasztani gyűjteményének bemutatását. 2020. szeptember 22-én azonban – az egészségügyi rendelkezéseket betartva – megnyithattuk Hív a múzeum! – A Morse-távírótól a telefonokig című tárlatunk, amelyet Füstös János polgármester úr nyitott meg. Nagy János néhány mondatban bemutatta a gyűjteményét, kiemelve az érdekesebb és a hozzá közelálló készülékeket.

Az újság teljes terjedelme is kevés lenne ahhoz, hogy mindegyikről említést tegyünk, hiszen több, mint 130 készülékről beszélünk. A kiállítás szövegét író Nagy János segítségével azonban elevenítsük fel egy kicsit a tudásunkat a távközlést illetően. A telefonkészülék olyan távközlő eszköz, amely a hangot a készülék mikrofonjának segítségével elektromos jelekké alakítja át és azt különböző módon, nagy távolságra továbbítva a telefonkészülék hangszórójával újra hallható hanggá alakítja. A feltalálását megalapozó találmányok közül az első és legfontosabb Samuel Morse távírója, amely az első elektromos jeleket továbbító berendezés, illetve hálózat volt. A kiállított darab 1918-ban készült Újpesten és Csurgón üzemelt a MÁV forgalmi irodában. Morse találmányát Charles Bourseul törvénye követte, amely a hangtovábbítás elvét fogalmazta meg. Őket követte Antonio Meucci telefonja 1874-ben, habár pénzforrás hiánya miatt nem tudta szabadalmaztatni. (2002-ben az Amerikai Egyesült Államok Képviselőháza a telefon feltalálójának ismerte el.) S aztán 1876. február 14-én Alexander Graham Bell benyújtotta távbeszélőjének szabadalmát, amellyel megváltoztatta a világot. A kiállításon megtekinthető Bell-féle telefon 1878-ban készült, az egyik legrégebbi darab a gyűjteményben. A telefon térhódítása magával vonta az újabb és újabb fejlesztéseket, pár évvel később szabadalmaztatták a mikrofont, majd Puskás Tivadar révén a telefonközpontot. A bemutatott telefonközpont például 1910-ben készült, a Magyar Posta Pogányszentpéteren használta.

DSC 6740 netin

Mindezek mellett többféle rendszerű, magyar és külföldi készüléket mutat be a gyűjtemény a nosztalgia telefonokon át egészen a 2000-es években használt készülékekig, külön kiemelve a katonai fejlesztéseket is. A gyűjtemény ugyanis a megszokott nyitvatartási időben egészen 2020. december 18-ig megtekinthető. Iskolás csoportoknak előzetes bejelentkezés alapján Nagy János tárlatvezetést is tart, a jelenlegi körülmények között természetesen az egészségügyi rendelkezések betartásával.

Ezúton köszönjük Nagy Jánosnak és Szabó Balázsnak (IMCOM Bt.) a kiállítás létrejöttében nyújtott segítséget!

Petlánovics Eszter

Kategória: Hírek

Vegyszermentes ózonos fertőtlenítést végeznek több csurgói intézményben a koronavírus elleni minél hatékonyabb védekezés érdekében. Csurgó Város Önkormányzata a fertőtlenítést a városháza emeletén, valamint udvari épületében, a Sótonyi László Sportcsarnok, Mókuskert Óvoda, Hétszínvirág Óvoda, Mesevár Óvoda, Városi Bölcsőde, továbbá a Csurgói Városi Szociális Intézmény Basakuti, valamint Arany János utcai intézményében végezteti el.

Az ózongenerátoros fertőtlenítés háromezerszer gyorsabb és ötvenszer hatékonyabb mint bármilyen vegyszeres eljárás. Hatékonyan használhatók az ózongépek mindenhol, ahol a bakteriális és más szerves szennyeződések és a hozzájuk kapcsolódó szagok megszüntetése alapvető higiéniai követelmény, és ahol erre a célra jelenleg káros vegyi anyagokat használnak. Különösen ajánlott azokon a munkaterületeken, ahol sok ember csoportosul mint például: egészségügyi intézmények, szállodák, éttermek, iskolák, bankok, stb.

A kivitelező MRT CLEAN KFT helyi vállalkozás tájékoztatott: Az ózongenerátoros fertőtlenítés alkalmazásával ezidáig a Hétszínvirág Óvodaa Csurgói Városi Szociális Intézmény Arany János utcai intézménye, a Városi Bölcsőde, a Mókuskert Óvoda és a Sótonyi László Sportcsarnok fertőtlenítése történt meg. A fennmaradó intézményekben a munkálatok várhatóan ezen a héten péntekig fejeződnek be.  

Kategória: Hírek

Tisztelt tájékozódók!

Tájékoztatom önöket, hogy 2020. szeptember 21. óta elérhető Csurgó Város koronavírus aloldala, mely hiteles, és naprakész információkat közöl a koronavírus-járvány második hullámának Csurgót érintő hatásairól. Aktuális adatokért kérem látogassanak el honlapunk aloldalára.

Vigyázzanak egymásra!

Füstös János sk.
polgármester

Kategória: Hírek

Csurgó Város Képviselő-testülete 2020. szeptember 24-én (csütörtök) 14:00 órakor a Városháza tanácskozó termében tartotta képviselő-testületi ülését, melyen az alábbi napirendi pontokat tárgyalta:

Tervezett napirend: 5 igen

1. Előterjesztés a Csurgói Városgazdálkodási Kft. 2019. üzleti évről szóló beszámolójának elfogadásáról
Előadó: Füstös János polgármester 5 igen

2. Előterjesztés a Csurgói Sportcsarnok Üzemeltető Nonprofit Kft. 2019. üzleti évről szóló beszámolójának elfogadásáról
Előadó: Füstös János polgármester 5 igen

3. Előterjesztés a Csurgói Ipari Park Kft. 2019. üzleti évről szóló beszámolójának elfogadásáról
Előadó: Füstös János polgármester 4 igen – 1 nem

4. Előterjesztés Csurgó Város Önkormányzatának 2019-2024. évekre szóló gazdasági programjáról
Előadó: Füstös János polgármester 5 igen

5. Előterjesztés a szociális bentlakásos otthon megvalósításának támogatásáról
Előadó: Füstös János polgármester 4 igen – 1 tartózkodás

6. Előterjesztés általános iskolai beiskolázási körzetek véleményezéséről
Előadó: Füstös János polgármester 5 igen

7. Előterjesztés Csurgó Város Képviselő-testületének 2020. II. félévi Munkatervéről
Előadó: Füstös János polgármester 5 igen

8. Beszámoló az átruházott hatáskörben hozott döntésekről
Előadó: Füstös János polgármester 5 igen

9. Beszámoló a lejárt határidejű határozatokról
Előadó: Füstös János polgármester 5 igen

10. Tájékoztató folyamatban lévő pályázatokról
Előadó: Füstös János polgármester 5 igen

A napirendekhez kapcsolódó előterjesztések az alábbi linkre kattintva érhetőek el: 

Kategória: Hírek

A koronavírus-járvány második hullámának Csurgót érintő hatásairól számolt be Füstös János Csurgó Város polgármestere 2020. szeptember 21-i, hétfői sajtótájékoztatóján.

Nagy tisztelettel köszöntök mindenkit! Röviden szeretnék beszámolni önöknek a koronavírus-járvány második hullámának, városunkat érintő hatásairól. Az elmúlt napokban Csurgó városában is megjelent a koronavírus, ezért az alábbi tájékoztatást szeretném önöknek adni. A mai napon, azaz hétfőn jelenleg 5 főnek van Csurgón pozitív tesztje, akik jelenleg járványügyi megfigyelés alatt állnak. Továbbá 36 főt helyeztek járványügyi megfigyelés alá, s nagy részüktől a mai napon vesznek PCR teszt elvégzéséhez mintát. Ebből is láthatjuk, hogy ez a második hullám máshogy fog alakulni városunkban, hiszen alig néhány hete kezdődött el a második hullám, és már ezekről a számokról tudok beszámolni önöknek. Ezzel szemben ugye az első hullámban hál’ Istennek egy pozitív teszt sem volt a városunkban. Tehát más lesz ez a második hullám, másképp kell az ezekhez kapcsolódó intézkedéseket megtennünk.

Szeretném tájékoztatni önöket, hogy Csurgó Város hivatalos honlapján, a www.csurgo.hu-n fogunk hiteles, és naprakész információkat adni a pontos adatokról, és számokról. Kérem, ezt kövessék figyelemmel ezt az oldalt, illetve városunk Facebook oldalán is ezeket a legaktuálisabb, és legfrissebb adatokat fogjuk megjelentetni. Tudom, hogy kicsi városról van szó, és mindenki szeretne nagyon-nagyon gyorsan információhoz jutni ebben az új, technikai vívmányokkal teli világunkban, és ha valaki már egy órával később jut információhoz az azt gondolja, hogy valamiről lemaradt. Én mégis azt kérem, hogy ezeket a hivatalos oldalakat figyeljék. Csurgó város honlapján meg fogjuk jelentetni a koronavirus.gov.hu oldalt is, ahol az országos intézkedésekről, elképzelésekről, aktualitásokról, helyzetképről tudnak informálódni, úgyhogy én azt kérem mindenkitől, hogy ezeket tartsuk be, és ezek alapján informálódjunk.

Szeretném tájékoztatni önöket továbbá, hogy az intézményvezetőkkel, és a hatóságokkal folyamatos az egyeztetés. Folyamatosan egyeztetek, illetve kollégáim is az intézmények vezetőivel, a Kft.-k vezetőivel, akik az előírásoknak megfelelően teszik meg azokat az intézkedéseket, amelyek egyrészt jogszabályból adódóak, másrészt pedig ami a legcélravezetőbb, legszükségesebb, és jogszabályba sem ütközik és mind a munkáltató, mind a munkavállalót védi. A fertőtlenítőszerek rendelkezésre állnak, és minden olyan szükséges intézkedésre készen állunk, amit az elkövetkezendő időben meg kell majd tennünk. Kérjük önöket, hogy a sikeres védekezés érdekében mindenki tartsa be azokat az előírásokat, amelyekről tájékozódnak. A megelőzés érdekében kérem azt, hogy a személyes kontaktusok számát csökkentsék annak érdekében, hogy a járvány tovaterjedését lassítani tudjuk. Illetve szeretném mindenkinek felhívni a figyelmét a helyes maszk viselésre. Tudom, hogy kicsit nehéz a helyzet, hiszen mondhatjuk azt, hogy az első időszakban minden tőlünk telhetőt megtettünk, a szükséges intézkedéseket, előírásokat betartottuk, és gyakorlatilag mondhatjuk azt, hogy nem láttunk kézzelfogható jelet arra vonatkozóan, hogy itt a városban lenne fertőzött. Most viszont egy teljesen más helyzetre kell készülnünk. Működnek az intézmények, működnek a vállalkozások, és a cégek. Elképzeléseink szerint amennyire ez lehetséges, szeretnénk, ha ez a továbbiakban is így maradna. De természetesen az intézményeknek a vezetőinek, illetve a munkáltatóknak vannak olyan felelősségeik, amelyek alapján ők is befolyásolni tudják a járvány terjedését. Tehát, hogyha úgy érzékelik, hogy a családban esetleg gyanús eset van, vagy igazolt pozitív teszt van, akkor a szükséges intézkedéseket meg kell, hogy tegyék.

A Csurgói Közös Önkormányzati Hivatalnál ebből kifolyólag a mai napon életbe léptettünk bizonyos intézkedéseket. Szeptember 21-étől a személyes ügyfélfogadás szünetel. A hivatal dolgozói ügyfelekkel kapcsolatos feladataikat elsősorban azt kérjük, hogy online módon, és telefonon keresztül intézzék annak érdekében, hogy a járvány tovaterjedését lassítsuk. Ebből kifolyólag azt kérném mindenkitől, hogy ahogyan a többi néhány intézménynél ez már működik, telefonon, illetve online formában intézzék az ügyeket. Van néhány olyan speciális ügymenet azonban, amelyet sajnos nem lehet sem telefonon, sem online formában intézni. Erre van lehetőség természetesen, hogy ezt személyes módon intézzék az ügyfelek a megfelelő higiénés előírásoknak a betartása mellett.

Szeretnék mindenkit megnyugtatni arra vonatkozóan, hogy az önkormányzat, illetve a városban a kollégák, szakemberek, az egészségügyi dolgozók is készen állnak arra, hogy minél gyorsabban, minél szakszerűbben segítsük azokat, akik már belekerültek ebbe a betegségbe. Próbáljuk meg minél jobban segíteni őket. Az is kérés, hogy mivel egy elég nagy médiafelületet kapott járványról beszélünk, nagyon-nagyon sokszor ez előkerül már a hétköznapi, baráti beszélgetésben is, én azt kérem, hogy azok, akik már elkapták ezt a betegséget, azokat is lehetőség szerint segítsük, támogassuk, hiszen mindenki másféle módon éli meg egy-egy betegség lemenetelét. Nem vagyunk egyformák. Az a cél, hogy minél gyorsabban mind a város, mind az ország túljusson ezen a második hullámon is.

Végezetül mindenkinek szeretnék kitartást kívánni és megértést mindenki irányába, és mindenki felé, hiszen tudom azt, hogy engem is többen megkeresnek azzal kapcsolatban, hogy ezt máshogy lehetne, más szabályozással, más jogszabállyal, más intézkedésekkel. Én azt kérem, hogy jelenleg ezek azok a keretek, amik irányába tovább kell indulni, és tovább kell dolgoznunk. Az első, tavaszi mérkőzést sikerrel vettük, bízunk abban, hogy ez a második őszi forduló is sikerrel jár. Mindenkinek jó egészséget kívánok, vigyázzunk egymásra és magunkra! Köszönöm!

 

Kategória: Hírek
2020. szeptember 21., hétfő 13:25

Őszi lomtalanítás - 2020. október 12.

Csurgói Közös Önkormányzati Hivatal Beruházási és Műszaki Irodája értesíti a lakosságot, hogy a Viridis – Pannonia Nonprofit Kft.

2020. évi őszi lomtalanítási akcióját
2020. október 12-én, hétfőn tartja.

A lomhulladékot 2020. október 12-én hétfőn reggel, 7:00 óráig helyezze ki az ingatlana előtti közút mellé olyan módon, hogy az könnyen elszállítható legyen, és a közúti forgalmat ne akadályozza.

Felhívjuk a figyelmét arra, hogy a lomtalanítás során nagy darabos, azaz a közszolgáltatás keretében rendszeresített gyűjtőedény méreteit meghaladó lomhulladék kerül elszállításra, a lom továbbra sem tartalmazhat háztartási szemetet, építési törmeléket (WC csészét, kerti hulladékot és faágat, valamint elektromos, illetve veszélyes hulladékot.

Felhívjuk a figyelmét arra, hogy közszolgáltató kizárólag attól az ingatlantól szállít el lim-lomot, amelynek tulajdonosa a rendszeres hulladékszállítást nem szünetelteti, illetve 2020. június 30-ig elvégzett szolgáltatások hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjáról kiállított számlákat kiegyenlítette, valamint a társaság egy helyről csak egy alkalommal szállít el lomhulladékot.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy Csurgón nincs kijelölt szemétlerakó hely. Tilos a városban hulladékot, építési törmeléket lerakni.
Építési törmelék esetén konténert kell rendelni, illetve beszállítható a törmelék a szolgáltató nagykanizsai telepére (Nagykanizsa Vár u.5).

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Viridis-Pannonia Kft. az ingatlanhasználók részére egész évben a hulladékudvarban (Csurgó 0400/1 hrsz, Szennyvíztelep mellett) térítésmentesen biztosítja az elektronikai hulladék (hűtő, háztartási kisgépek, stb.), veszélyes hulladék, valamint háztartásonként évente 5 db személyautó gumi átvételét. A képmegjelenítő elektronikai berendezéseket (televízió, monitor) kizárólag a lomtalanítás időszakában (2020. október 1-31. között) veszik át.
A hulladékudvar szerdán és pénteken 7:00-14:30 -ig tart nyitva.

Kérjük a lakosságot, használja ki a lehetőséget, és legálisan szabaduljon meg a háztartásában felgyülemlett lomjaitól!

Üdvözlettel:
Tóth Sándor sk.
irodavezető

Kategória: Hírek
2020. szeptember 19., szombat 15:13

Tájékoztatás pénztári ügyfélfogadásról

Kategória: Hírek
1. oldal / 2

Eseménynaptár

Előző hónap Március 2024 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 9 1 2 3
week 10 4 5 6 7 8 9 10
week 11 11 12 13 14 15 16 17
week 12 18 19 20 21 22 23 24
week 13 25 26 27 28 29 30 31

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C