2022. október 29., szombat 15:13

Töklámpások a gesztenyesoron Kiemelt

2020-ban hagyományteremtő szándékkal indította útjára a Csokonai Közösségi Ház ezt a programot. Akkor a pandémia okozta nehézségek állítottak bennünket új helyzetbe, és kényszerültünk a szabad térbe. A célunk ezzel egyszerűen csak annyi volt, hogy egy kis vidámságot, szépséget csempésszünk be a városközpontba, hogy egy olyan látványosságot hozzunk létre, amivel mosolyt csalhatunk az arra járó lakosság arcára. Talán mondhatom, hogy ez sikerült is sokunk örömére, és ekkor kezdődött el egy nagyobb, szabadtéri rendezvényeket felölelő programsorozat, aminek az egyik eleme volt a töklámpások kihelyezése a gesztenyesorra, a másik az adventi kalendárium vagy éppen a nyusziposta.

DSC 1495 netin

A tavalyi évben látva az első év sikerét már kísérő program is társult a rendezvényhez, és közel 50 fő vett részt a tökfaragáson. Ez nem volt másképp az idei évben sem, hiszen ismét itt van a tök szezonja, és itt van a faragás ideje. Örömmel vettük, amikor a város lakosságából
többen érdeklődtek, és megszólítottak bennünket, hogy „ugye idén is lesznek töklámpások a gesztenyesoron?”. Sikerült egy színfolttal gazdagítanunk településünk központját, és ezt a hagyományt meg is tudtuk tartani, mert már harmadik alkalommal világítanak nekünk a
mécsesek a lámpásokban esténként. Jóleső érzés, mikor az autók lelassítanak, lefékeznek, félreállnak és kiszállnak a családok egyet sétálni a pislákoló lámpások között. Úgy vesszük észre, hogy napról napra többen jönnek ki esténként.

DSC 1501 netin

A rendezvényen az idei éveben közel 100 résztvevő volt. Egy igazán közösségépítő programra sikeredett, hiszen a faragáshoz segítségre volt szükségünk. Ezúton is köszönet illeti a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és az Eötvös József Általános Iskola diákjait és pedagógusait, akikkel évek óta jó partnerségben sikerül megvalósítani a rendezvényt, és két helyi termelőt is, akik a tököket biztosították a rendezvényhez. Családi programnak is remek, hiszen a gyerekek kisétálnak a szülőkkel közösen megkeresni saját alkotásaikat, mécsest gyújtanak és büszkélkednek a remekművel, amit faragtak.

Az idei évben a Helytörténeti Gyűjtemény dolgozói is csatlakoztak hozzánk és segítettek nekünk a kísérőrendezvény lebonyolításában. A megjelentek száma is bizonyítja, hogy elkeltek a segítő kezek, hiszen a tökfaragáson kívül még volt zseblámpás cukorkakeresés, ami nagy sikert aratott a kis felfedezők körében, és aki velünk töltötte a ma délutánját nem csak egy élménnyel, de még egy ajándékkal is gazdagabb lett, hiszen ennek a „tök jó napnak” - ahogy elneveztük - az emlékére még egy kitűzőt is készítettünk. Örülünk, hogy sokan jelmezben érkeztek, ezzel emelve a program fényét. Aki kilátogatott még egy kürtőskalácsot is ehetett.

DSC 1518 netin

Hálás vagyok, hogy egy olyan csapat részese lehetek, akik értékelik a befektetett munkát, és fontos számukra a közösségi művelődés. Egy jó közösség ismérve, hogy tagjai a közös célok érdekében össze tudjanak fogni. Ezt bizonyítja ez a program, hiszen sokan segítettek bennünket mécsessel, tökökkel és munkájukkal. Igazi összefogás volt. Ehhez hozzájárulnak a közös élmények, és ez a közös érdeklődés egy kis közösséggé kovácsolja a résztvevőket, így azok örömmel töltik együtt idejüket. Ha jól érzik magukat együtt, nem csupán új élménnyel gazdagodnak, hanem van mit emlegetni, van miből meríteni a hétköznapokban. Nem hiába mondják, hogy a közösségnek ereje van. Ezen az úton kell tovább mennünk.

DSC 1555 netin

A tökfaragás hagyományát legtöbben az amerikai halloween ünneppel kapcsolják össze, pedig a története hazánkban is a régi időkre nyúlik vissza. Akit érdekel ez a történet kutasson utána az interneten, és ha megtudja, hogy honnan is ered az a mondásunk, hogy "Fénylik, mint ....... töke!" Kié is?, akkor várjuk a helyes megfejtést egy nevet és a hozzá tartozó történetet a kozossegihazcsurgo@gmail.com e-mail címre, mi pedig cserében meglepjük egy cukorkával!

Márton-Szűcs Brigitta

Megjelent: 795 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. október 29., szombat 17:42

Eseménynaptár

Előző hónap Március 2024 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 9 1 2 3
week 10 4 5 6 7 8 9 10
week 11 11 12 13 14 15 16 17
week 12 18 19 20 21 22 23 24
week 13 25 26 27 28 29 30 31

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C