2017. január 14., szombat 10:02

A vallás ma is tömegeket mozgat meg Kiemelt

A vallások sokszínűségére hívta fel a figyelmet Mohay Borbála középiskolai tanár „Világvallások – ami közös bennük, és ami nem” című előadása. A január 13-án, Csurgó Történelmi Parkjában megtartott ismeretterjesztő előadás középpontjában hat világvallás elemző bemutatása állt.

- A mai alkalommal a világvallások sokszínűségéről, közös pontjairól, valamint különbségeiről fogok beszélni, főként a nem keresztény világvallások tekintetében. Ez a zsidóság, az iszlám, a hinduizmus, a buddhizmus és a kínai univerzizmus. Van néhány vallástudományi elmélet, ami inkább az összehasonlításra helyezi a hangsúlyt, amiből kitűnnek a hasonlóságok, de azért ha jobban megnézzük ezeket a vallásokat, akkor látszik, hogy nagyon különbözőek is, elemeikben és kulturálisan nagyon eltérnek egymástól - mutatott rá Mohay Borbála.

Az előadó Anthony Giddens angol szociológus fogalmával definiálta a vallást: közös hit és rituálék kulturális rendszere. A definíciót elemeire bontva, a hat világvallás esetében, az európai zsidó-keresztény kultúrkörre épülő hagyományoktól eltérő, esetenként teljesen más gondolkodásmódokkal ismerkedhettek meg a résztvevők.

Számos vallás van a világban. Bármennyire is azt gondolhatjuk a mai világunkról, hogy a vallás visszaszorulóban van, azért tömegeket mozgat meg és érint meg mind gondolkozásmódban, mind életmódban. Számszerűleg a legnagyobb világvallás a kereszténység. A második legnagyobb világvallás az iszlám, melyet a hinduizmus, továbbá a buddhizmus követ. Ezt követően már kisebb szeletekben, kisebb arányban oszlanak el a világvallások. Számszerűsítve több mint 2 milliárd hívőt tudhat magának a kereszténység és több mint 1,5 milliárdot az iszlám vallás. Területi megoszlás tekintetében a kereszténység Európában, Észak-, illetve Dél-Amerikában, az iszlám a Közel-Keleten, Észak-Afrikában, Kelet-Ázsiában, illetve Indonéziában elterjedtebb. Ugyanakkor a hinduizmus, szinte kizárólag Indiában, a buddhizmus Kínában, Japánban illetve Délkelet-Ázsiában jellemző. Nagyon sok területen találkozhatunk még törzsi vallásokkal, népi vallásokkal is.

Mohay Borbála előadásában kiemelte: A világvallás definiálására számos fogalommagyarázat létezik. A hinduizmus, buddhizmus és kínai univerzizmus keleti vallások. A zsidó vallás a kereszténység és az iszlám a zsidó eredetű, szemita eredetű, nyugati vallások. Amiben közösek, hogy egyetemes értékeket, tanokat és az egész emberiséget foglalkoztató kérdéseket hirdetnek. A vallások hasonlóságait és különbségeit tekintve tényleg kicsit közelebbia zsidó és az iszlám vallás a keresztényekhez és nagyon távoli nehezen felfogható a Hindukustól keletre eső három vallás rendszere.

SZB

Megjelent: 1934 alkalommal

Eseménynaptár

Előző hónap Március 2024 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 9 1 2 3
week 10 4 5 6 7 8 9 10
week 11 11 12 13 14 15 16 17
week 12 18 19 20 21 22 23 24
week 13 25 26 27 28 29 30 31

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C