2017. máj. 12., péntek 10:03

Elhunyt Dr. Szél Károly nyugalmazott főorvos, több cikluson keresztül Csurgó Város képviselője, Csurgó Város Pro Urbe díjasa és Csurgó Város Díszpolgára Kiemelt

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy életének 93. évében elhunyt Dr. Szél Károly nyugalmazott főorvos, több cikluson keresztül Csurgó Város képviselője, Csurgó Város Pro Urbe díjasa és Csurgó Város Díszpolgára. Búcsúztatása 2017. május 17-én 17 órakor a csurgói Református templomban lesz.

Dr. Szél Károlytól Dr. Horváth József Hit és bizalom Dr. Szél Károly főorvos 90 éves című írásával búcsúzik Csurgó:

Hit és bizalom
Dr. Szél Károly főorvos 90 éves

"Dr. Szél Károly főorvos úr életének meghatározó hónapjait éli át. 60 éve orvos; ősszel, október 12-én a Budapesti Semmelweis Tudományegyetemen vehette át gyémántdiplomáját. Január 28-án 90. születésnapján Basakúti utcai otthonában köszöntötte Csurgó Város vezetése. Füstös János polgármester nyújtotta át Orbán Viktor miniszterelnök úr gratuláló köszöntését. Kis idő múlva a család Csurgóra- kerülésének 50. évfordulóját ünnepelheti.

1964-ben belgyógyász szakorvosként került Dr. Szél Károly Csurgóra. Vele kezdődött meg a belgyógyászati szakrendelés. Ekkor a Somogy megyei rendelőintézet kihelyezett rendelője volt a csurgói. A megyei intézet vezetője kérte, segítsen a csurgói szakrendelést megszervezni. 1968-tól nőgyógyász- sebész-, üzem-, gyerekgyógyász-, iskola-, laboratóriumi orvos és egy második fogorvos állt munkába. A bővítéshez használt röntgeneket kaptak Kaposvárról. Ekkor lett intézetvezető főorvos.

Közben megszűnt a csurgói járás. Meghalt a nőgyógyász. Jöttek pályázók, de amikor látták, hogy Csurgó nem a várossá fejlődés irányába halad, nem adták be a pályázatukat. Megindult ugyan egy 17 munkahelyes rendelőintézet tervezése, de Nagyatádon kórház és rendelőintézet épült, a csurgói fejlesztés elmaradt. A szakorvosok elköltöztek, a főállású gyermek- körzeti- és fogorvosok a Nagyközségi Községi Tanács fennhatósága alá kerültek.

Az egészségügyi ellátás másik nagy vesztesége a Járási Tüdőgondozó Intézet megszűnése volt 1970-ben.

Dr. Szél Károly 1984-ben a csurgói szakrendelő vezető főorvosaként ment nyugdíjba. Amint elmondta, nyugdíjba vonulása sok vívódás utáni gyors elhatározás következménye volt. Nem bírta már a reá váró terhelést. Jól döntött: két év múlva infarktust kapott. Tíz évig még magánrendelést folytatott, de addig nem volt zár a kapujukon. Az életben ritkán fordul elő, hogy szívleállás esetén a közelben orvos van. Vele ez négyszer is megtörtént- a beteg tovább élt.

Betegei mindig ragaszkodtak hozzá. Szerénysége tiltja, hogy erről többet beszéljen, de felesége, Elvira asszony, aki asszisztense is volt- néha- néha besegít.

A gyógyítás alapja a bizalom. Mindig a kiváltó okokat kereste. A gyógyulásuk érdekében megbeszélték a betegség lényegét, a gyógyszeres kezelést, az esetleges műtétet. Ha lehetett, nem küldte azonnal kórházba, meggyógyította. Ha a beteg valami nem értett, háromszor is elmondta. Nemcsak orvos volt, érző lelkű ember. Feleségével együtt két érték tartja őket életben: hitük és magyarságtudatuk.

Mindig magán érzi egykori, betegei, hozzátartozóik ragaszkodását, szeretetét.

A közéletben is köztiszteletben álló emberré vált. Az utolsó tanácsi ciklusban tagja volt a vb-nek. Amikor pedig elérkezett 1990-ben a rendszerváltás ideje, különböző politikai csoportosulások versengtek a megnyeréséért. Ő csak egy követhető irányt ismert.

Három cikluson át, még 78 évesen is tagja volt Csurgó Város Képviselő- testületének. Két cikluson át az Ügyrendi Bizottság elnöke.

1996-ban megkapta a Csurgó Városért, Pro Urbe díjat, 2007-ben pedig Csurgó Város Díszpolgárává választották.

Az élet immár fél évszázada Csurgóhoz köti őket. Csurgón, és a Basakúti utcában találtak otthonra. Lakásuk a béke szigete. A város lakói és a szomszédok segítőkészségétől és szeretetétől körülvéve.

H.J."

Megjelent: 3899 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. máj. 12., péntek 11:25

Eseménynaptár

Előző hónap Március 2024 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 9 1 2 3
week 10 4 5 6 7 8 9 10
week 11 11 12 13 14 15 16 17
week 12 18 19 20 21 22 23 24
week 13 25 26 27 28 29 30 31

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C