2017. szeptember 22., péntek 12:52

Különleges fénybe borult a víztorony - átadták Csurgó megújult közvilágítását Kiemelt

Átadták Csurgó megújult közvilágítását. A mintegy 150 millió forintos beruházás során új, energiatakarékos és modern ledes világítással bővült Csurgó közvilágítása. A szeptember 21-én 20 órakor kezdődött eseményen bemutatták a víztorony különleges díszvilágítását is, mely a későbbiek során különleges alkalmakkor, rendezvényeken, valamint nemzeti ünnepeken is látható lesz.

DSC 9463 mod

Magyar Erik András az ENERIN Sümeg Energetikai Kft. ügyvezetője a projekt műszakitartalmával kapcsolatos részleteket ismertette:

Csurgón 1017 db világítótest üzemelt összesen, melyből a projekt keretében 940 db elavult lámpatest korszerűsítésére került sor. A cserén felül további 54 db világítótest felszerelése valósult meg a közvilágítással el nem látott területeknél. A korszerűsítés összességében 53%-os villamosenergia megtakarítást eredményezett a városnak egy olyan banki konstrukció keretében, amiben a beruházás a megtakarításból finanszírozódik. Tehát az önkormányzatnak közvetlen hozzájárulásába ez így most nem került. A futamidő alatt a megtakarításból kerülnek kifizetésre a beruházás költségei.

A felszerelt közvilágítási aktív elemek Hofeka gyártmányú, kiemelten hosszú élettartamú, magas fényhasznosítású és alacsony fogyasztású led forrással szerelt világítóberendezések, az adott geometriának megfelelő fényárammal és lencsézéssel. A közvilágítási lámpatestek cseréjén túl, ledes megvilágítást kapott a Csokonai Közösségi Ház, a Csokonai szobor, a Városháza épülete, a Korona Szálló, és a virág utcai játszótér is. Ezen felül megvalósult a Csokonai utcai Református templom fényvetőinek cseréje, a II. János Pál pápa szobor és a templom díszvilágításának felújítása is. Több utcában bővítettük a közvilágítási hálózatot. Név szerint az Arany János, Bartók Béla, Erkel Ferenc, Noszlopy, Sárgáti utcákban és a Városháza közben, melyekben összesen mintegy 1700 méter nyomvonal hosszban került kiépítésre a kisfeszültségű közvilágítás hálózat, javarészt földkábeles kivitelben. Az energiahatékony közvilágítás megvalósítása mellett a városban csökkent a fényszennyezés. Több munkasíkon, konfliktusterületen nőtt a közepes megvilágítási szint, így a fejlesztéstől a lakosság vizuális komfortérzetének javulását is várjuk. A projekt műszaki megvalósítását egy helyi vállalkozó cég, a Vilkor Kft. végezte.

DSC 9455 mod

Szászfalvi László országgyűlési képviselő beszédében kiemelte:

Egy városnak a legfontosabb az, hogy meglegyen minden infrastruktúrája ahhoz, hogy a város polgárait olyan szolgáltatásokkal tudja ellátni, amelyeket a XXI. század elején már elvárnak tőle. Azt gondolom, hogy 1990-ben, amikor az önkormányzatiság elkezdte a munkálkodását, működését Magyarországon és itt Csurgón is, egy nagyon fontos célt tűztünk magunk el. Azt, hogy szeretnénk Csurgónak az infrastruktúráját a lehető leggyorsabban megújítani, felfejleszteni és olyan szolgáltatásokat biztosítani az itt élő polgárok és családok számára, amellyel méltán mondhatjuk azt, hogy az itt élők nem másod osztályú, vagy harmad osztályú magyar állampolgárok, vagy európai polgárok. Az elmúlt 27 esztendő alatt számos fejlesztés, beruházás valósult meg és immár második alkalommal újítjuk meg a város közvilágítását. Hiszen talán a régebb óta fiatalok emlékeznek még arra, hogy volt egy német szénsegély program annak idején és ennek a finanszírozásában volt megvalósítva az első közvilágítási rekonstrukciónk. Az már elég régen volt és azt gondolom, hogy nagyszerű dolog, hogy most 2017-ben eljutottunk odáig, hogy egy 150 millió forintos beruházást követően, ezen a mai napon átadhatjuk Csurgó közvilágítási rekonstrukcióját. Azt hiszem, hogy az elmúlt éveknek a sok fejlesztése és most a közvilágítási rekonstrukciónak az átadása, majd az élményfürdő tovább fejlesztése, tovább építése, a Berzence-Csurgó-Iharos közútfelújítás mostani őszi megkezdése mind-mind azt mutatják, hogy talán-talán eljutunk addig a pontig, amelyről álmodtunk annak idején 27, 28, 29 esztendővel ezelőtt, hogy Csurgó egy európai kisváros legyen, hogy minden olyan infrastrukturális feltételt tudjunk biztosítani az itt élő polgárok, az itt élő családok, az itt élő fiatalok és idősek számára, hogy érezzék jól magukat ezen a helyen. Érezzék jól magukat ebben a kis városban és úgy neveljék gyermekeiket és unokáikat, hogy ők is szeressék ezt a várost és építsék ezt a várost materiális, lelki, szellemi és kulturális értelemben egyaránt.

DSC 9469 mod

Füstös János Csurgó város polgármestere elmondta:

Egy újabb fejlesztést valósítottunk meg, hogyha röviden szeretnék fogalmazni azt mondanám, hogy egy újabb pipa, mely nagyon-nagyon komoly dolog Csurgó város életében. 1890-ben nem itt Csurgón, hanem Zákányban a Dráva híd építésénél találkozunk először a villamos energia nevével, majd utalások vannak arra, hogy Csurgón 1906-tól van villamosenergia, 1911-től pedig biztosan. Ezt követően pedig az 1940-es években volt egy nagyon komoly jellegű fejlesztés, az 1970-es években, az 1990-es, 2000 években és most pedig 2017-ben egy újabb konstrukciót valósítunk meg. A ledes technikára tértünk át. Ahogy hallottuk nem csak kevesebb az energetikai szennyezés és több mint 50%-os a megtakarítás, hanem azt gondolom, aki ilyenkor este jár az utcákon, láthatja, hogy valóban ugyanolyan, vagy talán szebb fények vannak mint eddig. A beruházást megelőzően képviselőtársaimmal körbejártunk néhány települést, ahol már megvalósult ilyen beruházás, hogy lássuk mégis mire vállalkozunk, hiszen eltérő híreket hallottunk más és más városokban, s azt szerettük volna, hogy itt Csurgón egy jó színvonalú és minden igényt kielégítő technikát tudjunk megvalósítani. Azt gondolom, hogy ez sikerült. Nem csak a ledes technikára tértünk át, ahogy hallottuk, hanem 7 utcában is megvalósítottuk a fejlesztést. 7 olyan utcában, olyan utcaszakaszon, ahol eddig nem volt közvilágítás. Köszönhetően a város egyedi elrendezésének és a kelet-nyugat irányú fejlesztés is megkövetelte azt, hogy ezekben az utcákban, a kertvárosi utcaszakaszokban is kiépítsük a közvilágítást. A beruházás nem Európai Uniós pályázatból valósítottuk meg, hanem egy pénzügyi konstrukció keretein belül, ami egy 156 hónapos kifutási idővel fog megvalósulni és teljesülni.

DSC 9439 mod

SZB

 

 

Megjelent: 3817 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. szeptember 22., péntek 15:21

Események

Nincsenek események

Eseménynaptár

Előző hónap Április 2024 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 14 1 2 3 4 5 6 7
week 15 8 9 10 11 12 13 14
week 16 15 16 17 18 19 20 21
week 17 22 23 24 25 26 27 28
week 18 29 30

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C