2015. szeptember 16., szerda 08:45

Csurgó a virágzó sportélet városa - Interjú Szászfalvi Bencével, a Csurgói Női Kézilabda Club elnökével Kiemelt

A Csurgói Női Kézilabda Club egyre több embernek szerez örömet. Az elmúlt két évtizedben mostoha gyermeki sors jutott neki, pár éve a megszűnés szele csapta meg. Közös összefogással, mára biztos szakmai és anyagi hátérrel rendelkező csapat formálódott. A célok adottak, a lehetőségek biztosítottak. Szászfalvi Bencével, a Csurgói Női Kézilabda Club ügyvezető elnökével beszélgettünk.

Napjainkban a városunk életét nagyban meghatározza a sport. Milyen hatással van ez Csurgóra, ezen belül a női kézilabda klubra?
Jelenleg a férfi és női kézilabda, valamint a foci klub azon felül, hogy heti szórakozási lehetőséget biztosít az itt élőknek – szerencsére egyre több a néző – elért arra a szintre, hogy több fronton is képes sikeres harcot vívni a munkanélküliség ellen. Gondolok itt arra, hogy a férfi klubnál közel 40 ember van foglalkoztatva, a focicsapatnál egyre jobban működő motivációs rendszer került kialakításra, míg nálunk közel 25 ember jut rendszeres jövedelemhez. Ráadásul ezek az emberek helyben költenek, itt járnak étterembe, boltba. Tehát a sport ismert pozitív hatásai mellett – utánpótlás, szórakozás – érdemes megvizsgálni a gazdaság élénkítő szerepét is.

Ezt figyelembe véve a város vezetése miben tudja támogatni a klubot?
Természetesen támogatást kapunk. Konkrétan az anyagi juttatás nagyon kevés, viszont például a csarnokot ingyen használhatjuk, ami óriási dolog. A fejlesztéseknek köszönhetően pedig egyre profibb körülmények között készülhetünk a megmérettetésekre.

Ezen felül, hogy áll össze a költségvetésetek? Mennyire nehéz fedezni a kiadásokat?
Nagyon nehéz, talán ez a legkomolyabb kihívás. Támogatót sajnos még nehezebb találni. Természetesen részesülünk a TAO-ból, amely a legfőbb bevételünk. Tagdíjat nem szedünk, mondván a sport érjen el mindenkihez. Több vállalkozót megkerestünk, kisebb-nagyobb sikerrel. Ugyanakkor két nevesebb szponzort sikerült a csapat mellé állítani, az OTP Bank Nyrt-t, valamint volt köztársasági elnökünket, Schmitt Pált.

Miként lehet meggyőzni egy neves személyt, vagy akár egy OTP Bankot arról, hogy érdemes támogatni a Csurgói Női Kézilabda Clubot?
Schmitt Pál volt köztársasági elnököt személyesen megkerestem. Elmondtam a terveinket, céljainkat. Nyílván mivel ő volt olimpikon, a szívén viseli a sportéletet, emellett tudta, hogy városunk a leghátrányosabb kistérségek egyikében található. Több alkalommal járt is nálunk. Látja a folyamatos fejlődést, és a lehetőségeket. Ezeknek köszönhetően immáron három éve, szezononként egy millió forinttal támogat bennünket.
Az OTP Bankkal teljesen más a helyzet. Egyfelől mivel a folyószámlánk náluk van és ennek vezetésének komoly költségei vannak, úgy gondoltam érdemes megkeresni őket és segítséget kérni. Szerencsére pozitívan álltak a dologhoz. Jelképes az összeg, de mint említettem a költségvetésünk nagyon szűk, minden plusz sokat számít. Másfelől, mikor egy csapat támogatói között egy ekkora céget tud felsorakoztatni, az a stabilitást, a komoly célokat fémjelzi. Ez nagyon jól jön a játékos igazolásnál, valamint további támogatók meggyőzésénél.

Miként keresed meg a lehetséges támogatókat? Van kilátásban nagyobb szponzor?
Ez úgy működik, hogy minden nyáron kimegy egy levél. Ebben leírunk minden információt. Akinek lehetősége van segíteni, az meg is teszi. Sokkal hosszabb az alkalmi támogatók listája. A nyári tábor során például a gyékényesi Kék-Tó Kemping az ebédet biztosította. Ezek mind anyagilag, mind szakmailag nagyon sokat jelentenek. Egy visszajelzés, hogy igenis elismerik a munkánkat, érdemes tovább csinálni. Érdemes kiemelni még az Azúr Panziót és a Limo Kávézó és Ételbárt, mint partnereket.

Csurgón akaratlanul is párhuzamot vonnak az emberek a CSKK és a CSNKC között. Elképzelésünk van mindkét csapat éves költségvetéséről. A közeljövőben látsz arra lehetőséget, hogy nálatok is egy hasonló mecénás az első osztályba repíti a klubot, mint a férfiaknál?
Őszintén szólva, erre a jelen pillanatban kicsi esélyt látok. Ahhoz, hogy valaki a klubbot több tíz, vagy akár több millió forinttal a legmagasabb osztályba segítse, az szükséges, hogy az illető érzelmileg kötődjön a városhoz. Valljuk be, nehéz elképzelni, hogy például egy kecskeméti vállalkozó pont Csurgón fog NB1-es klubbot működtetni/támogatni. Természetesen, minden kaput nyitva hagyunk, keressük a lehetőséget.
Itt fontos megemlítenem, hogy ezt a vezetőség többször végiggondolta, átbeszélte. Arra jutottunk, hogy előbb minden feltételt meg kell teremtenünk egy szponzor fogadásához. Gondolok itt a szakmai stábra, az infrastruktúrára és minden egyéb apró összetevőre. Véleményem szerint jó úton haladunk afelé, hogy ne ezen múljon egy esetleges szerződés aláírása.
A modell nálunk teljesen más, mint a CSKK esetében. Célunk egy stabil NB1-B-s csapat felállítása és profi utánpótlás játékosok kinevelése. Emiatt szerettük volna mindenképen Hornyák Lajost a csapat élére, elvégre ő majd 40-szeres utánpótlás bajnok.

Az utánpótlásra építitek a jövőt. Egészen kiskortól be lehet kapcsolódni a CSNKC életébe. Ehhez elengedhetetlen a magas szintű együttműködés a helyi iskolákkal. Sikerül megtalálni a közös hangot?
Egyelőre döcögős a dolog, mindenki számára új a helyzet. Meglátásaim alapján mindenkinek kedvező lehet egy jól kidolgozott megállapodás létrejötte. Elvégre egy jó csapat a gyermeklétszámot is képes növelni a helyi iskolákban.
Ennél viszont fontosabbnak tartom, hogy aláírás alatt van a megállapodás az óvodák¬kal, amelynek értelmében már a nagycsoportos korú gyermekekkel elkezdünk foglalkozni. Ez forradalmi, a térségben erre példa még nem volt. Szeretnénk, ha már 6 éves kortól meghatá¬rozó szerepet töltene be a gyermek életében a sport.

A szakmai stáb készen áll arra, hogy szembenézzen a kihívással, miszerint egy 6 évessel teljesen máshogy kell bánni, mint egy 26 évessel?
A stáb készen áll. Az építkezés azonban folyamatos. Hornyák Lajost képzeltük el szakmai igazgatóként, akinek kezei alatt több játékos-edző foglalkozna a fiatalabb korosztállyal. Idén érkezett hozzánk Kurucz Ivett, Hegedűs Dorottya és Barta Cintia. Többek közt őket szeretnénk felépíteni, felkészíteni a kicsikhez. Kitűnő lehetőség volt a tanulásra a nemrég megrendezett nyári táborunk is. A stábban bővülés várható, de természetesen ez a gyermeklétszámtól függ.

Nem csak utánpótláskorú játékosok szerepelnek a csapatban. Egy felnőtt korú játékosnak azonban ezen a szinten még nem biztosít megélhetést a kézilabda. Mennyire nehéz munkát találnia egy játékosnak? Milyen a kapcsolat a környékbeli munkáltatókkal? Lehet együttműködést kialakítani?
Pontosan ez az egyik legnehezebb feladatunk. Minden munkáltatóval jó kapcsolatot ápolunk. Az érintett játékosok életrajzát megpróbáljuk minél több helyre eljuttatni. Sok mindentől függ, hogy mik a lehetőségek, legyen itt szó végzettségről, korról, tapasztalatról. Eddig szerencsére minden jól alakult, bár azt tudjuk, ha bővül a létszámunk ez a kérdés egyre több fejtörést fog okozni. Bizakodunk!

A városi sportcsarnok ismét nem fog teljes szezonban rendelkezésre állni. Miként tudjátok ezt az időszakot áthidalni? Felkészültetek?
Még rengeteg a kérdés. Sikerült előre termeket foglalni, mind az edzésekhez, mind a mérkőzésekhez. Egyszerűen annyi sportcsapat van a városban, hogy alig férünk el. Viszont ez hatalmas eredmény egy 5200 fős településen, a sportélet virágzik. Mindenkit megvisel, hogy nem áll rendelkezésünkre a csarnok, ugyanakkor átvészeljük ezt az időszakot, hisz tudjuk, egy professzionálisabb, modernebb létesítményben dolgozhatunk a jövőben. Valamit valamiért.

Említetted, hogy szerencsére a sportélet nagyon aktív Csurgón. A CSKK, a CSNKC és a CSTK mennyire tud megférni egymás mellett?
Nem egyszerű, főleg mikor eggyel kevesebb terem áll a sport rendelkezésére. Nincs a három klub elnöke között heti kapcsolat, de mikor szükséges, akkor leülünk és megbeszéljük a dolgokat. Itt ismét előjön, hogy nincs a férfi és a női csapat egy súlycsoportban. Ennek ellenére a CSKK hozzáállása mindig nagyon segítőkész és fair volt, legyen szó akár terembeosztásról vagy busz bérlésről. Beszéltem róla, hogy az OTP Bank, mint támogató pozitívan hat, mikor egy potenciális igazolással tárgyalunk, képzeld el mekkorát nyom a latba, hogy itt működik az ország egyik legjobb férfi kézilabda klubja. Hatalmas referencia ez a város számára.

Az elmúlt pár évben mennyit változott a klub megítélése a városban?
Hosszú utat jártunk be, de még nagyon hosszú áll előttünk. A klub a megszűnés szélén állt, jelenleg ez a gondolat fel sem merül senkiben. A céloknak, a sikereknek köszönhetően egyre több a meccseken a nézőszám, egyre több szülő keres meg, hogy szeretnék, ha lehetősége lenne a gyermekének az aktív sportra. Úgy látom, hogy egyre többen szeretik a CSNKC-t. A fiúk belőttek egy szintet, nemzetközi mérkőzés, teltház. A legelején ehhez a szinthez mértek bennünket is, szerencsére az emberek belátták, hogy nem feltétlen ezt kell megcéloznunk. Elfogadták, hogy a lehetőségekhez mérten kell az elvárásokat felállítani és amíg mindent megteszünk, amíg folyamatosan fejlődünk, addig úgy vélem a sportkedvelők pozitívan állnak hozzánk.

Mik a célok a közeli illetve a távoli jövőben?
Mint említettem szeretnénk egy stabil NB1-b-s alakulatot összerakni, megfelelő szakmai és infrastrukturális háttérrel. Lehetőségeinkhez mérten, egészen fiatal kortól foglalkozni a gyerekekkel, megszerettetni velük a kézilabdát, majd útjaikat egyengetve a legmagasabb osztályba segítve őket, esetleg a válogatott közelébe.

A szülők, sportolni vágyók miként érhetnek el benneteket, hogy szerezhetnek a leggyorsabban információt a lehetőségekről?
Az alábbi elérhetőségeken állunk mindenki szíves rendelkezésére:

www.facebook.com/csurgoinkc
www.csnkc.hu
info@csnkc.hu
Tel/fax: +36.82.571.038

Szászfalvi Bence
elnok@csnkc.hu

Ráskó Anna
pancsa@csnkc.hu

Toldi Miklós
tomi@csnkc.hu


Ferletyák Márk

Megjelent: 3252 alkalommal

Eseménynaptár

Előző hónap Március 2024 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 9 1 2 3
week 10 4 5 6 7 8 9 10
week 11 11 12 13 14 15 16 17
week 12 18 19 20 21 22 23 24
week 13 25 26 27 28 29 30 31

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C