2020. április 29., szerda 17:42

Füstös János polgármester 2020. április 29-i sajtótájékoztatója Csurgó aktuális ügyeiről Kiemelt

Aktuális ügyekről számolt be Füstös János Csurgó Város polgármestere 2020. április 29-i, szerdai sajtótájékoztatóján:

Tisztelettel köszöntök mindenkit a mai sajtótájékoztatón!

Néhány dologról tájékoztatnám a lakosságot. Először is a legfontosabb, ami továbbra is nagyon jó hír, hogy városunkban továbbra sincs koronavírus által igazoltan fertőzött személy, senki nincs karanténban, és senki nem áll járványügyi megfigyelés alatt.

Az elmúlt héten, pénteki nap folyamán a Védelmi Bizottságnak a bevonásával, és a honvédség támogatásával, egy honvédségi sátor került felállításra a Kistérségi Járóbeteg-szakellátó Központ ügyeleti-bejárati része előtt. Pontosan azért, mert ez egy úgynevezett vizsgálati sátor, amelynek az a célja, hogy akik az ügyeletre érkeznek, és az orvos, illetve az asszisztencia úgy ítéli meg, hogy mindenféleképpen indokolt az előzetes kikérdezés alapján, hogy külön vizsgáló helységben történjen meg a betegnek a kivizsgálása, arra ez lehetőséget ad. A Kistérségi Járóbeteg-szakellátó Központban a szakrendelések elindultak, folytatódnak folyamatosan. Ez esetben is szintén a bejárat előtt történik az úgynevezett előszűrés, és azt követően, aki olyan helyzetben van, hogy elkerülhetetlen, hogy személyesen jelenjen meg a Járóbeteg-szakellátó Centrumban, ott mindenféleképp megtörténik az egészségügyi ellátás.

Továbbiakban szeretném tájékoztatni a lakosságot arról, amit már előzőekben is említettem, és a honlapunkon is szerepel, egy adománygyűjtést indítottunk a Csurgói Napsugár Egyesülettel karöltve a lakosság irányába, hiszen egyik oldalon a járvány nagyon komoly problémát és nehézséget okoz. Ennek a lassítása, kiküszöbölése, nagyon nagy erőket mozgat meg, helyi és országos szinten egyaránt. Viszont a gazdasági hatásai, amik ez után fognak jelentkezni, az sem elhanyagolható, ebből kifolyólag is indítottunk egy adomány gyűjtést, és kérek mindenkit, aki teheti, hogy erre a számlaszámra, a Napsugár Egyesületnek a számlaszámára szíveskedjenek megtenni a támogatásukat, amiből tartós élelmiszerrel szeretnénk segíteni, az igazán rászoruló családokat, időseket, és a kevésbé időseket is, tehát mindenkit, aki igazán rászorul. Az elmúlt napokban a Csurgói vállalkozók felé is írtam egy levelet, pontosan ezzel a célzattal. Tudom, hogy ők is nehéz napokat élnek meg, mégis az a kérés, hogy amelyik vállalkozás teheti, kérem, segítse és támogassa ezt a kezdeményezést.

A kormány is több intézkedést, és több lépést tesz annak érdekében, hogy ennek a járványnak a gazdasági hatásait enyhítse. Egy dolgot szeretnék most kiemelni, ami majd városunkban is elérhető lesz. Július 1-től lehetőség lesz közfoglalkoztatotti programba bevonni azokat a személyeket, lakosokat, akik elvesztették a munkájukat. Várhatóan július 1-től következő év február 29-ig fog tehát indulni egy program, ennek a tervezése, kialakítása most van folyamatban, és erre kérem is az érintetteket, akik úgy gondolják, hogy ilyen jellegű segítségre lenne szükségük kérem, keressék kollégáinkat, illetve a Járási Hivatal Foglalkoztatási osztályát, vagy ismertebb nevén, Munkaügyi Központot, és ott a kollégák, ügyintézők tájékoztatást fognak adni ezzel kapcsolatban.

DSC 2177

Mivel a képviselő-testület a veszélyhelyzet óta nem ülésezik, számos kérdést kellett meghozni az elmúlt hetekben, és egy-kettőt szeretnék csak kiemelni. Most a beszámolóknak az időszaka van, ami az intézményi beszámolókat illeti. A könyvtár beszámolója érkezett be, ennek az elfogadása történt meg, illetve a Volán Busz beszámolója, aki a helyi járat üzemeltetését biztosítja városunkba. A 2019-es év beszámolója történt meg, ami pozitív volt, tehát az önkormányzatnak az eddigieken túl nem kell kiegészíteni, nem kell hozzátenni. Ezt a részletes beszámolót is elfogadtam. Mindezekről természetesen a képviselő-testület is tájékoztatásra került. Szeretném azt is elmondani, hogy mindemellett a járványügyi helyzetből adódó nehézségek és problémák mellett egyrészt a működtetés, másrészt pedig bizonyos fejlesztések is folyamatosan napirenden vannak és haladnak.

Kettő nagy fejlesztésről szeretnék röviden beszámolni. Az egyik a Csurgó területén, Csurgó városában áthaladó kerékpárútnak az építése is folyamatban van, ahogy lehet látni, a Kossuth utcán keresztül, most a Petőfi téren folynak a munkálatok gőzerővel. A kialakult helyzet szerencsére nem lassítja a munkálatokat, és várhatóan július végéig be is fog fejeződni, valamint remélhetőleg átadásra is kerül. A második nagy programunk, második nagy beruházásunk, az pedig az ipari park területén lévő nagy beruházás. Ott egy közművesítés, ipari park közművesítése, belső úthálózatának a kialakítása szerepel. Itt is gőzerővel haladnak a munkálatok. Én az elmúlt napokban személyesen is voltam ezen a területen. Itt sem lassítja a járvány a munkálatoknak az előrehaladását. Egyelőre a területen, bent zajlanak a munkálatok, és a következő hónapokban várhatóan június végén, pedig a vasútátjárót követően a Csurgó-Gyékényesi közúton is lesz egy felújítás. Ehhez kapcsolódóan kétoldali kanyarodó sáv kerül kialakításra. Ott majd mindenféleképp figyelni kell arra, hogy forgalomkorlátozás kerül bevezetésre. Mindenkinek a megértését, türelmét szeretném kérni, mindkettő beruházáshoz. Ennek a beruházásnak, tehát az ipari park közművesítésének a befejezése is előreláthatóan, - amennyiben a gazdaság, vagy egyéb helyzet nem lesz kritikus - július végéig megtörténik.

Mindenkinek jó erőt, egészséget szeretnék kívánni a következő napokra. Azt olvashatjuk a híradásokból, hogy most következik a járványnak, illetve a védekezésnek a második szakasza. Várjuk azt, hogy újra valamilyen módon változni fog az életünk. Bízunk abban, hogy szépen lassan visszakerül az élet a normális kerékvágásba. Én tudom, hogy már hosszú ideje tart ez a folyamat, immár hetedik hete, és a jó idő is közeledik. Én mégis mindenkitől türelmet, és megértést kérek, ugyanúgy ahogy eddig, és jó egészséget kívánok a következő időszakra is. Köszönöm szépen.

Megjelent: 2452 alkalommal

Eseménynaptár

Előző hónap Március 2024 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 9 1 2 3
week 10 4 5 6 7 8 9 10
week 11 11 12 13 14 15 16 17
week 12 18 19 20 21 22 23 24
week 13 25 26 27 28 29 30 31

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C