2020. máj. 18., hétfő 13:56

Közös összefogással segítik a nehéz helyzetbe kerülteket Kiemelt

A koronavírus járvány hatására kialakult veszélyhelyzet miatt sokan hirtelen nehéz anyagi helyzetbe kerültek Csurgón. Csurgó Város Önkormányzata, valamint a Csurgói Napsugár Egyesület ezért közel egy hónappal ezelőtt adománygyűjtési akcióba kezdett. Az adományok azóta is folyamatosan érkeznek, az összefogásnak köszönhetően így számos rászoruló családhoz juttathatnak el adománycsomagokat.

Arról, hogy hol tart most az adománygyűjtés, Vassné Huszics Bernadett alpolgármester asszonyt, a Csurgói Napsugár Egyesület elnökét kérdeztük.

Hogy került a Csurgói Napsugár Egyesület ennek a példátlan összefogású, karitatív tevékenységnek a középpontjába, és lett a lebonyolítója?

A polgármester úrral, képviselőkkel, valamint az intézményvezetőkkel közösen együtt leültünk, gondolkodtunk, beszélgettünk, és mindenképpen célravezetőnek tartottuk azt, hogy legyen ennek a kezdeményezésnek egy központja, illetve egy vezetője, aki kézbe veszi a teljes adománygyűjtési akciót. Ezt követően összegyűjtöttünk neveket, és mind a munkáltatóktól, mind a vállalkozóktól, önkormányzat részéről, önkormányzat által fenntartott intézmények vezetőitől névsort gyűjtöttünk arra vonatkozóan, hogy kik lehetnek a leginkább érintettek a koronavírus járvány negatív hatásaival. Ezután Füstös János polgármester úr felkérte a Csurgói Napsugár Egyesületet arra, hogy a folyószámlánkra érkezhessenek az adományok. Polgármester úr levélben fordult a vállalkozókhoz, és magánszemélyekhez, azt kérve, hogy akiknek módjukban áll erejükhöz mérten anyagilag támogatni a városunkban élő hátrányos helyzetű családokat, azok felajánlásaikat a Csurgói Napsugár Egyesület által nyitott adománygyűjtő számlára juttassák el. Kollégáimmal együtt, illetve az egyesületi tagokkal együtt tehát kezdettől fogva részt veszünk ebben a karitatív akcióban.

DSC 2346

Mit lehet elmondani, mennyien figyeltek fel a felhívásra, és mennyien akartak segíteni a csurgói rászorulókon?

A lakossági folyószámlára eddig 175.000 Ft jött, 5 vállalkozó, illetve egyén adott kisebb-nagyobb pénzbeli támogatást. Ugyanakkor fontos elmondani, hogy 6 vállalkozó összefogásában, a Csurgó-Coop Zrt.-t megkérték, és ők 40 darab 3500 Ft értékű csomagot készítettek, melyek a múlthéten meg is érkeztek intézményünkbe a Kossuth utca 1.-be. A Vilkor Kft., a Csurgó Coop Zrt., SEFAG Zrt. Csurgói Gyára, a Korontos Kft., a Nagy és Társa Kft., valamint a TOPESA Kft. (vágóhíd) közösen összefogott, és ők készítettek 40 csomagot. Ez is már a rendelkezésünkre áll. Ez mellett lemondásra került a képviselői, alpolgármesteri, és polgármesteri díj is, melyek majd szintén az egyesület számlájára fognak kerülni. Ebből pedig egy helyi vállalkozó, Szabóné Bódis Edit és férje segítségével, 150 darab 3.500 Ft értékű csomagot tudtunk összeállítani, ami a mai napra már össze is állt. El is kezdtük a mai nap folyamán már kihordani a csomagokat. Nagyon fontos elmondani, hogy elsősorban olyan személyek fognak most csomagot kapni, akik a koronavírus miatt a munkahelyüket vagy elvesztették, vagy részben kellett munkaidőt csökkenteni, vagy nem hosszabbították meg a szerződésüket. Másodsorban, különböző szociális intézmények vannak, nappali ellátások például Csurgón is, mint fogyatékkal élők nappali ellátása, idősek klubja. Ugye ez alatt az idő alatt sajnos ők egyáltalán nem tudták igénybe venni az ellátást, ezáltal őket nagyon sok hátrány érte, hiszen amúgy is egy nagyon hátrányos csoportról van szó. Valamint az ő családtagjaikat is nagyon hátrányosan érintette ez a dolog, hiszen itt is a szülők nem tudtak munkába állni, sőt a mai napig sem tudnak még munkába állni, mert még a mai napig nincs arra kormány utasítás, hogy mikor jöhetnek vissza a nappali ellátásba az ellátottak. Úgyhogy szeretném kérni a lakosság türelmét, mivel ők fognak elsősorban adományt kapni, illetve a nagyon-nagyon kis jövedelműek. Nagyon fontosnak tartom, hogy a lakosság türelmét kérjük ebben az ügyben. Ugyanakkor, nyilván ha bárki, akár a szomszédságában, családjában úgy értékeli, úgy érzi, hogy ők ebbe a csoportba tartoznak, akkor továbbiakban is várjuk a jelzésüket.

DSC 2331

Mit tartalmaznak a csomagok?

A csomagok tartós élelmiszereket tartalmaznak, mint liszt, étolaj, rizs, cukor, tea, citromlé, konzervek, száraztészta stb.

DSC 2363

Akik még szeretnének élni ezzel a lehetőséggel, élhetnek-e még a jövőben, tehát folyamatos lesz-e ez az önkormányzati segítségnyújtás, illetve összefogás általi segítségnyújtás?

Igen, igyekszünk. A meglévő csomagoknak nincs meg még mindnek a gazdája. Beérkeznek a telefonhívások, akár a családsegítőt, akár a gyerekjóléti szolgálatot, akár a Napsugár intézményt hívják. A felhívásunkat elérhetőséggel együtt igyekeztünk minden háztartásba eljuttatni. Sokan élnek ezzel a lehetőséggel, hívják a telefonszámokat, és azt követően pedig igyekszünk kijuttatni a családokhoz az adományt. A későbbiek során is szeretnénk, ha főleg a szociális intézmények civil egyesületeinek bevonásával folytatódhatna a családok segítése. De azt is azért elmondanám, hogy miután így koordinálva lett ez a névsor, tehát az önkormányzat részéről is megkaptuk a listát, hogy pénzbeli támogatást ki kap, aztán van egy központi támogatás, melyből szinte havonta jön élelmiszer adomány bizonyos családoknak, és azt követően mi is ugye látjuk azt, hogy kinek tudunk adni. Tehát van egy összesített lista, hogy ki az, aki több mindenben is részesül. Így tényleg türelmet szeretnék kérni a lakosságtól, hogy aki ebben az évben már több mindenben részesült, akkor azoknak a családoknak higgye el mindenki, hogy vannak nagyon rossz állapotú, nagyon rossz helyzetben lévő családok pénz nélkül, nagy betegségekben, adott esetben fekvőbeteg van a családban, otthon gondozás, otthon ápolni kell a családtagot, tehát elsősorban ők fognak most kapni.

DSC 2339

Meg lehet-e saccolni, hogy ez Csurgón hány családot érinthet?

Mi 190 csomagot fogunk kiosztani. Akkor tudok mondani majd pontos számot, hogy ez elég volt vagy még többre lenne szükség, miután minden csomag kiosztásra kerül. A későbbiek során akár a kisnyugdíjasokat is igyekszünk bevonni, ha tudjuk, de én erre nem teszek ígéretet, mert ez egy felelőtlen kijelentés lenne. Szeretném még azt is elmondani, hogy az mellet, hogy 190 csomagot fogunk kiosztani, vállalkozók, önkormányzati képviselők, illetve polgármester összefogásával, ezen kívül még a helyi vöröskereszt 20 csomagot osztott ki, a helyi karitász 10 csomagot fog kiosztani, erre majd a jövő héten fog sorra kerülni, vagy e hét második felében. A Máltai Szeretet Szolgálat 30 nevet adatott le velünk, akinek vélhetően majd ők fogják házhoz szállítani a csomagokat. Illetve a Református Szeretet Szolgálat 100 vitamincsomagot adott, az pedig az idősek között lett kiosztva. Én azt gondolom, hogy összesítve elmondható, hogy a kellő összefogás megtörtént, és azt gondolom, hogy a várakozáson felül is tudunk több családot is ellátni. Türelmet kérünk a lakosságtól, és igyekszünk eljuttatni olyan háztartásokba a csomagokat ahol tényleg nagyon nagy, összetett, és halmozott problémák vannak.

Megjelent: 2056 alkalommal Utoljára frissítve: 2020. máj. 18., hétfő 19:51

Események

Nincsenek események

Eseménynaptár

Előző hónap Április 2024 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 14 1 2 3 4 5 6 7
week 15 8 9 10 11 12 13 14
week 16 15 16 17 18 19 20 21
week 17 22 23 24 25 26 27 28
week 18 29 30

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C