Elemek szűrése dátum szerint: június 2019
2019. június 28., péntek 06:05

Értesítés szúnyoggyérítésről

ÉRTESÍTÉS SZÚNYOGGYÉRÍTÉSRŐL

Ezúton értesítjük, hogy Csurgó Város és Porrogszentkirály Község Önkormányzatainak illetékességi területén a PMG Szúnyogkontroll Konzorcium (6724 Szeged, Kossuth L. sgt.43.) kivitelezésében földi és légi úton történő kémiai szúnyoggyérítés kerül elvégzésre.

FÖLDI VÉDEKEZÉS

A földi védekezés időpontja: 2019. július 01. napján a napnyugta utáni órákban.
Rossz idő esetén a szúnyoggyérítés 2019. július 02.– 2019. július 03. napján ugyanebben az időben kerül elvégzésre.

A felhasználásra kerülő vegyszer megnevezése földi irtás esetén: Deltasect 1,2 ULV

LÉGI VÉDEKEZÉS

A légi védekezés időpontja: 2019. július 03. napján a napnyugtát megelőző időszakban.
Rossz idő esetén a szúnyoggyérítés 2019. július 04. – 2019. július 05. napján ugyanebben az időben kerül elvégzésre.

A felhasználásra kerülő vegyszer megnevezése légi irtás esetén: Deltasect 1,2 ULV

A készítmények méhekre veszélyesek, ezért kérjük, hogy a kezelés ideje alatt a méhek bezárásáról gondoskodni szíveskedjenek!

Csurgó, 2019. június 27.

Tisztelettel:
Lantos Sándor
jegyzői feladatokat ellátó aljegyző

Kategória: Hírek

Pitomacsa település népszerű romantikus költőjének megújult szülőházát adták át neves horvát politikusok, a projektben résztvevő szakemberek, megyei és helyi vezetők jelenlétében. Az átadásra meghívást kapott Füstös János Csurgó város polgármestere is, hiszen a magyar fél részéről ő képviselte a pályázatot. Mivel a magyar fél aktív részvétele is feltétele volt a pályázat sikerének, ezért egy kitüntető okiratot vehetett át polgármesterünk a projektgazdától.

Petar Preradović születésének 200. évfordulója alkalmából szülőfalujában Grabrovnicán megtörtént a költő szülőházának felújítása. Az épületben helyet kapott egy modern, interaktív látogatóközpont, amely a költő életútját és munkásságát hivatott bemutatni.

Csurgón folytatódik a pályázat a Csokonai interaktív kiállítás elkészítésével. A Petőfi Irodalmi Múzeum szakemberei már készítik a tartalmi elemeket a leendő kiállításhoz, mely hasonló formában fogja bemutatni a Csurgón is megforduló Csokonai Vitéz Mihályt és annak költészetét a Történelmi Park kiállítótereiben.

Kategória: Hírek
2019. június 13., csütörtök 10:04

Lakossági tájékoztató hőségriasztásról

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

A Somogy Megyei Kormányhivatal Nagyatádi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya tájékoztatása alapján az országos tisztifőorvos

2019. június 12. 00:00 órától 2019. június 16. 24:00 óráig
III. fokú hőségriasztást rendelt el.

Tájékoztatjuk Csurgó Városának lakosságát, hogy a magas UV sugárzás leégést, rákos elváltozásokat okozhat a bőrön, ezen kívül a szemet is károsítja (szürke hályog) és az immunrendszert is gyengíti.

Kérem a lakosságot, különösen a betegeket, a 0-14 éves korú gyermekeket, az idősebb korosztályt, és a napon dolgozókat, hogy tartózkodjanak árnyékban vagy fedett helyen 11 és 15 óra között, fedjék fejüket, viseljenek inget, kalapot, használjanak napvédő krémet!

Néhány fontos jó tanács mindenkinek:

  • • Lehetőleg éjjel szellőztessen! Célszerű az ablakokat nappal zárva tartani.
  • • Ne hagyjon kisgyermeket, állatot bezárt gépkocsiban!
  • • Fogyasszon sok folyadékot, előzze meg a kiszáradást!
  • • Az állatoknak adjon több vizet, kutyát a napra kikötni tilos!
  • • Viseljen világos, természetes alapanyagú, bő ruhát!
  • • Tárolja gyógyszereit megfelelő hőmérsékleten!

Klímaberendezéssel ellátott közintézmény:
Városi Egészségügyi Centrum Csurgó, Soltra u. 14.

Köztéri ivókutak a Művelődési ház előtt és a Millenniumi Parkban találhatóak.

Kérem, hogy a fenti ajánlásokat feltétlen tartsák be egészségük védelme érdekében!

Együttműködésüket előre is köszönöm!

Tisztelettel:

Lantos Sándor
jegyzői feladatokat ellátó aljegyző

Kategória: Hírek

Hőségriasztás!


Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve – az országos tisztifőorvos az ország egész területére vonatkozóan

2019. június 12. (szerda) 00.00 órától 2019. június 16. (vasárnap) 24.00 óráig
III. fokú hőségriasztást rendelt el.

Ennek kapcsán felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a kánikula bárkinek okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, rosszullétet, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok ilyenek például a csecsemők és a fiatal kisgyermekek, a fiatalok, a 65 évnél idősebbek, fogyatékosok, valamint a szívbetegségekben és magas vérnyomásban szenvedők.

Tanácsok mindenkinek:

  • A kánikulai meleg kedvezőtlenül hat mindenkire, de elsősorban a fizikai munkát végzők szervezetére, és ez igaz mind a szabadban, mind a zárt térben dolgozóknál.
  • Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív-, érrendszeri panaszokat, okozhat. Ezek jelentkezésekor javasoljuk, hogy haladéktalanul keressék fel kezelőorvosukat. Szívgyógyszereket szedő betegek kérjék ki ezzel kapcsolatban kezelőorvosuk tanácsát.
  • Az idősek kánikula idején tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát. Zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel.
  • A kánikula idején mindenkinek ügyelnie kell a fokozott folyadékbevitelre, szükség szerint a szokásos mennyiség többszörösére is szükség lehet.
  • Fontos a só pótlása is!
  • Kerüljük a tűző napon való tartózkodást 11 és 15 óra között, mivel ilyenkor fokozódik a napszúrás veszélye. A káros UV-B sugárzás ellen védjük bőrünket napvédő krémmel és megfelelő, világos színű, természetes alapanyagú (lehetőleg az egész testet fedő) ruházattal, arcunkat széles karimájú vagy ellenzős sapkával, kalappal, szemünk védelméről gondoskodjunk UV szűrős napszemüveggel.
  • Lehetőleg éjjel szellőztessenek! Célszerű az ablakokat nappal zárva tartani.
  • Ne hagyjunk kisgyermeket, állatot bezárt gépkocsiban! Még résnyire lehúzott ablaknál is könnyen túlhevülnek, kiszáradnak.
  • A babák különösen sok folyadékot igényelnek a szoptatáson kívül is, mindig kínáljuk őket tiszta vízzel, vagy pici sót is tartalmazó, citromos teával a szoptatás után!
  • A szabadban végzett sportolást is korlátozzuk a reggeli vagy kora esti órákra!
  • A fizikai munkát végző dolgozóknál ilyen időjárási, hőmérsékleti viszonyok mellett szükséges, hogy a munkáltatók a munkavállalóik számára igény szerint, de legalább félóránként védőitalként 14-16°C hőmérsékletű ivóvizet vagy azonos hőmérsékletű alkoholmentes italt, valamint az előírtaknak megfelelő pihenőidőt biztosítsanak.
  • Az állatoknak adjunk több vizet, ne kössük ki a kutyákat a napra.
  • A közlekedés során vegyük figyelembe, hogy a hőség csökkentheti a koncentrációs képességet.
  • A gépjárművel több órás útra indulók gondoskodjanak a vízellátásról a folyadékhiány pótlása érdekében, valamint az esetleges segélyhíváshoz szükséges segélykérő telefonszámok biztosításáról.

Tanácsok várandós és szoptató anyák valamint csecsemőik részére:
A magas hőmérséklet fokozott védekezésre készteti a szervezetet, hogy hőegyensúlyunkat megtartsuk: izzadunk, ezáltal folyadékot veszítünk, fokozódik a szomjúságérzetünk, szaporábbá válhat szívverésünk, légzésünk. Vérellátásunk romlik az erek kitágulása miatt, amit szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság jelez. Komolyabb esetben fejfájás, esetleg légszomj vagy remegés, ájulásérzés léphet fel. A legfontosabb, hogy előzzük meg a túlhevülést és folyadékvesztést!

A túlhevülés megelőzése:
Lehetőleg ne tartózkodjunk a szabadban 10.00 és 16.00 óra között. Ha mégis elkerülhetetlen, akkor keressünk árnyas, szellős helyet pl. park, kert, kerüljük a zsúfolt tereket. A lakásban legalább a pihenésre használt helyiséget sötétítsük el függönnyel, jobb, ha nappal zárjuk az ablakokat. A klímaberendezésre sokan érzékenyek – különösen vigyázni kell a csecsemőkre. A készülékeket ezért mértékkel használjuk, a külső hőmérsékletnél csak 4-5°C-kal alacsonyabbra beállítva. Hűtsük, frissítsük a testünket, a gyermekek testét naponta többször is nedves törléssel, esetleg lemosással, zuhannyal. Nedvesítsük be nyugodtan hajunkat, gyerekeknél bátran vizezzük be az arcukat és a hajukat is. Így a hűtést 30%-kal növelhetjük.

Öltözködés:
Öltözetünk legyen szellős, természetes anyagú, laza, világos, takarja a bőrfelületet! Védjük a fejünket, szemünket, bőrünket! Viseljünk világos, szellős kalapot, kendőt – lehetőleg szemellenzőset, vagy használjunk napernyőt. Különösen igaz ez a csecsemőkre, kisdedekre, akik kevés hajuk és a vékony koponyacsontok miatt fokozott veszélynek vannak kitéve!

Napozás, strandolás, mozgás:
Semmiképpen ne napozzunk, vagy napoztassuk a gyermekeket 10.00 és 16.00 óra között. Várandós anyák óvják a magzatot is az erős sugárzástól, napozáskor fedjék le a hasukon a méh területét!

Táplálkozás, folyadékfogyasztás:
Az izzadással távozó folyadékot, ásványi sókat pótolni kell. Az étkezésben előnyben részesíthetjük a könnyű ételeket, a salátákat, a gyümölcsöket, az alkohol-, cukor- és szénsavmentes italokat. A melegben kellemes üdítő a langyos citromos tea. Nem kell megijedni, ha a gyerekek étvágya csökken a melegben, fontos, hogy folyadékot bőségesen fogyasszanak. (Onnan tudhatjuk biztosan, hogy elegendő folyadékot fogyasztottunk, hogy bőséges szalmasárga vizeletet ürítünk.) Babáknál a pelenkának 2-3 óránként nedvesednie kell. Kiemelt figyelmet kell fordítani a szoptatós anyákra, mivel ők a szoptatással biztosítják a gyermekük folyadékigényét is.

További információk:
www.katasztrofavedelem.hu
www.antsz.hu

 

Kategória: Hírek
2019. június 13., csütörtök 05:50

Értesítés szúnyoggyérítésről

ÉRTESÍTÉS SZÚNYOGGYÉRÍTÉSRŐL

Ezúton értesítjük, hogy Csurgó Város és Porrogszentkirály Község Önkormányzatainak illetékességi területén a PMG Szúnyogkontroll Konzorcium (6724 Szeged, Kossuth L. sgt.43.) kivitelezésében földi és légi úton történő kémiai szúnyoggyérítés kerül elvégzésre.

FÖLDI VÉDEKEZÉS

A földi védekezés időpontja: 2019. június 17. napján a napnyugta utáni órákban.
Rossz idő esetén a szúnyoggyérítés 2019. június 18.– 2019. június 19. napján ugyanebben az időben kerül elvégzésre.

A felhasználásra kerülő vegyszer megnevezése földi irtás esetén: Deltasect 1,2 ULV

LÉGI VÉDEKEZÉS

A légi védekezés időpontja: 2019. június 19. napján a napnyugtát megelőző időszakban.
Rossz idő esetén a szúnyoggyérítés 2019. június 20. – 2019. június 21. napján ugyanebben az időben kerül elvégzésre.

A felhasználásra kerülő vegyszer megnevezése légi irtás esetén: Deltasect 1,2 ULV

A készítmények méhekre veszélyesek, ezért kérjük, hogy a kezelés ideje alatt a méhek bezárásáról gondoskodni szíveskedjenek!

Csurgó, 2019. június 13.

Tisztelettel:
Lantos Sándor
jegyzői feladatokat ellátó aljegyző

Kategória: Hírek
2019. június 06., csütörtök 10:09

Lakossági tájékoztató parlagfű-mentesítésről

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

A Somogy Megyei Kormányhivatal arról tájékoztatta Hivatalunkat, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a parlagfű elleni kötelező védekezéssel kapcsolatos ellenőrzések lefolytatására.

A fentiek alapján a közeljövőben megkezdődik mindazon területek vizsgálata, melyek parlagfűvel fertőzöttek lehetnek.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI törvény (a továbbiakban: ÉLTV.) 17. § (4) bekezdésében foglalt rendelkezésnek megfelelően a földhasználó/tulajdonos köteles arról gondoskodni, hogy az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozza, majd ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartsa.

A területek parlagfűvel való fertőzöttségét a települések külterületén az ingatlanügyi hatóság ellenőrzi. Az ellenőrzési időszak július 1. napján kezdődik és a vegetációs időszak végéig tart.

Ha a földhasználó/tulajdonos védekezési kötelezettségének nem tesz eleget, a Kormányhivatal, illetve a Jegyző az ÉLTV. 50. § (4) bekezdése alapján a terület parlagfű mentesítése érdekében közérdekű védekezést rendel el, ami a földhasználó költségére, megbízott vállalkozóval kerül végrehajtásra.

A közérdekű védekezés költségén kívül, a mulasztóknak az ÉLTV. 60. § (1) bekezdés c) pontja alapján, növényvédelmi bírságot is kell fizetnie. A bírság összege a fertőzött terület nagyságától és a gyomborítottság mértékétől függően 15.000-5.000.000 Ft összegig terjedhet.

Kérjük, hogy szíveskedjenek gondoskodni a parlagfű-mentesítésről, elkerülve ezzel a hatósági eljárásokat és a bírságok kiszabását!

Együttműködésüket előre is köszönjük!

Csurgó, 2019. június 5.

Tisztelettel:
Lantos Sándor sk.
jegyzői feladatokat ellátó aljegyző

Kategória: Hírek

Eseménynaptár

Előző hónap Március 2024 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 9 1 2 3
week 10 4 5 6 7 8 9 10
week 11 11 12 13 14 15 16 17
week 12 18 19 20 21 22 23 24
week 13 25 26 27 28 29 30 31

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C