2017. március 27., hétfő 08:09

Kicsikről nagyoknak... Kiemelt

A család legféltettebb kincse a gyermek, de eljön az idő, amikor a szülők munkavégzése, tanulmánya vagy egyéb életviteli okok miatt az alig cseperedő apróságokat bölcsődébe kell íratni, más felnőttek gondjaira szükséges bízni. A szülőknek ilyenkor pedig dönteniük kell, mi a célravezetőbb a család életszervezésében, a napi nevelésben, és hol van a féltés, valamint az elengedés határa. A döntésekhez nagy fokú bizalom, az intézmény és a dolgozók ismerete, és az elengedés bátorsága is szükséges.

Fábián Barbarát, a Csurgói Városi Bölcsőde vezetőjét a városunkban nemrég volt beiratkozások kapcsán annak eredményéről, valamint a bölcsőde életéről és hitvallásáról is kérdeztük.

Mikor volt a beiratkozás, és hány, és milyen korú gyermek iratkozott be?

A bölcsőde egész évben lehetőséget nyújt a beiratkozásra, hiszen előfordulnak váratlan események minden kisgyermekes család életében, mely szükségessé teheti a bölcsőde igénybevételét.

Ebben az évben február 22-23-án volt a beiratkozás, melyet nyílt nappal egybekötve tartottunk meg. Erre a két napra lehetősége nyílt minden szülőnek betekintést nyerni a bölcsőde életébe.

Fel tudtok-e venni minden gyermeket igény szerint?
Ha nem, mennyit kell várni?

Ez idáig öt szülő kért gyermeke számára bölcsődei ellátást. Az öt gyermekből kettő felvételre került, a többi gyermek számára pedig folyamatos a férőhely biztosítás. A bölcsődei férőhelyek száma 12 fő, mely létszám folyamatosan be van töltve. Annak alapján tudjuk a jelentkező gyermekeket elhelyezni, hogy a jelenlegi gyermekek közül hányan és mikor mennek át az óvodába. Ennek ellenére a többi jelentkezőt is számon tartjuk, ők egy ún. várólistára kerülnek. Ezekkel a szülőkkel folyamatos kapcsolatban állunk, akik tájékoztatást kapnak arról, hogy várhatóan mikor lesz lehetőség a gyermek felvételére.

Elegendő-e, és milyen az intézmény személyi ellátottsága?

Az intézményben három szakképzett kisgyermeknevelő tevékenykedik, melyből egy fő vezetői feladatokat is ellát. Rajtuk kívül a bölcsődében dolgozik 1 fő dajka, 1 fő szakácsnő/ élelmezésvezető, illetve 1 fő technikai dolgozó. Ez a 6 fő elegendő ahhoz, hogy minden téren el tudjuk látni a napi teendőket, beleértve a legfontosabbat: a gyermekek teljes biztonságának biztosítását.

A munkátokhoz lenne-e még szükség valamire?

Az elmúlt év nyári időszakában a bölcsőde felújításra került, melynek során az intézmény belső helyiségei át lettek alakítva, ezzel lehetőséget nyújtva a még eredményesebb nevelésre és gondozásra.

Melyek azok az értékék, és milyen az a szemlélet melyeket a napi munkában alkalmaztok és képviseltek?

Legfontosabbnak tartjuk a gyermek, illetve a család központú bölcsődei élet megteremtését. Bölcsődénk a családi nevelés értékeit és szokásait tiszteletben tartva és lehetőség szerint erősítve vesz részt a gyermekek nevelésében, gondozásában. Nyitott, a családi nevelésre alapozva, a szülők nevelő partnereként egy boldog gyermekkor biztosításával szeretnénk megteremteni a gyermeki személyiség szabad kibontakoztatásának optimális feltételeit. Arra törekszünk, hogy bölcsődéseink harmonikusan fejlődjenek, érezzék testi, lelki biztonságukat, melyhez meleg, harmonikus, egészséges környezetet alakítunk ki számukra. Legfontosabbnak tartjuk, hogy szeretettel, törődéssel, teljes odafordulással bánjunk a kisgyermekekkel. A bölcsőde dolgozói elkötelezettek munkájuk iránt, melyet a gyermekek iránt érzett szeretet táplál.

Vargáné Hegedűs Magdolna

Megjelent: 2297 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. március 31., péntek 08:30

Eseménynaptár

Előző hónap Március 2024 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 9 1 2 3
week 10 4 5 6 7 8 9 10
week 11 11 12 13 14 15 16 17
week 12 18 19 20 21 22 23 24
week 13 25 26 27 28 29 30 31

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C