Csurgói Városi Szociális Intézmény Gondozottjaiért Alapítvány

Az alapítvány jó gyakorlat eredményeit bemutató dokumentumok, kiadványok, fotók anyaga megtekinthető az alábbi linken:

https://csvszi-ga.hu/

 

A Csurgói Városi Szociális Intézmény bemutatása

„ Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött.”

(Sütő András)

A Szociális Intézmény hármas feladatköre az idősek ellátásában, hogy gondoskodjék a klubtagok nappali ellátásáról, a házi segítségnyújtásról és a szociális étkeztetés lebonyolításáról. Székhelye Csurgón, a Basakuti utca 3. szám alatt található.

Az időskorúak ellátását az intézmény 21 főállású dolgozója biztosítja. Dolgozóink szakképzettek, szociálisan érzékenyek, megfelelő ismeretekkel, empátiával, lelkiismeretes munkával látják el feladatukat. 

Nappali ellátás

Az Intézményben kettő nappali szolgáltatást nyújtó idősek klubja működik: a Basakuti utca 3. sz., illetve az Arany János utca 6. sz. alatt. Az ellátási területe Csurgó, Csurgónagymarton, Porrog, Porrogszentkirály, Porrogszentpál, Somogybükkösd, Somogycsicsó, Szenta települések. Klubjaink lehetőséget biztosítnak a kulturált pihenésre, szabadidős programokra, lehetőség van a rendszeres tisztálkodásra, mosásra.

DSC 3865 MOD DSC 4201 MOD

Az intézmény a klubtagok számára sokszínű, változatos programokat kínál, lehetőséget nyújtva a közösségi együttlétre, a kikapcsolódásra, az egészséges testmozgásra, a kulturális igények kielégítésére, az egészség prevencióra, a szórakozásra, a tanulásra, a lelki fejlődésre, az egyéni képességek kibontakoztatására. Klubjainkban a legelterjedtebb időtöltés az olvasás, kártyázás, kreatív foglalkozás, TV nézés, társasjátékozás. Rendszeresen szervezünk különböző előadásokat az egészséges életmód, időskori problémák, időskorúak biztonsága témakörben. Hagyomány a gondozottak névnapi és születésnapi köszöntése. Évente több alkalommal is szervezünk kirándulást a klubtagjainknak és tavasztól őszig az udvarban lehetőség van kertészkedésre, piknikezésre is.

Fontosnak tartjuk a családias légkör megteremtését, a klubtagokkal való személyes viszony ápolását.

Mindkét klubban biztosítjuk az ebéd helyben történő kulturált elfogyasztását. A pihenőhelyiségek minden helyszínen biztosítottak a klubok tagjainak.

Kiemelt programjaink, rendezvényeink:

 • Idősek Világnapja
 • Hagyományőrző ünnepek (Farsang, Húsvét, Karácsony, Magyar Kultúra Napja, Nőnap) megtartása
 • Költészet Napja
 • Városi rendezvények (Csuszafesztivál, Őszi fesztivál) rendszeres résztvevői vagyunk
 • Alapítványunk által rendezett bál
 • Közös sütés, főzés
 • Népi hagyományok felelevenítése
 • Hagyományőrzés keretében régi eszközök felkutatása, kiállítása
 • Sport, mozgás, testedzés (gyógytorna, néptánc, társastánc, csoporttánc, természetjárás, kirándulás, kerékpártúra)
 • Egészség prevenció (szűrések, egészségügyi ismeretterjesztő előadások)
 • Klubtagok által készített ajándéktárgyak, kreatív termékek kiállítása, a város vendégeinek megajándékozása.

Nyitvatartás:

Hétfő: 7.30-16.00 óráig
Kedd: 7.30-16.00 óráig
Szerda: 7.30-16.00 óráig
Csütörtök: 7.30-16.00 óráig
Péntek: 7.30-13.30 óráig

Szociális étkeztetés:

Étkeztetésben részesítjük azokat az igénylőket, akik koruk vagy egészségi állapotuk miatt ezt más módon nem tudják megoldani Csurgó, Csurgónagymarton, Somogycsicsó településeken. Étkeztetés keretében a Csurgó város konyhája által készített ebédet biztosítjuk, a hétvégi étkeztetést pedig a csurgói Fehérló Vendéglő közreműködésével oldjuk meg.

Az ételt lehet a klubban helyben elfogyasztani, ételhordóban elvinni és igény szerint azt a lakásra is kiszállítjuk.

A mindennapokban megpróbálunk mindent megtenni az idősekért, hogy a megérdemelt pihenés éveiben megkapják mindazt a támaszt, mely megszépítheti, teljesebbé teheti napjaikat.

Házi segítségnyújtás:

Az intézmény fontos feladata a házi segítségnyújtás. Több ember kapott már, illetve kap tőlünk megfelelő segítséget mindennapi élete során. Az ellátott önálló életvitelének fenntartását, az igénybevevő szükségleteinek megfelelően a lakásán biztosítjuk. Az ellátási terület: Berzence, Csurgó, Csurgónagymarton, Porrog, Porrogszentkirály, Porrogszentpál, Somogybükkösd, Somogycsicsó, Szenta települések.

Feladatunk, hogy idős embertársaink számára olyan életkörülményeket biztosítsunk, mely lehetővé teszi számukra a korukhoz méltó derűs életet. Vigyázni kell rájuk, segíteni őket, hogy a hosszú évek kemény munkája után megkapják azt az erkölcsi, mentális és materiális támogatást, amellyel örömteli életet élhetnek. Ez hozzájárul a méltó életminőség eléréséhez és évekkel hosszabbítja meg a testi, szellemi, mentális egészségben eltölthető aktív nyugdíjas kor szép időszakát.

Segítséget nyújtunk az otthonukban tartózkodó idős emberek napi tevékenységében, személyi higiénia megtartásában, ahol szükséges közreműködünk a háztartás vitelében /mosás, takarítás, vasalás/, háziorvossal kapcsolattartásban, egészségügyi intézménybe történő elkísérésben, gyógyszer és segédeszközök beszerzésében és ügyintézésben.

Az idős emberek fontos részei életünknek és ezt érezniük is kell, hiszen szüleink, nagyszüleink mosolya és gondoskodása most is rengeteg erőt sugároz felénk, az ő kitartásuk, szeretetük felbecsülhetetlen kincs számunkra.

„Nagyon szépen kérlek titeket,
Szeressétek az öregeket.
A reszkető kezű ősz apákat,
A hajlott hátú jó anyákat...
A ráncos és eres kezeket,
Az elszürkült sápadt szemeket...
Én nagyon kérlek titeket,
Szeressétek az öregeket.”

(Óbecsei István: Szeressétek az öregeket)

Városi Bölcsőde

bolcsi letolt„ A gyermek szeme a jövő tükre.
Jaj, aki elhomályosítja azt”

(Juhász Gyula)

Az intézmény telephelyeként működik a Városi Bölcsőde is Csurgó, Baksay utca 9. sz. alatt.bolcsode

A bölcsőde 1950 óta a városban élő kisgyermekes családok részére nyújt segítséget a 3 év alatti gyermekek napközbeni ellátásával azon időszak alatt, amíg a szülők munkahelyi feladatukat végzik. Az ellátási terület: Csurgó, Csurgónagymarton, Porrog, Porrogszentkirály, Porrogszentpál, Somogybükkösd, Somogycsicsó, Szenta települések.

A gyermek és családbarát bölcsődénk középpontjában a gyermek áll, akit egyéni képességei szerint nevelünk, fejlesztünk, szoros együttműködésben a szülőkkel.

Szakmai alapelvünk: a nevelés-gondozás egysége, az egyéni bánásmód, az önállósodás elősegítése, a pozitív megerősítés, a személyi állandóság, a napirend és a fokozatosság elvének biztosítása.

Szakmai irányelvünket arra kívánjuk építeni, mely azt a szemléletet hirdeti, miszerint minden gyermek egyszeri és megismételhetetlen csoda. Önálló személyiség, akinek megvannak a saját igényei, saját törekvései, saját céljai.

A munkánkkal arra törekszünk, hogy a szülőkkel együttműködve egy jó hangulatú, családias légkörű, otthonos, a szakmai elvárásoknak megfelelő gyermekcsoportot működtessünk, ahol biztosított a gyermekek harmonikus fejlődése. A munkát a nevelési évre összeállított, a csoport életkorának megfelelő nevelési program és évszakonként változó napirend alapján végzik.

Bölcsődénk jelenleg 12 férőhellyel működik. A gondozó-nevelő munkát 3 fő szakképzett csecsemő és kisgyermek gondozónő és egy dajka látja el. Saját főzőkonyhával rendelkezik, ahol 1fő konyhai alkalmazott munkája teszi lehetővé a gyermekek számára az ízletes, egészséges, étrend biztosítását.

„Szeresd egészségedet, mert ez a jelen!
Védd a kisgyermeket, mert ő a jövő!
Őrizd szüleid egészségét, mert a múltban épül fel
a jelen és a jövő!”

(Bárczi Gusztáv)

 

fb art  Látogasson el hivatalos Facebook oldalunkra és kövesse nyomon intézményünk mindennapjait!

Letölthető dokumentumok:

Csurgói Városi Bölcsőde „ Felvételi Kisokos”
Kérelem Bölcsődei Férőhely Biztosításához
Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez

Események

Nincsenek események

Eseménynaptár

Előző hónap Július 2024 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 27 1 2 3 4 5 6 7
week 28 8 9 10 11 12 13 14
week 29 15 16 17 18 19 20 21
week 30 22 23 24 25 26 27 28
week 31 29 30 31

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

 • 24 Márc 2016

  Tiszta 9°C 0°C

 • 25 Márc 2016

  Részben felhős 12°C 4°C