2017. szeptember 20., szerda 15:01

Beszámoló a „Hagyomány és kulturális örökség rurális térségekben” című konferenciáról Kiemelt

https://www.iha.com https://www.iha.com https://www.iha.com

(AAA LEADER, Đurđevac, Horvátország, 2017. szeptember 14-15.)

A horvátországi Đurđevac festői történelmi városában épült Picok Hotel adott otthont a Lag Podravina és az Alps Adriatic Alliance által „Hagyomány és kulturális örökség a rurális térségekben” címmel rendezett nemzetközi konferenciának. Đurđevac Kaproncától 25 km-re délkeletre, a Bilogora-hegység északi lejtői és a Dráva által közrefogott Dráva-menti síkságon, a főút mellett fekszik. A város híres a helyi picok (kakas) legendájáról, mely az itt található török által ostromolt, jelenleg gyönyörűen felújított várhoz köthető. A konferenciát rendező LAG Podravina 2012-es megalakulása óta azon dolgozik, hogy helyi fejlesztési stratégiát fejlesszen ki az állami-, a civil- és a privát szektor bevonásával, mindezt a LEADER irányelvek betartásával.

A rendezvény célja most is az volt, hogy a szakmai közönség megvitassa a vidéki turizmussal kapcsolatos fejlesztési terveket, javaslatokat, valamint tovább építsék a LAG Podravina és környező térségek közötti kapcsolatokat a jövőre vonatkozóan. Élve a lehetőséggel Csurgó városa is képviseltette magát, mint a lehetséges partnerek egyike, több magyarországi megyével együtt. További résztvevők érkeztek Ausztriából és Szlovéniából is, mint az Alps Adriatic Alliance tagjai.

A konferencián elhangzott előadások alapvetően három témakör köré épültek: Podravina és a szomszédos területek történelmi múltja, illetve azok befolyása a kulturális szokásokra. Másodsorban a helyi kulturális értékek és a hagyományőrzés került előtérbe. Végül, de nem utolsó sorban ezen értékek helyes és hiteles felhasználása, a vidéki települések turisztikai szempontból való fejlesztése volt a középpontban. Külön előadást tartott az Alps Adriatic Alliance nemzetközi szervezet főtitkára, Thomas Pseiner is, ki jelenlétével is tovább emelte a rendezvény szakmaiságát.

02

Az első napon különféle előadásokat hallgathattunk meg. Történelmi témában Nikola Cik történésztől, a különféle marketingfogásokról Dr. Marija Cerjaktól, a Zágrábi Egyetem professzorasszonyától hallhattunk érdekes és hasznos tanácsokat. A népművészetről és hagyományőrzésről szóló előadásában Vesna Peršić Kovač néprajzkutató a különböző országok kultúráinak egymásra gyakorolt hatását mutatta be, Magyarországot is beleértve.

03

Délután a lehetőségünk volt megtekinteni a Đurđevac melletti etno falut, mely három tevével büszkélkedhet, majd a Đurđevečki Peski (horvát Szahara) botanikai rezervátum meglátogatására is sor került. A vacsora elköltése a 15. századi Öreg várban történt, melynek emeletén Ivan Lacković Croata naiv festőművész és műgyűjtő képtára tekinthető meg. Említésre került, hogy a galéria rövid időre az utazó Picasso kiállításnak fog otthont adni. A vacsora során a résztvevők megkóstolhatták a Đurđevac-i nőegylet által bemutatott és ott helyben hagyományosan elkészített diós pogácsát (Pogaca z Oreji).

04

A második és egyben utolsó napon az esős idő ellenére vidám hangulatban telt a festői Sveta Ana falu megtekintése, hol a helyi vízi malomban kukorica őrlésére majd később két féle sütemény közös elkészítésére is sor került.

05

A szakmai előadásokat kiegészítő kulturális programok során hatékonyan kerültek bemutatásra a vidéki turizmusban rejlő lehetőségek kihasználásának különféle módozatai, úgy, hogy abban a helyi lakosság is megtalálja a számítását s elősegítse a turisztika fejlődését.

Dezsőné Vágó Réka
Fotók: Tüske Anita

 

Megjelent: 1704 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. szeptember 20., szerda 15:20

Eseménynaptár

Előző hónap Március 2024 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 9 1 2 3
week 10 4 5 6 7 8 9 10
week 11 11 12 13 14 15 16 17
week 12 18 19 20 21 22 23 24
week 13 25 26 27 28 29 30 31

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C