Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /home/csurgo/web/csurgo.hu/public_html/components/com_k2/views/item/view.html.php on line 264
2019. március 08., péntek 06:23

Világjárók - Egyiptom Kiemelt

Az idei Világjárók-évad első alkalma Egyiptomról szólt. Martin Mahovic volt a vendége a Történelmi Park népszerű sorozatának március 7-én.

Martin különleges vendég volt, hiszen anyanyelve horvát, mivel a közeli Szentgyörgyváron (Durdevacon) él, de mindezek ellenére magyarul köszöntötte a hallgatóságot. A nyelvi nehézségen a továbbiakban Ivana Pavlovic segített, akit a csurgói sportszerető emberek jól ismernek a csurgói kézilabdás múltjából. Mahovic úr geológusként bejárta az egész világot, hatvan országról is tudna képes beszámolót tartani az érdeklődők számára. Az afrikai kontinens meglátogatása elég gyakori volt az előadónk számára, hiszen Észak-Afrikától a Kilimandzsáróig nagy részét bejárta. Volt már Indiában, Kínában is. Most éppen Japán lesz a következő úticélja.

Fantasztikus előadásnak lehettünk tanúi, szinte profi fényképek követték egymást az est folyamán. Előadónk azt mondta az elején, hogy szeretné megosztani velünk az élményeit, amit átélhetett a több ezer éves emlékek között. Ez tökéletesen sikerült, hiszen közel egy órára mi is szinte ott lehettünk az eseménydús beszámoló során a helyszíneken.

A Sínai-hegy megmászásával kezdődött. Gyönyörű látvány várt bennünket a hegy tetején, a Szent Katalin kolostor szép panorámájával tárult elénk. Ez a világ legrégebbi alapítású kolostorai közé tartozik, messze a világ zajától. Utazhattunk Martinnal a Níluson kis vitorláson, kerékpárral egyiptomi falvakban, teherautón a sivatag földjén, jártunk tevevásáron. Kézbe foghattunk eredeti papirusztekercset, a Szahara homokját, núbiai szobrocskát, a szent szkarabeusz alabástromból készült másolatát. A piramisokra mászhattunk egészen közelről, Abu Simbel csodálatos templomáig bejártuk egész Egyiptom földjét. Az előadás végén egy képen tevéket láttunk sivatagi tájon. A kérdés így szólt Martintól: hol készült a kép? Volt, aki sejtette, hogy a közeli Durdevacon is előfordul mindkettő, a sivatag is és a tevék is.

Aki vette a fáradtságot és ellátogatott a csurgói Történelmi Parkba, nem bánta meg az esti kiruccanást. Abból is látszott, hogy jól érezte magát mindenki, hogy nagyon sok kérdéssel fordultak előadónkhoz. A végén még csak annyit kérdeztünk tőle: visszamenne még Egyiptomba? A válasza „természetesen igen” volt.

Sajnos a kb. 200 meghívó kiküldése után csak egy maréknyi ember gyűlt össze a programra. Ezért a továbbiakban valószínűleg le kell mondanunk a meghívók kiküldéséről.

A sorozat következő alkalmával terveink szerint egy kínai utazást fog megosztani velünk vendégünk. Reméljük, sokan lesznek rá kíváncsiak!

VE

Megjelent: 271 alkalommal

Események

Szo szept. 14 @11:00AM -
Ünnepi Közgyűlés

Eseménynaptár

Előző hónap Szeptember 2019 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 35 1
week 36 2 3 4 5 6 7 8
week 37 9 10 11 12 13 14 15
week 38 16 17 18 19 20 21 22
week 39 23 24 25 26 27 28 29
week 40 30

Időjárás


Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/csurgo/web/csurgo.hu/public_html/modules/mod_weather_gk4/helper.php on line 394

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/csurgo/web/csurgo.hu/public_html/modules/mod_weather_gk4/helper.php on line 395
Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C