Elemek szűrése dátum szerint: február 2019

Az ételek modernizálásának, a mai kor követelményeihez igazításának, azok egészségesebb elkészítésének céljával országos közétkeztetési versenyt hirdetett 2019-ben az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete és a NÉBIH. A versenyre az ország minden tájáról várták a tudásukat megmérettetni kívánó közétkeztetőket.

A szervezők és a zsűri a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú 3 fogásos menü elkészítését várták a nevezőktől.

A 2 fordulós verseny első fordulójában a szakértő zsűri a beérkező pályaművek dokumentációját, leírását értékelte, csatolva a pontos technológiai leírást, a tálalási javaslatot, kiegészítve a kitálalt ételről készített fotókat.

Az első fordulóban legjobbra értékelt 12 csapat pályaműve jutott tovább a második fordulóba, ahol a továbbiakban lehetőség nyílik a pályaművek elkészítésére.

- Nagyon örülünk az első fordulóban elért eredménynek. A versenyre való felkészülés során mindenki fejlődik, így olyan szakmai tapasztalatokra tehetünk szert, amivel továbbfejleszthetjük a közétkeztetés szakmai színvonalát. Ugyanakkor az ilyen nagy publicitást kapott eseményeken való részvétellel büszkén népszerűsíthetjük konyhánkat, valamint nem utolsósorban Csurgó városát – mondta Szakállné Káplár Erika élelmezésvezető.

Kategória: Hírek

A díjazott boros gazdák egy csoportja, jobbról Ács Ferenc, mellette Ács Boglárka az est háziasszonya

Fehér, rosé és vörösbor kategóriában összesen 305 bormintával neveztek a szőlős gazdák a 2019. február 23-án megrendezett XXII. Nemzetközi, de egyben a Délnyugat-Balatoni Hegyközség 2019. évi borversenyére.

A felvonultatott valóban sokszínűen nemzetközi borok Európa minden irányából eljutottak Csurgóra. Erdélyből, a Felvidékről, Horvátország több régiójából, a Dráva mentétől az Istriáig, de még a távoli Belgium tőkéinek terméséből is érkezett nedű a csurgói poharakba.

A borok bírálatát az ötször négyfős, Módos Péter nyugalmazott Magyar Borakadémiai elnök vezette szakértőkből álló zsűri végezte el.

53022104 553720148371257 2686375634170544128 n

A 305 bormintából több mint 10% volt az aranyérmes bor, ami nemzetközi viszonylatban is jónak mondható eredménynek számít.

A szakértők bírálata alapján 7 nagyarany, 37 arany, 112 ezüst, 96 bronz és 54 oklevél minősítés született.

A díjak és oklevelek átadása előtt Füstös János Csurgó Város polgármestere, Bíró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke és Szászfalvi László Országgyűlési képviselő köszöntötte a jelenlévőket.

Beszédeikben hangsúlyozták a szőlő termesztés és bor készítés színvonalának folyamatos emelkedését, a Kárpát medencei magyarság és a szomszédos népek képviseleteinek jelentőségét, méltatva a Csokonai Borlovagrend szervező, közösségépítő, színvonalas borkultúra terjesztő tevékenységét.

A közel 300 fős rendezvény hivatalos részét jó hangulat vacsorás bál követte, melynek keretében értékes tombola tárgyak kerültek kisorsolásra.

52951149 806315243074827 1605055314606948352 n

Ureczky Attila, a Délnyugat-Balatoni Hegyközség választmányi tagja és a Csurgói Csokonai Borlovagrend kamarása kérdésünkre elmondta, hogy a tavalyi termés borászati évét kielégítő eredménnyel zárták a gazdák.

Erős közepes termés mellett jó minőségű borok születtek. Az eső elegendőnek bizonyult az elmúlt évben, de a néha 40 fok körüli hőmérséklet nem mindig kedvezett az optimális cukor fok kialakulásának. Összességében azonban szép, harmonikus savakkal, zamatos borok kerülhettek a hordókba.

A csurgói bortermelők közül kiemelkedő eredményt ért el Ács Ferenc, kinek Ottonel Muskotály fehér borára Nagy Arany minősítést kapott. A szőlős gazda elmondása szerint ebből a fajtából 100 tőke szőlője van, melyeket 5 évvel ezelőtt telepített. A jó minőségű termés elérése érdekében már a metszésnél, a zöld munkáknál, majd a már zölden mutatkozó fürt számnál is ügyelt a tőkék termésének mérsékelt visszafogására.

A szüret után így nyert 200 liter szőlőlevet új eszközökkel és módszerekkel, reduktív technológiával dolgozta fel. A reduktivitás lényege, hogy az első perctől kezdve oxigén mentes, zárt környezetben történik a szőlőlé leengedése, borrá erjesztése, tárolása és fejtése is.

Ugyanis, ahogy a kiváló Nagy Arany minősítés is mutatja, a bor érése folyamán az illat- és zamatanyagok redukált környezetben fejlődnek a leg optimálisabban.

Vargáné Hegedűs Magdolna

Kategória: Hírek

Hirdetmény

A KASZÓ Zrt.

2019. Február 15-től 2019. március 31-ig
az intenzív vadásztatás miatt a teljes erdőterületére erdőlátogatási tilalmat rendelt el.

A korlátozás 7- 17 óráig tart!

Az erdőterületet látogatni tilos!

Járművel (kerékpárral is) az erdőterületre behajtani bármely időpontban tilos!

Kutyát az erdőben póráz nélkül sétáltatni tilos!

A tilalom megszegői 50.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújthatók!

 

Tóth Sándor sk.
irodavezető

Kategória: Hírek

Hirdetmény

A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.

2019. február 01-től 2019. február 28-ig
az Iharosi
vadászterületére átmeneti és teljes erdőlátogatási korlátozást rendelt el intenzív vadásztatás miatt.

A korlátozás 0-24 óráig tart.

A korlátozás nem érinti a SEFAG Zrt munkavállalóit, az érvényes vállalkozói szerződéssel munkát végző vállalkozókat, a kiadott faanyag gyűjtésére vonatkozó érvényes engedéllyel rendelkezőket, valamint a jelzéssel ellátott turista útvonalakat használó turistákat!

A tilalom megszegői 50.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújthatók!

Tóth Sándor sk.
irodavezető

Kategória: Hírek

Audiovizuális verseny Csokonai és Preradović munkásságának feldolgozásával című versenyen vettek részt magyar és horvát diákok. A határon átnyúló horvát-magyar rendezvényre 2019. február 12-én Csurgón, a Csokonai Közösségi Ház nagytermében került sor. A Csurgó Város Önkormányzata szervezésében, a “Preradović & Csokonai - celebration of romantic poets of the cross-border area” (HUHR/0601/212/0011) című projekt keretén belül megrendezett eseményen Szabó Sándor Csurgó város alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket. Köszöntőjében kiemelte: a pályázat egyik célja az, hogy a nyelvi nehézségek ellenére is szót tudjunk érteni egymással. Ez a mai rendezvény az audiovizualitás eszközével teremt minden résztvevő számára jól érthető, közös nyelvet – tette hozzá.

A versenykiírásra Csurgóról a Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Csokonai Rokonai csapata, Csokonai Vitéz Mihály – Okoskodások, Érzések (részlet) címmel nyújtott be pályázatot.

 

A horvát Pitomača községről a Gimnazija Petra Preradovića iskola csapata „A nyelv a nemzeti identitás alapja” címmel nevezett.

 

A beérkezett pályázatok számára tekintettel, a beküldött pályamunkák előzetes értékelésen estek át. Az esemény során a csapatok feladata így az általuk beküldött videoklip levetítését követően, saját pályamunkájuk bemutatása volt.

A pályamunkák értékelését követően Szabó Sándor alpolgármester okleveleket, valamint díjakat adott át a csapat tagjainak. Az esemény állófogadással zárult. A rendezvényt Tratnyek Sára és Gyurókovics Tibor horvát-magyar zenei előadása színesítette.

Kategória: Hírek

Eseménynaptár

Előző hónap Augusztus 2020 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 31 1 2
week 32 3 4 5 6 7 8 9
week 33 10 11 12 13 14 15 16
week 34 17 18 19 20 21 22 23
week 35 24 25 26 27 28 29 30
week 36 31

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C