2017. január 14., szombat 10:02

A vallás ma is tömegeket mozgat meg Kiemelt

A vallások sokszínűségére hívta fel a figyelmet Mohay Borbála középiskolai tanár „Világvallások – ami közös bennük, és ami nem” című előadása. A január 13-án, Csurgó Történelmi Parkjában megtartott ismeretterjesztő előadás középpontjában hat világvallás elemző bemutatása állt.

- A mai alkalommal a világvallások sokszínűségéről, közös pontjairól, valamint különbségeiről fogok beszélni, főként a nem keresztény világvallások tekintetében. Ez a zsidóság, az iszlám, a hinduizmus, a buddhizmus és a kínai univerzizmus. Van néhány vallástudományi elmélet, ami inkább az összehasonlításra helyezi a hangsúlyt, amiből kitűnnek a hasonlóságok, de azért ha jobban megnézzük ezeket a vallásokat, akkor látszik, hogy nagyon különbözőek is, elemeikben és kulturálisan nagyon eltérnek egymástól - mutatott rá Mohay Borbála.

Az előadó Anthony Giddens angol szociológus fogalmával definiálta a vallást: közös hit és rituálék kulturális rendszere. A definíciót elemeire bontva, a hat világvallás esetében, az európai zsidó-keresztény kultúrkörre épülő hagyományoktól eltérő, esetenként teljesen más gondolkodásmódokkal ismerkedhettek meg a résztvevők.

Számos vallás van a világban. Bármennyire is azt gondolhatjuk a mai világunkról, hogy a vallás visszaszorulóban van, azért tömegeket mozgat meg és érint meg mind gondolkozásmódban, mind életmódban. Számszerűleg a legnagyobb világvallás a kereszténység. A második legnagyobb világvallás az iszlám, melyet a hinduizmus, továbbá a buddhizmus követ. Ezt követően már kisebb szeletekben, kisebb arányban oszlanak el a világvallások. Számszerűsítve több mint 2 milliárd hívőt tudhat magának a kereszténység és több mint 1,5 milliárdot az iszlám vallás. Területi megoszlás tekintetében a kereszténység Európában, Észak-, illetve Dél-Amerikában, az iszlám a Közel-Keleten, Észak-Afrikában, Kelet-Ázsiában, illetve Indonéziában elterjedtebb. Ugyanakkor a hinduizmus, szinte kizárólag Indiában, a buddhizmus Kínában, Japánban illetve Délkelet-Ázsiában jellemző. Nagyon sok területen találkozhatunk még törzsi vallásokkal, népi vallásokkal is.

Mohay Borbála előadásában kiemelte: A világvallás definiálására számos fogalommagyarázat létezik. A hinduizmus, buddhizmus és kínai univerzizmus keleti vallások. A zsidó vallás a kereszténység és az iszlám a zsidó eredetű, szemita eredetű, nyugati vallások. Amiben közösek, hogy egyetemes értékeket, tanokat és az egész emberiséget foglalkoztató kérdéseket hirdetnek. A vallások hasonlóságait és különbségeit tekintve tényleg kicsit közelebbia zsidó és az iszlám vallás a keresztényekhez és nagyon távoli nehezen felfogható a Hindukustól keletre eső három vallás rendszere.

SZB

Megjelent: 1016 alkalommal

Események

Nincsenek események

Eseménynaptár

Előző hónap Május 2021 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 17 1 2
week 18 3 4 5 6 7 8 9
week 19 10 11 12 13 14 15 16
week 20 17 18 19 20 21 22 23
week 21 24 25 26 27 28 29 30
week 22 31

Időjárás

Unknown

6°C

Csurgó

Unknown

Páratartalom: 62%

Szél: 3.22 km/h

  • 24 Márc 2016

    Tiszta 9°C 0°C

  • 25 Márc 2016

    Részben felhős 12°C 4°C